Hasta tutsak Abdurrazak Suyur, son yolculuğuna uğurlandı

İzmir Aliağa Şakran T Tipi 2 Nolu Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren hasta tutsak Abdurrazak Suyur, son yolculuğuna uğurlandı.

Abdurrazak Suyur, önceki gün İzmir Aliağa Şakran T Tipi 2 Nolu Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Suyur'un cenazesi İzmir Adli Tıp Kurumu'nda (ATK) yapılan otopsi işlemlerinin ardından Menderes ilçesi Görece Mahallesi Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne götürüldü. Burada cenaze işlemleri tamamlandıktan sonra Adnan Menderes Havaalanı morguna götürüldü.
Burada bekletilen cenaze bugün Kargo Uçak ile Batman Havalimanı'na gönderildi. Havaalanında çok sayıda kişi tarafından karşılanan cenaze için konvoy oluşturuldu. 200’e yakın araçtan oluşan konvoy, Siirt'e doğru "Şehîd namirin" sloganları eşliğinde yola çıktı.

POLİS ABLUKASI DELİNDİ

Kent merkezinde bulunan Şeyh Musa Mezarlığı’na getirilen cenaze, binlerce kişi tarafından karşılandı. Mezarlık çevresini ablukaya alan polis, 5 kişi ile cenazenin defnedileceğini, aksi taktirde kimseyi almayacaklarını söyledi. Uzun süren bekleyişin ardından polis halkın içeri girmesini engelleyemedi.

'BUNUN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Cenaze gözyaşları arasında defnedilirken burada konuşan akrabası Selim Özalp, Suyur'un ölümünün şüpheli olduğunu belirterek, "Raporda da ölümünün şüpheli olduğu yazıldı. Bu şüpheyi ortadan kaldırmak ve ölümünün aydınlatılması başta cezaevi olmak üzere yetkililerin göreviydi. Ölümünün derhal aydınlatılmasını istiyoruz. Bunun peşini bırakmayacağız" dedi.
Özalp, tutsakların tehdit altında bir yaşam sürdürdüğünü belirterek, "Zaten dört duvar arasında bulunan ve yaşam alanları daralan tutsaklar işkence, baskı ve ölümle karşı karşıya. Biz cezaevlerinde cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. Şuan cezaevinde çok sayıda hasta tutuklu var. Hepsi de ölümle yüz yüze bırakılmış durumda. Geç olmadan müdahale edilmeli. Buraya gelip cenazeye katılan herkese teşekkür ediyoruz. Abdurrezak'ın onurlu ve son nefesine kadar sürdürdüğü mücadelesine sahip çıkacağız" diye konuştu.

TECRİDE KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTME ÇAĞRISI

Ardından konuşan HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş ise cezaevlerinin ölüm yuvasına dönüştürmek isteyen iktidarın hasta tutukluların ölümünden sorumlu olduğunu söyledi. Cezaevlerinde ağırlaştırılmış şekilde devam eden tecridin ölümlere yol açtığını kaydeden Taş, tecridin kaldırılması ve bir daha cenazelerin gelmemesi için mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.
Suyur’un taziyesi, Çal Mahallesi’nde bulunan taziye evinde kabul edilecek.