Türk devletinin Güney'de askeri üsleri artıyor

İşgalci Türk devletinin sadece Amêdiyê’nin Şêladizê kasabası çevresinde 10 askeri üs kurduğu, halkın göçe zorlandığı belirtildi.

Hawlati gazetesi, Behdinan bölgesinde Türk devletine ait askeri üslerin varlığına dikkat çekti. Gazetenin yayımladığı raporda, Türk ordusunun Güney Kurdistan’da yüzlerce köy ve bölgeyi işgal ettiği, ayrıca Duhok sınırındaki bazı köy ve mezralara gidiş ve gelişlerin yasaklandığı bilgisi yer aldı.

'TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARI NEDENİYLE KÖYLER BOŞALDI'

Duhok’un Amêdiyê ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Şêladizê kasabasında, Türk devletinin saldırıları nedeniyle köylerin büyük bölümünün boşaldığına dikkat çekildi.

Şêladizê ilçesi yöneticilerinden Rizgar Ubêd, Türk devletinin saldırıları nedeniyle Şêladizê kasabası sınırları içerisindeki 85 köyün tamamı boşaltıldı. Ubêd, bu köylerde yaşama dair hiçbir izin kalmadığını, köylere gidiş ve gelişlerin yasaklandığını ve çevre halkının bu köyleri ziyaret etmelerinin yasak olduğunun söylendiğini ifade etti.

Şêladizê yakınlarındaki Sîre köyündeki Nayif Siteyi isimli kişi, boşaltılan köylerin kamp gibi olduğunu, köy çevrelerinin tamamının kapatıldığını ve halkın köylere artık rahat gidemediğini söyledi.

'BÜYÜK BİR ASKERİ GÜÇ BÖLGEDE'

Akademisyen ve Sire köyünde yaşayan Dilşad Nesrullah da "Türk devleti şu an Şêladizê çevresindeki tepelere ve dağlara yaklaşık 10 askeri üs kurdu. Bu askeri üsler Mam Reşo, Kêrya Dêrê, Serê Darê ve Kelha Bêde alanlarında bulunuyor. Ayrıca, Türk devleti büyük bir askeri gücü bölgede konuşlandırmış durumda" dedi.

Boşalan köylerin her birinde ortalama 50 ila 75 ailenin bulunduğunu söyleyen Nesrullah, saldırı tehditleri nedeniyle ailelerin Şêladizê, Dêrelok, Sersing, Qediş, Amêdî ve Duhok merkezlerine göç ettiğini belirtti.