TSK’de ‘Heftanîn Sendromu’: İstifalar, kasıtlı yaralanmalar

Heftanîn’i işgal girişiminde bulunan Türk devletinde kırılmalar başladı. 123 Türk askeri istifa etti. Çok sayıda asker ve korucu, geri dönmek için kasıtlı bir şekilde kendini yaraladı, düşme veya hasta numarası yaptı. Parmaklarını kıranlar bile oldu.

17 Haziran günü Medya Savunma Alanları’na bağlı Heftanîn bölgesine yönelik olarak başlatılan işgal operasyonuna katılan asker ve korucuların, gerilla direnişi karşısında artık dayanamadıkları ve moralmen çöküş yaşadıkları belirtiliyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, çok sayıda asker ve korucu operasyon alanından çıkmak için hasta veya yer düşme numarası yaptı ya da kendi parmaklarını kırarak geri dönmek istedi. 

123 ASKER İSTİFA ETTİ

Aynı kaynaklar, HPG ve YJA STAR gerillalarının etkili vuruşları nedeniyle arazide hakimiyet sağlayamayan işgalci TC güçlerinin, elindeki teknolojik imkanlara dayanarak Kürdistan Özgürlük Gerillası’nı havadan bastırmak istediğini belirtiyor. Ancak gerilla birimlerinin özellikle helikopterleri darbelemesi nedeniyle Türk ordusunun gücünü mobilize edemediği kaydediliyor. 

Bunun sonucu olarak operasyona katılan 4 bin civarındaki askere erzak ve su gibi lojistik malzemelerin çok sınırlı bir biçimde ulaştırılabildiği öğrenildi. Heftanîn’de yaşanan bu durum, asker ve korucularda moral çöküntüye yol açıyor. 

İşgal operasyonu öncesi yapılan vaatler ile sahadaki gerçekliğin birbiriyle örtüşmediğini gören gönüllü-paralı askerlerin, özellikle de günde 1-2 litre su ve çok az kumanya ile idare etmeye çalıştıkları bildiriliyor. Verdikleri kayıpların etkisiyle de artık savaşamayacak noktaya geldikleri belirtiliyor. 

Yerel kaynaklar, en az 123 sözleşmeli askerin istifa ederek geri döndüğünü, operasyona katılması muhtemel olan diğer güçler içerisinde de panik yaşandığını aktarıyor. Bu anlamda gerillanın Heftanîn’de gerçekleştirdiği direnişinin işgalci TC ordusunda bir kırılmaya yol açtığı kaydediliyor. 

‘HEFTANÎN SENDROMU’ 

Savaş sahasında, gerek HPG-BİM’in günlük olarak yaptığı açıklamalar, gerekse de basın kurumları ve yerel kaynaklardan gelen bilgiler, Türk ordusunda  'Heftanin Sendromu'nun başladığını gösteriyor.

BİR AYDA 236 ASKER ÖLDÜ, 6 HELİKOPTER DARBELENDİ

21 Temmuz günü Stêrk TV’de yayınlanan özel bir programa konuk olan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, HPG ve YJA STAR güçlerinin Heftanîn’de yeni dönem gerillasının hareket tarzıyla direnişi yürüttüğünü vurgulamış ve bu yeni direniş sürecinin işgalci güçleri de yeniden hesap sürecine koyduğunun altını çizmişti. 

Aynı programda, bir aylık direniş sürecinin bilançosunu da açıklayan Karayılan, gerillanın bu süreçte 95 eylem yaptığını, eylemler sonucunda 236 işgalci askerin öldürüldüğünü ve 6 adet helikopterin gerilla tarafından darbelendiğini açıklamıştı.

Karayılan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Onlar hangi tepeye girerlerse faturasını ödeyecekler, ne kadar kalırlarsa da yine bedelini ödeyecekler, demiştik. Şimdi üzerinden bir aydan fazla zaman geçti. Kahraman şehitlerimizin, değerli yiğitlerimizin sayesinde bu sözlerimiz gerçekleşti. Düşmanın Heftanin’de kayıp vermeden girebildiği hiçbir tepe yoktur. Her girmiş olduğu yerde savaş yaşanmış, orada kayıplar vermiştir. Tabi bazı tepelere yerleştiler ama zaman zaman darbe yiyorlar ve hesabını veriyorlar. İradeli, cesaretli ve yetenekli bir savaşçı, profesyonel bir tarzda hareket ederse çağın tekniğini boşa çıkarabilir ve ona karşı savaşabilir. Heftanîn Savaşı bunu ispatlamıştır.”