Tutuklu gazeteciler için nöbet tuttular

Tutuklu bulunan Özgür Gündem gazetesi yazarı Aslı Erdoğan ve dilbilimci Necmiye Alpay için başlatılan "Özgürlük Nöbeti"ni, Barış için Kadın Girişimi (BİKG) üyeleri devraldı.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin tutuklanan Genel Yayın Yönetmeni Zana Bilir Kaya ve Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ile gazeteye destek için başlatılan "Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan isimlerden yazar Aslı Erdoğan ve Dilbilimci Necmiye Alpay için Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde başlatılan dayanışma kampanyasını Barış için Kadın Girişimi (BİKG) devraldı. Bugünkü nöbet eylemine destek verenler arasında HDP PM üyesi Beycan Taşkıran, HDP, LGBTİ Barış Girişimi, Barış Bloğu ve Barış Vakfı ile CHP Kadıköy İlçe Örgütü yöneticileri de yer aldı.

"Özgür düşünce susturulmaz", "Bilir, Aslı, Necmiye, Zana yalnız değildir" pankartının açıldığı eylemde, yine tutuklu isimlerin fotoğrafları taşınıp, "Özgür Basın susturulamaz" sloganları atıldı. 

Eylemde konuşan BİGK üyesi Sevda Çetinkaya, barış için mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini söyledi. Çetinkaya, "Bu koşulların ortadan kalkması için buradayız. Aslı ve Necmiye, Özgür Gündem'de yazdıkları için tutuklandı" dedi. 

Özgür Gündem'in bir aydır kapalı olduğunu hatırlatan Çetinkaya, "DBP'li 24 belediyeye kayyım atanması, halk iradesine vurulan bir darbedir. O belediyelerde şiddet gören kadınların evrakları vardı. Şimdi bu evraklar devletin, erk sistemin eline geçti. Bundan dolayı çok kaygılıyız" diye kaydetti.

Çetinkaya'nın ardından konuşan CHP Kadıköy İlçe Örgütü İnsan Hakları Komitesi'nden Şengül Yıldız ise, yaşamdan yana, insan haklarının yanında olmaktan vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Yıldız, "Vicdanlar duvarların arkasına sığdırılmaya çalışılıyor. Ama hiçbir zaman vicdanımızı elimizden bırakmayacağız" dedi.

Kadın tutsaklarla görüştüğünü ve onlardan selam getirdiğini aktaran HDP PM üyesi Beycan Taşkın da politik tutsakların yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Yıllardır Türkiye'de kadınların, LGBTİ'lerin ve ezilenlerin baskı altında olduğunu kaydeden Taşkın, dışarıdaki dayanışmanın ise politik tutsaklara umut olduğunu vurguladı. Taşkıran, "Biz dışarıda dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz" diye belirtti.

Diğer katılımcıların yaptığı konuşmalar sonrası bugünkü nöbet eylemi sona erdi.