Tuncel: Kayyumu tanımayacağız

Silopi’de kayyuma karşı yapılan yürüyüşe katılan DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, burada yaptığı konuşmada, kayyuma karşı direneceklerini ve eşbaşkan ve meclis üyelerinin görevinin başında olacağını belirtti.

Silopi’de kayyuma karşı yapılan yürüyüşe katılan DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, burada yaptığı konuşmada, kayyuma karşı direneceklerini ve eşbaşkan ve meclis üyelerinin görevinin başında olacağını belirterek, "AKP iktidarı Kürt düşmanlığını en üst seviyeye taşıdı. Daha birkaç gün önce sadece Kürt eğitimcileri hiçbir sorgu olmadan, hiçbir hukuki işlem olmadan sadece Eğitim Sen'e üye oldukları için açığa aldı. Bu olsa olsa etnik temizliktir” dedi. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Sebahat Tuncel, Şırnak’ın Silopi ilçesinde halkala buluştu. Tuncel, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Silopi ilçe binasını ziyaret ederek, HDP binası önünden Sanat Sokağı’na kadar gerçekleştirilen yürüyüşe, kayyum atanan Silopi Eş Başkanları ve Meclis üyeleriyle birlikte katıldı. Polis ablukası altında gerçekleştirilen yürüyüşte, sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Direne direne kazanancağız" sloganları atıldı. Burada konuşan, Tuncel, kayyumları tanımayacaklarını belirterek, devletin büyük bir zulüm ve şiddetle Kürtlere saldırdığını vurguladı.

‘AKP’NİN UYGULAMALARI ETNİK TEMİZLİKTİR’

AKP iktidarının, “biz Kürt düşmanı değiliz, biz terörizme karşıyız” diyerek, aslında 7'den 70'e Kürtleri terörist olarak gösterdiğine dikkat çeken Tuncel, "AKP iktidarı Kürt düşmanlığını en üst seviyeye taşıdı. Daha birkaç gün önce sadece Kürt eğitimcileri hiçbir sorgu olmadan, hiçbir hukuki işlem olmadan sadece Eğitim Sen'e üye oldukları için açığa aldı. Bu olsa olsa etnik temizliktir” diye belirtti. Sinop'ta insanların devlet tarafından yakılmak istendiğini hatırlatan Tuncel, "İstanbul'da sadece çalışıp evine, çocuklarına ekmek götürmek isteyen bir emekçiyi diri diri yaktılar. AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı'nın milliyetçi, tekçi, Kürtleri 7'den 70'e terörist sayan yaklaşımdır bunu yapan” dedi.

‘AKP YENİ BİR ŞARK ISLAHAT PLANI DEVREYE KOYMUŞ’

DBP’li belediyelere atanan kayyumların Kürtlerin kazanımlarını yok etmek amacıyla yapıldığını söyleyen Tuncel, halkın seçme ve seçilme hakkının elinden alınmaya çalışıldığını kaydetti. AKP hükümetinin yeniden Şark Islahat Planı’nı devreye koymak istediğine dikkat çeken Tuncel, şunları vurguladı: “Asimilasyon, imha politikaları şuan Kürdistan'da, siyasi soykırım olarak devam ediyor. Belediye başkanlarımız gözaltına alınıyor, emekçiler işten çıkartılıyor. Ellerinde silahlarla gelmişler, bizi korkutmaya çalışıyorlar. Korksak bu mücadeleye girmezdik."

‘SÜRECİN SORUMLUSU ERDOĞAN’DIR’

AKP’nin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın barış mesajına karşılık savaşta ısrar ettiğini belirten Tuncel, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müzakere masasını devirdiği için bu sürecin yaşandığını kaydetti. Öcalan’ın “Devlet isterse, biz 6 ayda bu işi çözeriz” sözlerini hatırlatan Tuncel şunları kaydetti: “Devlet buna rağmen neden barış elini tutmuyorlar? Çünkü mevcut iktidardakiler halkı düşünmüyor. Bu halka hesap vermekten korkuyorlar. İktidarda kalabilmenin yollarını kaostan, savaştan, krizden aldığını düşünüyor. Türkiye'yi uluslararası alanda itibarsız kıldılar. Kürt düşmanlığı nedeniyle Ortadoğu'da savaşın, çatışmanın merkezi haline geldi. Türkiye artık güvenli bir ülke olmaktan çıktı, güvensiz bir ülke haline geldi. AKP hükümeti yolun sonuna geldi.”

Kayyuma karşı direneceklerini belirten Tuncel, "Belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimiz görevlerinin başındadır. Halkımızı yalnız bırakmayacağız. Halkımız kayyuma gitmemelidir. Binayı işgal etmiş olabilirler, ama arkadaşlarımız bulundukları her yerde halkın muhatabıdır” dedi. Kürt halkının iradesinin hiçbir silahın kıramayacağını vurgulayan Tuncel, çalışmalarını en üst seviyede devam ettireceklerini ifade etti. 

İRMEZ: SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ

Tuncel’in ardından HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez de kısa bir konuşma yaptı. İrmez, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başka belediyelere de kayyum atanacağı söylemlerine, "Halkın iradesini yok saymaya yönelik daha fazla adım atacaklarını söylüyorlar. 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan zihniyetle şuan belediyelere kayyum atayan zihniyet arasına hiçbir fark yoktur” sözleriyle cevap verdi. AKP hükumetinin, halkın iradesini yok saydığına dikkat çeken İrmez, “Biz bu uygulamaları hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından heyet ilçeden ayrıldı.