Tecrit protesto edildi, demokratik kamuoyuna çağrı yapıldı

Wan’daki ‘Özgürlüğe Ses Ver' eyleminde İmralı tecridi protesto edildi, demokratik kamuoyuna çağrı yapıldı.

ÖZGÜRLÜĞE SES VER

Tutsak yakınları ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" kampanyası kapsamında düzenlenen "Özgürlüğe Ses Ver" eylemi Wan'da devam etti.

Eylem kapsamında Wan'da tutsak yakınları ve Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği Wan Şubesi (TUHAY-DER) üyeleri, Van Cezaevi Kampüsü önünde açıklama yaptı.

 TUHAY-DER Yöneticisi Emin Şeker, İdari ve Gözlem Kurullarının keyfi kararları ile tutsakların tahliyelerinin engellendiğini ifade etti. AKP'nin bu politikalarının sonucunda cezaevlerinde ölümlerinin yaşandığına dikkat çeken Şeker, "Her yıl onlarca tutuklu ve hükümlü cezaevi koşullarında yaşamını yitirmektedir. Her hafta tutuklu ve hükümlünün öldüğü Türkiye cezaevlerindeki bu ölümlerden AKP-MHP iktidarı sorumludur. Bunların her biri bir siyasi cinayettir. İktidarı bu cinayet ortaklığından geri durmaya, yasalara uymaya, hukuku uygulamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

 DEMOKRATİK KAMUOYUNA ÇAĞRI

Tecridin İmralı'dan başlayıp bütün alanlara yayıldığına işaret eden Şeker, "AKP-MHP iktidarı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamamakta da ısrar etmektedir. AİHM, başvuranın, şartlı olarak tahliye edilebilme imkânı söz konusu olmaksızın müebbet hapis cezasına mahkûm edilmesinin Sözleşme'nin 3’üncü maddesini ve 'umut hakkını' ihlal ettiğine karar vermiştir. Adalet Bakanlığı başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluş devam eden bu tecrit ve işkence sisteminden sorumludur. Türkiye cezaevlerinde devam eden bu keyfilik, hukuksuzluk ve tecrit politikaları karşısında, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve CPT başta olmak üzere uluslararası kuruluşları, tüm baroları, insan hakları örgütlerini ve demokratik kamuoyunu görevini yerine getirmeye çağırıyoruz" diye konuştu.
DEM Parti Wan Milletvekili Mahmut Dindar ise Kürtlere karşı inkar ve imha politikalarının uygulandığını söyleyerek, Türkiye'nin bu hukuksuzluklar zincirinden dönmesini istedi.

 Açıklama, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla tamamlandı.