Türk mahkemesi Vartinis Katliamı Davası’nı düşürdü

Türk mahkemesi, 9 kişinin 1993 yılında yakılarak katledilmesiyle ilgili açılan Vartinis Davası’nı düşürdü.

Mûş’un Til (Korkut) ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde, 3 Ekim 1993 tarihinde evleri Türk askerleri tarafından ateşe verilen aynı aileden 9 kişinin yakılarak katledilmesiyle ilgili dava, Yargıtay’ın bozma kararı sonrası Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti.

Katliamda sağ kalan tek kişi olan Aysel Öğüt’ün müşteki sıfatıyla katıldığı duruşmada eşi Abdullah Öğüt, Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (HEDEP) Mûş Milletvekili Sümeyye Boz, partinin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Özdoğan, İnsan Hakları Derneği (İHD) MYK üyesi Nuray Çevirmen, Hafıza Merkezi temsilcileri, dosya avukatlarından Mûş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, Ankara Barosu üyesi avukatlar ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Özgür Yaldız yer aldı.

İddia makamı, köyün yakılması emrini veren firari sanık Yüzbaşı Bülent Karaoğlu’nun tek yetkili olduğunun düşünülmemesi gerektiğini belirterek, dosyanın zaman aşımına uğramasından kaynaklı düşürülmesini talep etti.

Mütalaanın ardından söz alan Wan Barosu Başkanı Sinan Özaraz ve Ankara Barosu avukatları, Vartinis’te bir insanlık suçunun işlendiğini, insanlık suçlarının ise zaman aşımına uğramayacağını belirtti.

Mahkeme heyeti, Ankara ve Wan barolarının davaya katılma taleplerini reddetti.

'GÖZÜMÜN ÖNÜNDE AİLEMİ KATLETTİLER'

Aysel Öğüt ise "Benim gözümün önünde ailem katledildi, bu katilin yakalanmasını istiyorum" dedi.

Dosya avukatlarından Kadir Karaçelik, "Bu dava Nazi Almanya’sında görülecek bir davadır. Bülent Karaoğlu’nu kamu vicdanında mahkûm etmemiz gerekiyor. Fail, çok açık bir şekilde aranmadı ve ‘firar etti’ denildi. Fiilin ve eylemin insanlığa karşı suç kapsamına girmesinden kaynaklı zaman aşımı kararına katılmıyoruz” dedi.

'DEVLET KORUDU'

Avukat Fuat Özgül de "Burada sanıklar hakkında kamu gücü tarafından etkin bir soruşturma yürütülmedi. Bunlar kamu gücü tarafından korundular" dedi.

ÖHD üyesi Avukat Özgür Yaldız ise "Öfke kontrolünü sağlayamadığı için gidip bir katliam yapan bir sanıktan söz etmiyoruz. Burada bir anlayış var" diye konuştu.

Avukat Nuray Özdoğan, Katledilenlerden iki kişi hariç hepsinin çocuk yaşta olduğunu hatırlattı.

Mahkeme heyeti, zaman aşımı tarihinin üzerinden 2 aylık bir süre geçtiğini belirterek, dava dosyanın düşürülmesine karar verdi.