Tutsak ailelerinin nöbeti sürüyor: Cezaevlerinin sesi olalım!

Amed ve Van'daki tutsak ailelerinin Adalet Nöbeti sürüyor. Nöbetlerde kamuoyuna tutsakların sesi olma çağrısında bulunuldu.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların özgürlüğü için Amed Barosu'na ait hizmet binasında ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 81. gününde devam ediyor. Kentteki bazı din alimleri bugün ailelere destek ziyaretinde bulundu.  
Hasta tutsak Sıddık Güler'in eşi Hasina Güler, "Yeter artık, cezaevlerinden tabut çıkmasın” dedi. Güler, “Bugüne dek cezaevlerinden 9 tabut çıktı. Ciğerimiz yanıyor! 9 kişi 9 bin demek! Her biri binler demek” diye kaydetti.
Tutsak yakını Hakkı Boltan ise şöyle konuştu: "Türkiye’deki bütün adaletsizlikler cezaevlerinden başlıyor. Sahiplenme olursa cezaevlerindeki adaletsizlik çabuk son bulur. Ağır hasta tutukluların durumu çok kötüleşiyor ve bu yüzden her gün bir cenaze çıkıyor. Tutuklu yakınlarının evlerinde hep taziye havası var ve hepimiz çok endişeliyiz. Çocuklarımızın cenazelerini bekleme hissi bir insan için çok kötü bir durum."

Boltan, "Burada oturmaya devam edeceğiz. Bu adaletsizliğin son bulması için tüm kurumlara eylemi sahiplenme çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.


VAN
Tutsak ailelerinin Van Barosu'nda başlattığı Adalet Nöbeti de 56. gününde devam etti. Bugünkü eylemi, Bandırma T Tipi Cezaevi’nde 6 yıldır tutsak bulunan Malik Demirağaç’ın annesi Emine Demirağaç, Bafra T Tipi Cezaevi’nde 10 yıldır tutsak bulunan Sinan Salhan’ın babası Süleyman Salhan, Van F Tipi Cezaevi’nde 6 yıldır tutsak bulunan Botan Timur’un babası Kazım Timur sürdürdü. Nöbet eylemini Van Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA) yöneticileri ile Van Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) yöneticileri ziyaret etti.
ARSİSA yöneticilerinden Agit Ararat, annelerin onurlu duruşunu sahiplendiklerini belirterek, “Her zaman ailelerle birlikteyiz. Talepleriniz, taleplerimizdir” dedi. Cezaevlerindeki hak ihlallerinin arttığına dikkat çeken Ararat, tecrit uygulamalarının sürdüğünü, ailelerin mağdur edildiğini söyledi. Ararat, “Şenyaşar Ailesi, Urfa Adliyesi’nde adalet arıyor. Gülistan Doku’nun annesi Dersim’de adalet arıyor. Anneler, Diyarbakır’da ve Van’da adaleti arıyor” dedi.
Nöbet eylemine katılan Emine Salhan ise çocuklarının serbest bırakılmasını istedi. Türkiye’de adaletin olmadığını dile getiren Anne Salhan, 6 yıldır sadece bir kez çocuğunu gördüğünü söyledi. Salhan, “Türkiye’de adalet yok. Çocuğumu görmeye gidemiyorum. Cezaevlerinin kapısını açılıp tüm tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz” diye belirtti.
Tutsak Sinan Salhan’ın babası 75 yaşındaki Süleyman Salhan, oğlunun Bafra T Tipi Cezaevi’ne sürgün edilmesine tepki göstererek, “Bu bölgede cezaevi yok mu? Çocuğum neden Bafra’ya sevk edildi" diye sordu. Salhan, “Ben, 75 yaşındayım, bu yaşıma kadar ülkede adaleti görmedim, eğer siz görmüşseniz bana da gösterin” ifadelerini kullandı.