GÖRÜNTÜLÜ

Xelil: Bölgenin özgürlüğü için dayanışma içinde olacağız

Rojava Demokratik Özerklik Yönetimi ve Teyar El-Xed El-Sûrî (Şepêla Sibe ya Sûriyeyê/Sabah Dalgası Hareketi) Suriye’nin giderek derinleşen sorunlarına siyasal çözüm üretmek için anlaşmaya vardı.

TEV-DEM Yönetim Üyesi Aldar Xelil, konuya ilişkin ANF'ye değerlendirme yaptı. Xelil, "Bizler ortak bir proje ve halkların kardeşliğini esas alan demokratik bir sisteme sahibiz. Biz bu projemizi çözüm önerisi olarak Rojava Kürdistanı başta olmak üzere bütün Suriye'ye öneriyoruz. Bu projenin esas temelinde yatan amaçlardan bir tanesi de, bölgedeki bütün halkları bu proje etrafında toplayabilmek ve sahip çıkmaktır. Biz de bunun için bazı Arap halkı temsilcileri ile ortak bir uzlaşıda bir çalışma içinde olmak istedik. Bu hareketlerden bir tanesi de Şepêla Sibe ya Sûriyeyê/Sabah Dalgası Hareketi'dir" diye konuştu.

'TÜRK DEVLETİ VE BAZI GÜÇLER DARBE VURMAK İSTİYOR'

Bundan 10 ay önce bu hareket ile bir mutabakata vardıklarını söyleyen Xelil, şunları söyledi:

"Şimdi biz başka bir aşamaya geçtik. Önümüzde Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu'nu yaşatma projesi durmaktadır. Öte yandan Demokratik Suriye Meclisi de Suriye'de yaşanan sorunları çözmek için geniş bir çalışma yürütmektedir. İlişkilerini güçlendirmek içinde güçlü bir çaba içindedir. 

Ayrıca, bölgemize yönelik yoğun saldırılar da yaşanmaktadır ve Türk devleti ile birlikte bazı güçler bölgeye darbe vurmak istemektedirler. Bütün bunlardan dolayı, biz de yapılan bu isteğe olumlu yaklaştık. Ortak bir siyasi tavır sergilemek ve demokratik çözüm projesini hayata geçirmek için, bu dostlardan gelen anlaşma teklifini olumlu karşıladık."

"Eğer gelecek süreçte Suriye için siyasi bir çözüm önerisi yapılırsa" diyen Xelil, onların da kendi taraflarından yardımcı olacaklarını ve duruşlarını ortaya koyacaklarını belirti. 

Anlaşmanın askeri boyutuna da değinen Aldar Xelil, bölgenin DAİŞ çetelerinden temizlemek için imkanlar dahilinde birbirleri ile dayanışma içinde olacaklarını söyledi.