Suruç Katliamı duruşması ertelendi

Suruç Katliamı Davası'nın duruşması görüldü. Ailelerin devletten hesap sorduğu duruşma ertelendi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde devlet destekli DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği katliamda 33 genç yaşamını yitirmişti. Saldırıya ilişkin açılan davanın 19'uncu duruşması Urfa'daki 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Görülen duruşmaya katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, avukatları, Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel ve baroya bağlı  avukatlar, HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, görevi gasp edilen Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik katıldı.
Dava dosyasının tek tutuklu sanığı olan ve bugüne dek mahkeme salonuna getirilmeyen Yakup Şahin, yine duruşmaya tutuklu bulunduğu Urfa'daki T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Savcı, davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin için 34 kez ağırlatılmış müebbet hapis istedi. Savcı, 70 yaralı için de TCK'nin 174/1 maddesi uyarınca cezalandırma istedi. Savcı, dosyanın firari sanıkları İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi’nin dosyalarının ise tefrik edilmesini talep etti.

'YETERLİ İNCELEME YAPILMIYOR'

Ardından söz alan Suruç ailelerinin avukatı Sevda Çelik Özbingöl, tutuklu tek sanık Yakup Şahin’in mahkemeye getirilmemesinin dosyanın ilerlemesinde bir engel olduğunu söyledi. Özbingöl, tutuklu Yakup Şahin ve firari sanıklar İlhami Bali ile Deniz Büyükçelebi hakkında şimdiye kadar yeterli bir inceleme yapılamadığını dile getirdi.  
Suruç ailelerinin avukatlarından Sezin Uçar, dosyanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin'in neden hiç mahkemeye getirilmediğini sordu, "Örgüt bağlantısı var, yardım edenler var, raporlar var bunların hepsinin değerlendirilmesi gerek. Ocak ayında Azzo Halaf Süleyman el Aggal yakalandı. İçişleri Bakanlığı bununla ilgili açıklamada bulundu. Davaya bakan heyet olarak hiç mi merak etmiyorsunu? Bu kişinin Suruç ile nasıl bir bağlantısı var Emniyet Müdürlüğü'nden alınan ifadelerden kopyala yapıştır ifadeler dosyaya eklenmiş. Basından biliyoruz ki Azzo Halaf Süleyman el Aggal ile Yakup Şahin’in hiçbir bağlantısı araştırılmadan bir tutanak gönderilmiş" dedi.
ABD Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolu Dairesi'nin DAİŞ’le bağlantılı üç kişi ve bir şirkete ilişkin yaptırımlarını hatırlatan Uçar, yaptırıma tabi olan şirketlerin Türkiye'de faaliyet gösterdiğini belirten Uçar, “Bu açıklamada adı geçen kişi ve şirketlerin incelenmesinin bu dosyaya katkısı olacağını düşünüyoruz" diye belirtti.
Ailelerin avukatlarından Serdil İzol ise Azzo Halaf Süleyman el Aggal ile saldırıyla bağlantısı bulunan Mahir el Aggal’in ifade ve sorgu zaptının dosyaya eklenmesini talep ettiklerini hatırlattı.

 'DAVUTOĞLU DİNLENSİN'

Ardından söz alan Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, "Yakup Şahin’e ağırlaştırılmış müebbettin verilmesi kamu vicdanının rahatlatacağını mı düşünüyorsunuz" diye sordu.
Öncel, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mahkemede dinlenmesinin önemli olduğunun altını çizdi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şube Eşbaşkanı Mustafa Vefa da dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
Duruşmada söz alan patlamada yaşamını yitiren Naze Gül Poyraz’ın kızı Yasemin Poyraz, "Suruç’a gelinceye kadar 10 defa aramadan geçen bu insanlar patlamadan sonra yüzde 50 kusurlu bulundu" diye tepki gösterdi.
Yaşamını yitiren Ezgi Sadet’in babası Ali Sadet de "Ben kızımın hesabını sormaya geldim" dedi.
Saldırıda yaşamını yitiren Çağdaş Aydın’ın babası ve saldırıda yaralanan Fethi Aydın, yine yaşamını yitiren Murat Yurtgül’ün annesi Şemsiye Yurtgül de konuşma yaptı.

KATİL ŞAHİN, AİLELERİ HEDEF ALDI

SEGBİS aracılığıyla katılan Yakup Şahin, “TEM şubesinde ifadem alınırken daha Ankara iddianamesi çıkmamıştı. Defalarca sordum, bu dosyadan yargılanacak mıyım, diye. 'Yok, yargılanmayacaksın' dediler. Devletin polisi yalan beyanda bulunabilir mi? Bu dosyada ilk bana iddianame geldiğinde benim kurban olacağımı kabul ettim" dedi.
Şahin konuşmasında ailelerin avukatlarını hedef aldı.

MAHKEMENİN KARARI

Mahkeme heyeti, avukatların tevsii tahkikat taleplerinin ayrıntılı yazılması için 30 gün süre, iddia makamının mütalaasına karşı sanık, sanık müdafii, katılanlar ve katılanların vekillerine savunma için süre tanınması, sanık Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali hakkında yakalama kararının devamı, Yakup Şahin’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Avukatların esasa dair tüm taleplerini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı 29 Eylül 2021 tarihine erteledi.