‘Suriye krizinin çözülmesi için federalizm projemiz tanınmalı’

Süryani Birlik Partisi Üyesi Afram İsmail İbrahim, uluslararası güçlerin Suriye’de çözümün gelişebilmesi için halkların demokratik federalizm projesinin önemini görüp tanımaları gerektiğini söyledi.

Süryani Birlik Partisi Üyesi Afram İsmail İbrahim, ABD ve Rusya arasında yaşanan uzlaşma sonucu bu gün pratiğe geçeceğinin ifade edildiği ateşkesi, Suriye ve Rojava’daki Süryanilerin bu ateşkese ve Suriye çözümünü nasıl ele aldığını değerlendirdi.

Afram İbrahim İsmail, ateşkes kapsamında Türk devletinin de Cerablus işgaline son vermesi gerektiğini belirterek, “Türk devleti 100 yıl önce Süryanilere ve Ermenilere karşı bir katliam gerçekleştirdi. Bugün de Kürtlere saldırarak onları yok etmek istiyor. Ama halklarımızın gönlünde yatan Suriye’deki savaşın durması ve Suriye’nin demokratik federal bir biçimde yönetilmesidir ve Türk devletine rağmen başaracağız. Bu noktada uluslararası güçlerde bunu görmeli ve tanımalıdır” dedi.

‘ATEŞKES OLUMLU AMA TÜRK DEVLETİDE İŞGALİNE SON VERMELİ’

Süryanilerin Rojava Kürdistan’da yaşanan gelişmeler içerisinde yerlerini aldığını dile getiren İbrahim şunları söyledi: “Demokratik Özerk Yönetim içerisinde, YPG ve QSD güçleri içerisinde yerimizi alıyoruz. Biz Amerika ve Rusya arasında Suriye’deki sorunun çözülmesi noktasında yaşanan uzlaşmayı olumlu görüyoruz. Ama bu uzlaşmada bazı şeyler henüz net değil. Ama yine de belki Halep halkına insanı yardım gitmesi noktasında olumlu görüyoruz. Oradaki insanlar için temel yaşam maddelerinin gidecek olması iyidir.”

Suriye’de bugün başlayacak olan ateşkesin sadece Suriye içindeki bazı grupların ve Rejimin savaşı durdurması şeklinde olmaması gerektiğini ifade eden İbrahim, “Türk devleti de saldırılarını durdurmalı. Bu ateşkesin başarıya ulaşması için Türk devletinin Cerablus’tan askerini ve çetelerini çekmesi gerekir. Çünkü bu bir işgaldir” diye konuştu.

‘ÇÖZÜM AÇISINDAN DEMOKRATİK FEDERALİZMİN ÖNEMLİ GÖRÜLMELİ’

Süryani halkı olarak Suriye krizinin demokratik çözümünün demokratik federal sistemle gelişeceğine inandıklarını belirten İbrahim şöyle konuştu: “Bu noktada federal sistem, demokratik özerk yönetim, QSD güçleri içerisinde yerimizi alıyoruz. Federal Sistem içerisinde bütün halkların hakları var. Bütün dünyanın bu sistemi tanıması lazım. Biz birlikte DAİŞ’e karşı mücadele edip alanlarımızı özgürleştirmeye ve demokratik bir biçimde yaşayıp kendimizi yönetmeye çalışıyoruz.”

Amerika ve Rusya arasında Suriye’de yaşanan soruna ilişkin bir uzlaşmanın gelişmesini ve ateşkesi olumlu gördüklerini ifade eden İbrahim uluslararası güçlerin de Suriye’de çözümün gelişebilmesi için halkların demokratik federalizm projesinin önemini görüp tanımaları gerektiğini söyledi. Demokratik Federalizm projesinin Suriye’yi bir arada tutacak olan proje olduğunu vurgulayan İbrahim şunlara dikkat çekti: “Minbic özgürleştirildikten sonra Minbic’in ziyaretine gittik. Çünkü Minbic halkıyla uzun yıllardır kardeşçe bir ilişkimiz vardı. Bugün Minbic halkı da federal sistem içerisinde yaşamak istiyor.

Demokratik Federal sistemi Suriye halkları için meşrudur ve Suriye’yi birleştiriyor. Kimse federal sistemin Suriye’yi parçaladığını düşünmemeli. Bugün bu projenin Suriye’yi parçaladığını söyleyenler neden Türk devletinin Cerablus’a girmesinin Suriye’yi parçalayabileceğini söylemiyorlar. Biz Amerika ve Rusya’nın Suriye’deki savaşın durdurulmasında uzlaşmasını olumlu değerlendiriyoruz. Fakat onlarda bizim projemizin Suriye çözümündeki önemini görüp projemizi tanımalılar.”

‘SURİYE’NİN TÜMÜNÜ VE FEDERALİZMİ KAPSAMALI’

Amerika ve Rusya’nın arasındaki uzlaşmanın sadece bir bölgeyle sınırlı kalmaması ve Suriye’nin tümünü kapsaması gerektiğini kaydeden İbrahim, “Amerika ve Rusya bu topraklar üzerinde hem DAİŞ’e karşı savaşıp halkları koruyan hem de tüm halkları birlikte barış içinde yaşatabilen güçleri ve projemizi tanımalı. Bu uzlaşma içerisinde projemizin ve QSD’nin de yeri olmalı.

Kimse bizi inkar edemez. Biz 700 km’ye yakın alanda Endiwer’den Kobanê’ye, Kobanê’de Minbic’e kadar halklarımızı ve topraklarımızı koruyoruz. DAİŞ’e ve her türlü çete saldırısına karşı kahramanca bir savaş yürütüyoruz. Biz sadece Amerika ve Rusya arasında gelişen bir uzlaşmadan yana değil, tüm Suriye’yi kapsayacak bir uzlaşma ve ateşkesten yanayız” dedi.

‘TÜRK DEVLETİNE RAĞMEN BAŞARACAĞIZ’

Türk devletinin yeni Osmanlıcı politikalarla Suriye’ye yaklaştığını ve Süryaniler ve Kuzey Suriye halkları olarak buna karşı olduklarını dile getiren Afram İsmail İbrahim, “Türk devleti Kobanê, Afrin, Girê Spî ve Endiwer üzerine yürüttüğü saldırıları durdurmalı.

Biliniyor ki 100 yıl önce Türk devleti Süryanilere ve Ermenilere karşı bir katliam gerçekleştirdi. Bugün de Kürtlere saldırarak onları yok etmek istiyor. Ama halklarımızın gönlünde yatan Suriye’deki savaşın durması ve Suriye’nin demokratik federal bir biçimde yönetilmesidir ve Türk devletine rağmen başaracağız. Bu noktada uluslararası güçlerde bunu görmeli ve tanımalıdır” dedi.