Van’da artan koronavirüs vakasının sebebi Tevhid grubu mu?

Van’ın Ortanca köyünde 84 kişiye koronavirüs (Covid-19) bulaşmasına neden olan taziye çadırını, geçmiş yıllarda Van’da sık sık ellerinde sopalar ve baltalarla halka saldıran radikal dinci grupların kurduğu ortaya çıktı.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Ortanca Köyünde geçen hafta kurulan taziye çadırının ardından koronavirüs (Covid-19) şüphesi nedeniyle köy 5 Mayıs’ta karantina altına alındı. Kurulan taziye çadırından yayıldığı belirtilen virüs nedeniyle köyde vaka sayısı 84 olarak tespit edilirken, ardından kent merkezinde vaka sayısı 356’ya yükseldi.

‘TAZİYE ÇADIRINI KURDULAR’

Yasak olmasına rağmen Ortanca köyünde taziye çadırını kuranlar ise Van’da Tevhid Dergisi adı altında toplanan ve DAİŞ yanlısı olduğu belirtilen grup. Van'da uzun yıllardır faaliyetlerini sürdüren bu kişiler bu defada taziye çadırı kurarak kente koronavirüs yayılmasına neden oldu.

Söz konusu gruplar Van’da geçmiş yıllarda birçok defa ellerinde sopalar ve baltalarla halka saldırmıştı. Bu grupların özellikle Erciş ve Van’da faaliyet gösterdikleri biliniyor. Bu grupların ellerinde sopa olan görüntüleri daha önce basına yansımıştı.

‘POLİS VE VALİLİK TAZİYE ÇADIRINA NEDEN İZİN VERDİ’

Polisin ve valiliğin sessiz kaldığı gelişmenin ardından altı kamu çalışanına soruşturma açıldı. Van Valiliği bugün yaptığı yazılı açıklama ile virüsün Ortanca mahallesinde kurulan bir taziyeden yayıldığını söyledi. Taziye kurulmasının yasak olduğu bugünlerde bu kişilerin nasıl taziye çadırı kurduğu ve buna kimlerin izin verdiği de öğrenilmedi.

‘SIK SIK YARDIM ADI ALTINDA KÖYE GELİYORLAR’

Köyde yaşayan ve ismini vermek istemeyen bir kişi, söz konusu grupların son zamanlarda köylerine sık sık yardım adı altında geldiğini söyledi. Geçen haftası ölen kişinin bu gruba yakın bir isim olduğunu ve bu yüzden bu kişilerin köye gelerek çadır kurduğunu aktaran köy sakini, taziyenin ardından durumu yetkililere kendilerinin haber verdiğini de söyledi.