Van’da anketli fişleme

AKP Van İl Örgütü ile kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştıklarını belirten bazı kişiler, 'Anket' adı altında evleri dolaşıp fişleme yapıyor.

AKP Van İl Örgütü ile kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştıklarını belirten bazı kişiler, Van merkez ve ilçelerde 'Anket Araştırması’ adı altında evleri tek tek dolaşıyor. Gruplar halinde mahallelere dağılan bu kişiler, akşamları evleri dolaşarak, vatandaşları fişliyor.

AKP hükümeti, 15 Temmuz'daki devlet içi çatışmanın ardından OHAL adı altında sıkıyönetim uygulamaları devreye soktu. Başta Van olmak üzere Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK), binlerce çalışan ihraç edilerek işten çıkartıldı. Sıkıyönetim uygulamalarıyla bölgeye ekonomik ambargo uygulandı; sınır ticareti yasaklandı, binlerce yayla ve kırsal bölge yasaklandı. Bu uygulamalar sonucu Van ve ilçelerde işsizlik yüzde 50’lerin üzerine çıktı. Hayvancılık ve tarım bitme noktasına geldi.

Bölgeyi adeta ablukaya alan AKP, tüm demokratik hakları askıya aldı. Van ilçelerinde hemen hemen her gün onlarca kişi gözaltına alınıp tutuklandı. Son bir yıl içinde Van’da binlerce hak ihlalleri yaşandı. Van’da bulunan F-Tipi, T-Tipi ve Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi adeta işkence yerlerine döndü.

2019'UN TELAŞI SARDI

Vatandaşın siyasi, ekonomi, kültürel ve sosyal tüm aktivitelerini yasaklayan AKP, halktan korkmaya devam ediyor. DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi’ni gasp edip kendi memurunu kayyum olarak atayan AKP'yi şimdiden 2019 seçimlerini kaybedeceği telaşı sardı. 2019'da yapılacak seçimleri kazanamayacağını ve halk tarafından büyük bir darbe yiyeceğini anlayan AKP ve işbirlikçileri, vatandaşları fişlemeye başladı.

'KİME OY VERECEKSİNİZ?

AKP Van İl Örgütü ile kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştıklarını belirten bazı kişiler, Van merkez ve ilçelerde evleri dolaşmaya başladı. ‘Anket Araştırması’ adı altında evleri dolaşan bu kişiler, vatandaşlara çeşitli sorular yöneltiyor. Vatandaşa yöneltilen sorulardan sonra isim ve soy ismini, adresini ve telefon numarasını alarak oradan ayrılıyor. Özellikle kadınlar tarafından yapılan bu anket çalışmasında vatandaşa, “Geçen seçimlerde kime oy verdiniz?”, “Gelecek seçimde kime oy vereceksiniz?”, “Suriye ve Irak’ta başka devletlerin kurulmasını istiyor musunuz?” gibi sorular soruluyor. Bu sorularına cevabına göre vatandaşlar fişleniyor.

VATANDAŞLAR FİŞLEMENİN FARKINDA

ANF’ye konuşan vatandaşlar, bu anket çalışmasının bir şifleme yöntemi olduğunu söyledi. Vatandaşların ortak anlımı şöyle: "Bu anket örneklerini bir kopyasını istedik, vermediler. Anket sorularını fotoğrafını çekmek istedik, engel oldular. Bu anketin tek amacı var; bizleri fişlemek. Amaçlarını anladığımız anda evlerimizden kovduk. Belediyelerimizi gasp ettiler, seçilmişlerimizi zindanlara attılar, OHAL ile hayatımızı karartılar. Bunun hesabını mutlaka soracağız. Önümüzdeki seçimlerde daha yüksek bir oyla yeniden belediyelerimiz onlardan alacağız."