Wan’da ekmeğe ve ulaşıma yeni zamlar

AKP-MHP iktidarının Kürt halkına karşı yürüttüğü savaş, halkın yaşamını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüm Türkiye ve Kurdistan kentlerinde olduğu gibi Wan’da da ekmeğe ve ulaşıma yeni zamlar yapıldı. Yapılan zamlar tepkilere neden oldu.

Haziran ayının başında 50 kilo un 380 TL’den 550 TL’ye çıkmıştı. Una yapılan yüksek zam ekmeğe de yansıdı. Kayyum belediyeleri de fırsatı kaçırmayarak yoksul halkın ekmeğine göz dikti.

Yeni zamla beraber daha önce 2 lira 80 kuruştan satılan halk ekmek fiyatı, 3 lira 20 kuruştan satılmaya başlandı. Yine fırınların, market ve bakkalların 3 liraya sattığı ekmek ise 4 lira oldu.

Kayyumla yönetilen Rêya Armûşê (İpekyolu), Artemêtan (Edremit) ve Tuşba belediyeleri son 6 ay içinde ekmeğe iki defa zam yaptı. Daha önce 1 lira 80 kuruş olan halk ekmek, 2 lira olmuştu. Bu yeni zamla birlikte kayyumlar son 6 ay içinde halk ekmeğe yüzde 100 zam yapmış oldu.

Kurdistan ve Türkiye halkını yoksulluğa mahkum eden Türk devleti, son günlerde akaryakıta da üst üste zam yaptı. Son yapılan zamlar ile birlikte motorin ve benzin 25 liranın üstüne çıkmıştı. Akaryakıta yapılan zamlarla birlikte ulaşıma yüzde 25 zam getirildi. Bu yeni zamla birlikte 6 lira olan tam bilet fiyatı 1.5 lira artarak 7.5’ye yükseldi.

Yapılan zamlar nedeniyle servisçiler yolcu bulmakta zorlanıyor. Akaryakıta yapılan yüksek zamlar, servisçilerin zarar etmesine neden oluyor.