Wan’da DEM Parti'ye rekor başvuru

Wan genelinde DEM Parti'ye belediye eşbaşkanlığı için 120’i kadın, 170’i erkek olmak üzere 290 başvuru yapıldı.

DEM Parti Wan İl Seçim Komisyonu eş sözcüsü Delil Aksoy; 2024 Yerel Seçimlerinde Wan’da 14’te 14 yapma şiarıyla yola çıktıklarını belirterek, bu kayyum rejimini yok saymak, ortadan kaldırmak için herkesi partisine sahip çıkmaya davet etti.


Wan'da 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 14 belediyeden 10'unu Halkların Demokratik Partisi (HDP) kazandı. 4 belediyeyi ise AKP kazandı. HDP'nin kazandığı Ebex (Çaldıran) Tuşba ve Artemêt (Edremit) ilçe belediyeleri, seçilen eşbaşkanlar Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen kişiler olduğu gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçimi kaybeden AKP’li adaya verildi. Böylece HDP’li belediye sayısı büyükşehir ile birlikte 7'e düştü. Sonrasında HDP'nin kazandığı tüm belediyelere kayyum atandı. Kayyumlar, belediye meclislerini feshederek, atanmış birkaç memurla belediyeleri yönetmeye başladı.

KAYYUMLAR BELEDİYELERİ BORÇ BATAĞINA SOKTU

Belediyeleri gasp eden AKP-MHP iktidarının atadığı kayyumlar, belediyelerde yaptıkları yolsuzluk ve usulsüzlüklerle adını duyurdu. Belediyelerin tüm mallarını satan kayyumlar yine belediyeleri borç batağına sürüklendi. Son Sayıştay raporunda sadece Wan Büyükşehir Belediyesi borcunun 2 milyar TL’yi aştığı görüldü. Özel bankalara olan borç miktarı ise bilinmiyor. Yine Büyükşehir Belediyesi’nin bilanço hesaplarında 2020 yılında 103 milyon, 2021 yılında 89 milyon olan kredi borcunun 2022 yılında 1 milyar 88 milyon TL’ye çıktığı ortaya çıktı. Usulsüz alımlar ve AKP'li isimlerin belediyelerde işe alınması da kayyum döneminde en çok bahsedilen konuların başında geldi.

KADINLAR YOĞUN BAŞVURU

Halkın yoğun destek verdiği Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerinde tüm belediyelerin yeniden el değişmesi bekleniyor. Seçimler için "ön seçim" kararı alan DEM Parti'ye yoğun bir başvuru söz konusu.  Şu ana kadar toplam 290 kişi eşbaşkanlık için partiye başvurdu. Bu sayının 120’si kadın, 170 ise erkek. Ayrıca belediye meclis üyelikleri için de toplam 320 kişi başvurdu. Başvuruların yüzde 40’ı gençlerden oluşuyor.

Adaylık başvuruları 20 Aralık'ta sona erecek. Bu sayının söz konusu tarihe kadar katlanması bekleniyor.

 ‘WAN’DA 14’TE 14 YAPMA ŞİARIYLA YOLA ÇIKTIK’

Başvurulara dair konuşan DEM Parti İl Seçim Komisyonu eş sözcüsü Delil Aksoy, 2024 Yerel Seçimlerine çok görkemli bir şekilde ve olağan üstü tedbirler alarak çalışma yürüttüklerini söyledi. “Bu çalışmalarımızla Wan’da 14’te 14 yapma şiarıyla biz yola çıktık” diyen Aksoy, “Bunun için de tüm çalışmalarımıza eksiksiz bir şekilde devam ediyoruz. Özellikle Serhat Bölgesinin başkenti olan Wan’da, tüm Türkiye’ye ve tüm dünyaya cevap olabilecek şekilde 2024 Yerel Seçimini yaşatacağız. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Herkesin gönlünü kazanacak adaylarla çıkacağız. Her kesimden aday başvuruları alıyoruz. Herkes bu süreçte, bu kayyum rejimini yok saymak için, bu kayyum rejimini ortadan kaldırmak için “ben de bu sürece varım” diyen ve elini bu taşın altına koymak isteyen herkes, bize geliyor ve başvurusunu yapıyor.

‘ADAYLARI HALKIMIZ BELİRLEYECEK’

Adayları kesinlikle halkın belirleyeceğini söyleyen Aksoy, “Halkımızın önüne sandık koyacağız ve sandıktan çıkan her aday, bizim adayımız olacaktır. Aday arkadaşlarımızın kafasında kesinlikle bir kuşku olmasın ve bu kuşkulardan arınsın. Halkın sandığından çık, mazbatayı bizden iste. Biz 14 belediyenin 14’ünü de almak istiyoruz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bizim daha önce alamadığımız ilçelerde bile yoğun bir şekilde aday başvuruları var. Hem belediye eşbaşkanları olsun hem meclis üyeleri olsun, büyük bir talep var. Özellikle kadın arkadaşların başvuruları var ama daha çok kadın arkadaşların başvuruları bekliyoruz. Bizde eşit temsiliyet sistemi var. Kadın, erkek ayrımı yapmaksızın bu seçimlere hazırlanıyoruz. Bu konuda halkımızdan destek bekliyoruz. Ne kadar çok başvuru olursa, seçimlere o kadar güçlü bir şekilde halkımızın önüne gideceğiz. Başvuru yapan herkes, bizim arkadaşımız ve yoldaşımızdır. Nerde gelirse gelsin, bu kapıya gelen herkes, bizim ve halkımızın bir kazanımıdır. AKP-MHP kayyumlarını def etmek ve göndermek için elimizden gelen ne vara yapacağız. Tüm arkadaşlarımız bize güvensin ve aday başvurularını yapsınlar.”

‘ADAY ADAYI SAYISI ARTIYOR’

Aksoy, aday başvurularına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Bugüne kadar kadın arkadaşların başvuru sayısı 120’yi buldu. Erkek belediye eş başkan aday adayı arkadaşların sayısı 170’i buldu. Belediye meclis üyesi aday adayı arkadaşların sayısı 320 civarlarında. Biz bunun biraz daha yukarı çıkmasını istiyoruz. Yani biz bu süreyi uzatırken illa da “aday eksikliği var” mantığı olarak düşünmesin. H er geçen gün kadın ve erkek arkadaşımızın aday adayı sayısı artıyor. Bu konuda hiçbir sıkıntımız yok. Süreyi uzatmamızın sebebi, aday eksikliğinden dolayı değil, Burası Kurdistan’dır, Serhat’ın başkentidir. Burada herkes partisine sahip çıkar. Bazı arkadaşlarımız “Memnu Hakların İadesi” haklarını geri almadıklarından dolayı, gün almışlardır. Bazı arkadaşlar haklarını almak 5 gün, 10 gün beklemek zorunda kalmışlardır. Bu arkadaşların mağdur olmaması için böyle bir uzatmayı uygun gördük. Biz halkımızı her zaman bekliyoruz. Burası sizindir. Bu süreci birlikte omuzlayalım. Bu ülkeye barışı, kardeşliği, demokrasiyi, eşitliği, ortak yaşamı ve yaşanabilir bir kent için bir araya gelelim. Kayyum talanlarını bertaraf etmek için tüm halkımızı sorumluluk almasını istiyoruz.”