Van'a 7 inşaatçının cenazesi geldi

Son 11 ayda Vanlı 7 işçi, Türkiye illerinde çalıştıkları inşaatlarda iş cinayetlerinin kurbanı oldu.

İş güvenliği ve denetiminin olmadığı inşaatlarda çalışmak zorunda bırakılan işsiz Kürt gençleri, iş cinayetlerinin kurbanı oluyor. Sadece Vanlı 7 işçi 11 ayda Türkiye illerinde çalıştıkları inşaatlardan düşerek yaşamını yitirdi.

Van ve diğer Kürdistan kentlerinde artan işsizlik ve yoksulluk, Kürt gençlerini Türk illerinde ucuz iş gücü olarak çalışmak zorunda bırakıyor. İş güvenliği ve işçi sağlığının önemsenmediği sektörde, cinayetler de cezasız kalıyor.

Sadece Van'a bu yıl 7 inşaat işçisinin cenazesi getirildi:

* 5 Eylül 2017: İstanbul/Sancaktepe'de çalışan Van Güzelsu nüfusuna kayıtlı Cihan Bulut(23), çalıştığı inşaatın 11. katından düşerek yaşamını yitirdi.

* 18 Ekim 2017: Körfez/Yavuz Sultan Selim Mahallesi’ndeki bir inşaatta mermer ustası olarak çalışan Tugay Yurdal, üçüncü kattan düşerek yaşamını yitirdi.

* 19 Ağustos 2017: Erciş’ten İstanbul’a çalışmaya giden 28 yaşındaki inşaat işçisi İbrahim Deniz, çalıştığı inşaattan düşerek yaşamını yitirdi.

* 22 Kasım 2017: Ankara/Keçiören'de, 5 katlı binanın çatı katında çalışırken dengesini kaybeden Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Salahane Mahallesi kütüğüne kayıtlı 28 yaşında, evli ve 4 çocuk babası Ercan Topuz, kurtarılamadı.

* 25 Ağustos 2017: Bursa’da çalıştığı bir inşaatta alçı sıva makinesinin patlaması sonrası Vanlı Kürt genci Caner Ege (19) yaşamını yitirdi.

* 14 Ocak 2017: İnşaatta çalışırken yüksekten düşen Vanlı işçi Faruk Çakan yaşamını yitirdi.

* 2 Şubat 2017: Vanlı 22 yaşındaki Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Remzi Ersu, İstanbul’da vinç halatının kopması sonucu düşen beton blokun altında kalarak can verdi.

CİNAYETLER CEZASIZ KALIYOR

İş cinayetlerine ilişkin ANF’ye değerlendirmen hukukçu Bayram Kaval şunları söyledi: "İşveren gerekli önlemleri almayıp gerekli vasfa haiz insanlar çalıştırmıyorsa cezai sorumluluğu var. Ancak bu sadece 2 yıl hapis cezasıdır, üstelik erteleniyor. İş cinayetlerinde işveren taksirle ölüme sebebiyet vermek suçuyla yargılanıyor ama hapis cezası uygulanmıyor."

Kaval, yasalardaki yetersizliklerin yanı sıra mevcut yükümlülüklerin de yerine getirilmediği, en önemlisi de denetim görevi olan devletin, bunu ihmal ettiğini vurguladı.

KÜRT GENÇLERİ UCUZ İŞ GÜCÜ

Hukukçu Cemal Demir de bölgede yaşanan yoğun işsizliğe dikkat çekti. Demir, Kürt gençlerinin ucuz iş gücü olarak görüldüğüne işaret eden Demir, şöyle devam etti: "İş güvenliği tüzüğü uygulanmadığı, denetlenmediği için söz konusu iş cinayetleri meydana geliyor. Neredeyse her inşaatta bunu görüyoruz. Baret ve halat bile kullanılmıyor. İş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda eğitim verilmesi gerekiyor. Önlem alınmazsa kazalar da kaçınılmaz oluyor. İşsizlik nedeniyle daha çok inşaatların tercih edilmesi söz konusu. İnşaat, en tehlikeli iş grubuna giriyor. Ancak hiçbir şekilde iş güvenliği ekipmanı sağlanmıyor. Maalesef genç yaşta hayatların kararmasına neden oluyor.