Wan’da suya yüzde 60 gizli zam

Wan’da halkı neredeyse sudan mahrum bırakan kayyum gaspı altında olan belediye, sadece son bir ay içinde suya yüzde 60 oranında zam yaptı.

Kayyum belediyesine bağlı Van Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü (VASKİ), geçtiğimiz günlerde suya yüzde 30’luk bir zam yapma kararı aldığını açıkladı. Ancak faturalara yansıyan ise yüzde 60 oldu. Son yıllarda 50 bin yurttaşı su borçları nedeniyle icraya vermesi ve makam odasında su şikayetlerini dile getiren yurttaşların darp edilmesiyle gündeme gelen VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan ise “Bazen zam yapıyoruz ama Türkiye’nin en ucuz suyunu Van halkı içiyor’ iddiasında bulunmuştu.

50 bin yurttaşı su borçları nedeniyle icraya veren ve icra dosyasını da AKP yöneticisi olan avukatlara veren VASKİ’nin Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, tüm skandallara rağmen hala görevinin başında duruyor.

Belediyelerin gasp edildiği 2016 yılından bu yana VASKİ’yi yöneten kayyumlar sadece 2020 yılından bu yana yani 3 yılda suya 6 defa zam yaptı. Kayyumlar sadece 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden önce o yıl içinde suya zam yapılmayacağını açıklamıştı. Ancak Van halkı o yıl suya zam yapılmamasının faturasını sonraki yıllarda en yüksek biçimde ödemeye başladı. 

2019 YILINDAN SONRA ZAM ÜSTÜNE ZAM YAPILDI

Kayyumlar zam yapmadıkları 2019 yılı biter bitmez 2020 Ocak ayında suya yüzde 40 zam yaptı. Bu zammın üzerinde 6 ay geçtikten sonra Haziran ayında suya bu defa da yüzde 42 zam yapıldı.

Ocak ve Eylül aylarında suya 2 defa zam yaparak 2021 yılında çifte zam yapan kayyumlar 2022 yılında suya toplam yüzde 60 zam yaptı. Son olarak Eylül 2022’de yapılan bu zammın üzerinden henüz bir yıl geçmeden yine suya zam yapıldı. Ancak zammın yüzde 30 olduğu açıklansa da gelen faturalara bu zam yüzde 60 olarak yansıdı. Böylelikle VASKİ’nin gizli zam yaptığı yurttaşları dolandırdığı anlaşıldı.

DİNDAR: VASKİ HALKI DOLANDIRIYOR

VASKİ’nin su zamlarını yurttaştan gizlemesine tepki veren Yeşil Sol Parti Wan Milletvekili Mahmut Dindar, yurttaşların dolandırıldığını ifade etti. Suya yüzde 30 zam yapıldığının açıklanmasına rağmen zammın yüzde 60 çıkmasının kayyum yönetimlerinin aslında özeti olduğunu kaydeden Dindar, “Van’a gelen tüm gelirler birilerine peşkeş çekiliyor. Van Belediyesi’nin kaynakları ihale ve yolsuzluklara gidiliyor. Gelen gelirler Van halkından çalınıyor. Zam meselesi de bunun bir parçasıdır. Akşam ayrı sabah ayrı konuşuyorlar. Memleketimiz su kaynağı olarak çok zengin bir yer ama bu kadar zam yapılıyor buna rağmen mahallelerimiz, köylerimiz hala susuzlukla boğuşuyor. Şikayete giden yurttaşlarımız ise darp ediliyor. Sonra icra dosyaları ile vatandaşlarımız adliye koridorlarında süründürülüyor. Suç işleniyor ama suça müdahale eden yok. Kamu hizmeti üretmek yerine halka baskı uyguluyorlar. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Yeşil Sol Parti olarak konuyu meclise taşıdık ve takipçisi olacağız” diye konuştu.