Tevgera Azadî’den çözüm önerileri: İktidarın meşruluğu kalmadı

Tevgera Azadî, Güney Kürdistan Bölgesi iktidarının meşruluğunun kalmadığını ve iktidarın lağvedilmesi gerektiğini belirtti.

Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadî ya Civaka Kurdistanê), Güney Kürdistan’da süren protesto gösterilerine ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı.

ÇÖZÜM İÇİN NE YAPILMALI?

Tevgera Azadî’nin resmî sitesinden yapılan açıklamada çözüm olarak şu maddeler sıralandı:

"1- Mevcut iktidarın hiçbir meşruluğu kalmadı, lağvedilmeli. Bölgede seçimler yapılana kadar, gerekli çalışmaların yürütülebilmesi ve meşru bir yönetimin sağlanabilmesi için geçici bir hükümet kurulmalıdır.

2- İktidarın eylemcilere karşı ve halkın meşru taleplerine karşı şiddet kullanması kabul edilemez. Uygulanan her türlü şiddetin kaosu daha da arttırdığı bilinmelidir. İktidarın bu aşamada en iyi tutumu, halkın meşru taleplerine cevap vermesidir. İktidarın, şiddete başvuranlara karşı görevini yerine getirmesi, olayları soruşturması ve cezalandırması ve güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan herkesi serbest bırakması gerekmektedir.

3- Demokratik çözüm yollarının gelişmesi, şiddet olaylarının yaşanmaması, genel merkezlerin yakılmaması ve protestoların örgütlü bir şekilde gerçekleşebilmesi için, eylemcilerin ve kendilerini sorumlu hissedenlerin bir yönetim heyeti kurması gerekmektedir.

4- Tevgera Azadî olarak halkın eylemlerini, demokratik ve barışçıl taleplerini desteklemekteyiz. Buradan arkadaş ve dostlarımıza, taleplerimizin demokratik bir biçimde ifade edilmesi çağrısında bulunuyoruz. Şiddeti arttıran kesimlerin tarafında değiliz. Dost ve arkadaşlarımızın da şiddetten uzak durmalarını istemekteyiz.”