Van esnafı kepenk kapatıyor

Van’da hükümetin uyguladığı salgın ve eylem etkinlik yasakları en çok kent esnafını olumsuz yönde etkiliyor. Van’da sadece 2021 yılının ilk 5 ayında 66 esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı.

Salgın sürecinden en çok etkilenen kentlerin başında gelen Van’da neredeyse her gün bir esnaf kepenk kapatıyor. Yanlış tarım ve hayvancılık politikaları ve sanayileşmenin çok az olduğu Van’da esnaf zor günler geçiriyor. Yaşanan ekonomik darboğaz ile yasaklarla beraber kentte onlarca esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı.

Hükümetin 16 Mart 2020 tarihinde aldığı kısıtlamalar kapsamında hayatın neredeyse durma noktasına geldiği ülkede küçük ve Orta ölçekli İşletmeler büyük problemler yaşıyor. Şehirde sadece 2021 yılının ilk beş ayında 66 esnaf kepenk kapattı.

TARİHİ RUS PAZARI CAN ÇEKİŞİYOR

Van merkezde şu an için 5 Halk Pazarı’nda 1080 küçük esnaf bulunmakta. Van’da genelde gelir seviyesi düşük olan insanların yoğunluklu olarak tercih ettiği ve halk arasında da ‘Rus pazarı’ olarak bilinen halk pazarlarındaki esnaflar zor günler geçirirken; salgın yasakları ve ekonomik darboğazla beraber kira ve vergi borçlarını ödeyemeyen esnaflar bir bir kepenk kapatıyor.

'BÖYLE GİDERSE KÜÇÜK ESNAF YOK OLACAK'

Van’da merkezde bulunan Avrupa Halk Pazarı Kooperatif’inin başkanlığını yapan Rıza Kurt, salgın süreci ve yaşanan ekonomik darboğazla beraber büyük sorunlar yaşadıklarını belirterek; “Salgın sürecinden kaynaklı sorunlarımız her geçen gün artıyor. İşsizlik yüzde seksenlerde seyrediyor. Hiçbir destek alamadık. Gelir desteği şeklinde başvurularımızı yaptık ama maalesef şu an için hiçbir gelişme yok” dedi.

'60 ESNAFIMIZ VARDI, 15’İ KEPENK KAPATTI'

Diğer bir halk pazarı olan Tuşba Halk Pazarı Kooperatifi Başkanı olan Abdulselam Kaya ise ‘Tuşba Halk Pazarı Kooperatif Başkanı olarak başta kendim ve bünyemizde bulunan tüm esnaf çok zor günler yaşıyor. Salgın ve mevcut ekonomik krizden dolayı dükkânlarımızın çoğu boşalmış durumda büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Yüzlerce küçük esnafın olduğu halk pazarlarında insanlar bir bir kepenk kapatıyor. Altmış esnafından on beşi kepenk kapattı” diye konuştu.

'RESMİ MAKAMLAR GERİ DÖNÜŞ YAPMIYOR'

Bir diğer halk pazarı olan Büyük Halk Pazarı’nda esnaflık yapan Ayfer Akdağ Acar adındaki kadın işletmeci de gidişatın hiç iç açıcı olmadığını belirterek “Şu ana kadar sadece bu yıl 66 esnaf kepenk kapattı. Şu an hiçbir şekilde iş yapamıyoruz. Hizmet verdiğimiz toplu esnaf alanı olan halk pazarı kaderine terk edilmiş durumda. Halk pazarının yeniden yenilenip daha cazip bir yer haline getirilmesi için birçok defa girişimlerimiz oldu lakin resmi makamlarca hiçbir geri dönüş sağlanmış değil. Halk pazarında ısıtma sistemi yok esnaf kendine çare bulamaz durumda. Salgın ve ekonomik krizden kaynaklı herkes iflas ediyor ve kepenk kapatıyor” diye aktardı.