Til Izêr ve Sîba Şêx Xidir’da katledilenler 16. yılda anıldı

Şengal'in iki köyünde 16 yıl önce 4 bombalı araçla yapılan saldırıda katledilenlerin anıldığı yürüyüşte konuşan Şehit Aileleri Kurumu temsilcisi Pakize Celal, “Bizler topraklarımıza dönüp Özerk Yönetim etrafında toplanırsak hiçbir güç bizi yenemez” dedi.

14 Ağustos 2007’de 300 Êzidî’nin katledildiği Til Izêr ve Sîba Şêx Xidir katliamının yıl dönümü dolayısıyla Şengal Özerk Yönetimi öncülüğünde kitlesel yürüyüş düzenlendi.

Til Izêr Halk Meclisi önünde başlayan yürüyüş, katliamın gerçekleştiği 14 Ağustos Bulvarına kadar devam etti. Yürüyüşe PADÊ, YNK, TAJÊ, aşiret liderleri ve Özerk Yönetim üye ve yöneticileri katıldı.

Yürüyüşün sonlandığı yerde yapılan açıklamada konuşan Şengal Özerk Meclisi Eşbaşkanı Nayif Şemo, şunları söyledi: “Katliamların önüne geçmenin tek yolu kendimizi yönetmek ve savunmaktır. Şimdiye kadar hiç kimse bizi sahiplenmedi ve korumadı. Artık halkımızın kendi kendisini sahiplenmesi ve fermanlardan hesap sorması gerekiyor. Bu ay, hepimiz için kara bir aydır. Ayın başından sonuna kadar düşmanlarımız her günü bize kara bir gün olarak yaşatmıştır.”

ŞENGAL’E DÖNÜŞ DÜŞMANA VERİLEN EN BÜYÜK CEVAPTIR

Şengal siyasi partileri ve koalisyon güçleri adına söz alan Hisên Hecî ve YNK Şengal Şubesi adına söz alan Davud Cindî, ise Êzidî toplumuna Şengal’e dönüş çağrısı yaptı.

Şehit Aileleri Kurumu adına konuşan Pakize Celal ise yaşanan tüm katliam ve saldırılara rağmen Til Izêr halkının kendi evlerine döndüklerine işaret etti. Pakize Celal, “Geri dönüşler, düşmana verilen en büyük cevaptır. Bizler topraklarımıza dönüp Özerk Yönetim etrafında toplanırsak hiçbir güç bizi yenemez. Herkes iyi biliyor ki halkımız ihanetler sonucunda iki büyük katliamdan geçirildi. Katliamlara sebep olanlar hala cezalandırılmamıştır” dedi.

Til Izêr ve Sîba Şêx Xidir katliamlarının üzerinden 16 yıl geçti. 4 bombalı araçla gerçekleştirilen katliamlarda bini aşkın insan katledilip yaralandı.