Van ve Ağrı’ya 20 günde 4 işçi cenazesi geldi

İş güvenliği ve denetiminin olmadığı inşaatlarda çalışmak zorunda bırakılan Kürt gençleri, iş cinayetlerinin kurbanı oluyor. Van ve Ağrı’ya son 20 günde 4 işçinin cenazesi geldi.

Yaz aylarında inşaat sezonun başlamasıyla iş cinayetleri de artmaya başladı. Özellikle son günlerde art arda Kürt gençleri iş cinayetlerine kurbanı oluyor. Son 20 günde Vanlı ve Ağrılı 4 genç inşaattan düşerek yaşamını yitirdi. AKP'nin Kürdistan kentlerine uyguladığı ekonomik ambargo nedeniyle işsizlik yüzde 85’lere kadar çıktı. Yayla ve meraların yasak olduğu kentlerde hayvancılık ve tarımda bitme noktasına gelmiş durumda.

İşsizlik ve yoksulluk mücadele gençler, Türkiye’nin büyük metropollerine veya yurt dışındaki Türk şirketlerine inşaatlarda çalışmak zorunda kalıyor. Aylarca, hatta yıllarca ailelerinden uzak gurbette çalışan Kürt gençleri, evlerine ya sakat olarak geliyor ya da tabutta getiriliyor. Van Gürpınar nüfusuna kayıtlı Nevzat Aslan (32) adlı inşaat işçisi, 12 Temmuz’da Ardahan’da bir apartmanın 12'inci katında çalışırken dengesini kaybederek düştüğü asansör boşluğunda hayatını kaybetti.

CENAZELERİ 10 GÜN SONRA TOPRAĞA VERİLDİ

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde yaşayan 4 çocuk babası Murat Yaşar ve 2 çocuk babası Ali Ceylan Kuzey Afrika ülkesi Cezayir'de çalıştıkları inşaatta iskeleden düşerek hayatlarını kaybetti. Diyadinli işçiler, 2 Temmuz’da inşaattan düşerek hayatlarını kaybetmelerine rağmen, cenazeleri 10 gün sonra Diyadin ilçesine getirilerek toprağa verildi. İşçi ailelerinin, cenazelerin getirilmesi için Türk yetkililerine yaptığı tüm müracaatlar sonuçsuz kaldı.

İşçi aileleri, Cezayir'de bulunan Türk devletine ait kargo uçağının, kargo bölümünün dolması için 10 gün boyunca bekletildiğini, kargonun dolmasının ardından Türkiye'ye döndüğünü söyledi.

Erciş ilçesine bağlı Yukarı Çökek (Ezik) Mahallesi nüfusuna kayıtlı 23 yaşındaki Fırat Akbayrak da 19 Haziran’da çalıştığı inşaatın 8. katından aşağı düşerek hayatını kaybetti.