Van Gölü’nde mülteci teknesi battı: 100 kişi kayıp

Van Gölü’nde 28 Haziran'da mülteci teknesinin batması sonucu 100 mülteci kayboldu.

Van’da son yıllarda devletinin gözetiminde binlerce mülteci sınırı geçerek, başta Van olmak üzere Kürdistan kentlerine yerleştirildi. Orta Asya ülkeleri ile Afganistan, İran ve birçok ülkeden hemen hemen her gün yüzlerce mülteci Van’a geliyor. Mültecilerin herhangi bir engelle karşılaşmadan Van’a gelmesi ise, devletin gözetiminde yapıldığı iddialarını güçlendiriyor.

Türkiye ve İran devleti Van sınırı boyunca hem Van tarafında hem de İran tarafında her 100 metre bir karakol, kalekol ve gözetleme kuleleri bulunuyor. Sınır boylarının bu kadar korunduğu Van’da, her gün yüzlerce mülteci Van’a gelmeye devam ediyor. Mültecilere sınırları sonuna kadar açan devlet, Kürtler ise yasak yasaklanmış durumda. Sınırda ticaret yapan Kürt gençleri, sınırları geçtiği iddiasıyla öldürülüyor.

Van’a gelen mültecilerin trajedisi ise buradan bitmiyor. Kış aylarında İran’dan Çaldıran ilçesine geçmeye çalışan 50 mülteci donarak yaşamını yitirmişti. İnsan kaçakçıları tarafından getirilen mültecilerin bulunduğu aracın kaza yapması sonucu İnsan tacirleri tarafında mültecileri taşıyan minibüsün kaza yapması sonucu 17 kişi hayatını kaybetmiş, 50 kişi de yaralanmıştı. Son 3 yılda Türkiye-İran sınırında 100’lerce insanın donarak ya da trafik kazasında yaşamını yitirdi. Van'ın Muradiye ilçesinde 28 Haziran’da mültecileri taşıyan minibüsün otomobille çarpışması sonucu 1 göçmen yaşamını yitirirken, 41'i ise yaralandı.

Van’da son dönemlerde mülteci trajedisi bitmiyor. Van Gölünde mülteci teknesinin batması sonucu 100 mültecinin kaybolduğu belirtiliyor. Van’ın Gevaş ilçesinin Altınsaç Mahallesi’nde 27 Haziran günü yaklaşık 100 mültecinin bindirildiği teknenin battığı ifade ediliyor. Van Gölü’nde kaybolduğu belirtilen mültecilerden halen bulunamadığı ve çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.