Van’da binler kayyumu protesto etti: AKP'ye karşı sokağa!

Kayyum atamaları Van’da binlerce kişi tarafından protesto edildi. Eylemde konuşan DTK Eş Başkanı Güven, darbe girişiminde halkı sokağa çağıran AKP'ye karşı sokağa çıkmanın meşru olduğunu belirtti.

AKP hükümeti tarafından 24 DBP’li belediyeye kayyum atanması, Van’da binlerce kişinin katıldığı basın açıklaması ve oturma eylemi ile protesto edildi. Eyleme DTK Eş Başkanı Leyla Güven, DBP PM üyeleri Hacer Özdemir, Barış Oflas, Gülcihan Şimşek, HDP Van il eş başkanları Yakup Ataş, Gülistan Orhan, DBP Van il eş başkanları Murat Sarısaç, Sevinç Şeker, HDP Van milletvekilleri Lezgin Botan, Adem Geveri, Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, ilçe belediye eş başkanları, HDP-DBP il ve ilçe örgütleri, KJA aktivistleri, Barış Anneleri İnisiyatifi, STK temsilcileri, belediye çalışanları ve halk katıldı. Kitle sık sık, "Belediyeler halkın, halkın olacak", "Kayyuma hayır, iradene sahip çık", "Direne direne kazanacağız" şeklinde sloganlar attı.

'KAZANIMLARIMIZI KABULLENEMEYİP SALDIRDI'

Basın açıklamasını yapan DBP Van İl Eş Başkanı Murat Sarısaç, “Kürt halkının 7 Haziran seçimleriyle elde ettiği demokratik kazanımları kabul etmeyen tahakkümcü AKP zihniyeti, erken seçim kararı almasının aslında kendilerinin demokrasi, hukuk, eşitlik benzeri yurttaşlık hukukuna ne kadar saygılı olduklarını bir kez daha ortaya koydu" dedi.

'KÜRDİSTAN'DA DARBE YAPILIYOR!'

'Çözüm Süreci'ni AKP'nin bitirdiğine dikkati çeken Sarısaç, soykırımcı saldırılara ve yine AKP'nin darbe girişimini 'fırsata çevirmesine' değindi. "Kürdistan illerinde karşı bir darbe yapan AKP hükümeti, Kürdistan illerinde 12 Eylül 1980 Darbesi'ni aşan bir vahşete, hukuksuzluğa imza atıyor" diye ekledi.

DBP'li belediyelerin hizmetleriyle halkın takdirini kazandığını söyleyen Sarısaç, şöyle devam etti: "DBP’li belediyelerimiz yaptıkları tüm çalışmaları geniş kapsamlı toplantılarla kamuoyuyla paylaşarak gelir-gider tablolarını hizmet binalarına asarak bilgilendirmelerde bulunurken; bunun yanında yılda iki defa da devletin müfettişleri tarafından en ince ayrıntısına kadar incelemelerden, kontrolden geçirilmiştir. Hiçbir belediyemizde tek bir yolsuzluk, hukuksuzluk örneği bulamayan müfettişler bu raporlarını İçişleri Bakanlığı'na sunmuştur. Tüm bunlara rağmen AKP hükümeti kendi müfettişlerinin hazırladığı raporları hiçe sayarak sömürge hukuku gereği zora başvurarak kayyum atama yöntemiyle halkın belediyelerine el koymuştur.”

‘SAYIN ÖCALAN’IN MESAJINI SAHİPLENİYORUZ’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ailesi aracılığıyla ilettiği mesajı sahiplendiklerini de kaydeden Sarısaç, AKP'ye de şöyle seslendi: "Gasp, talan, sürgün, katliamlarla Kürt halkını yok edemezsiniz. Kürt halkıyla ancak ve ancak eşit yurttaşlık temelinde bir araya gelerek bu ülkede kalıcı, onurlu bir barışın temellerini atabilirsiniz. Zalim Dehaklar'ın zulmüne karşı direnen mazlum Kawalar'ın ardılları olarak mücadele ve direniş geleneğinden gelen Kürt halkı geçmişte olduğu gibi bugün de direnerek sömürgecilere boyun eğmeyecektir. Bizler kayyum darbesine karşı direnişte olacağımızı belirtiyoruz. Ve bu hukuksuzluk, irade gasbı sona erene kadar  sömürge hukukuna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz."

GÜVEN: AKP'YE KARŞI SOKAKLAR MEŞRUDUR

DTK Eş Başkanı Leyla Güven ise basın açıklaması sırasında kitleyi abluka altına alan polise tepki göstererek, “Halkımız elbet bu ablukaları kıracaktır. Geçmişten ders çıkarmayanlar geleceği de göremezler. Belli ki bunlar hiç geçmişten ders çıkarmamışlar. Kürt halkı sizin bu baskılarınıza boyun eğmez" dedi.

AKP hükümetinin demokratik yollarla, seçimlerle yapamadığını şimdi kayyum darbesiyle gerçekleştirmeye çalıştığını ifade eden Güven, "15 Temmuz gecesi darbe girişimine karşı halkı sokağa çağıran AKP’ye karşı şu anda sokağa çıkmak meşru bir haktır. Bundan sonra sonuna kadar sokakları terk etmeyeceğiz. Halkımız bu kayyum darbesine geçit vermeyecek" dedi.

...