Yekgirtu-Komala İslam: Hükümet somut çözüm üretmeli

Güney Kürdistan’da siyasi ve ekonomik kriz devam ederken, partiler hükümette kalma ya da çekilme tartışmalarını gündemlerine aldı.

Hükümetten ayrılmayı kendi içinde tartışmaya açan Yekgırtu İslam hükümetteki partiler için ön görülen toplantıya da katılmayacağını açıklamıştı. Komala İslam da toplantıyı gündemine almadan direkt hükümette kalıp kalmayayı tartışmak için dün Süleymaniye’de bir araya gelen komala yönetimi ise kararı parti başkanlığına bıraktı.

Partileri için yaşana tartışmalara dair ANF’ye konuşan her iki partinin yöneticisi, temel amaçlarının halkın yaşadığı ekonmik krize çözüm geliştirecek yollar bulmak olduğunu belirttiler.

KOMALA İSLAM’DA İKİ FARKLI GÖRÜŞ

Dün Süleymaniye’de bundan sonra izleyecekleri yol haritasını izlemek üzere toplanan Komala İslam Parti içinde iki farklı görüşün olmasında dolayı, hükümete kalma ya da ayrılma kararını parti başkanlığına bıraktık.

“Toplantımız bu konuyu gündemine alarak tartıştı. Toplantımızda iki görüş ortaya çıktı” diyen Komala İslam Başkanlık Meclisi üyesi Şıvan Raber “Bir kesim, hükümetten çekilmenin iyi olmayacağını, bunun için erken olacağını savundu, ancak bir kesim de bu dönemde bölge hükümetinden çekilmenin gerekli olduğunu dile getirdi. Bunlar birer görüş olarak dile getirildi ancak karara bağlanmadı. Bunlar Komala’nın başkanlık yönetiminde yeniden tartışılarak çekilmenin olumlu mu olumsuz mu sonuç yaratacağı tartışıldıktan sonra karara bağlanacak” diye konuştu.

‘YAPILMASI GEREKEN TOPLANTI DEĞİL, MAAŞLARIN ÖDENMESİDİR’

Bölgede devam eden krizi görüşmek üzere hükümetin siyasi partiler için yaptığı toplantı çağrsına uymayacaklarını ve toplantıya katılmayacaklarını açıklayan Yekgırtu İslam’ın bu kararının, “Sonuçsuz kalan toplantılara katılmayacağız” şeklinde değerlendiren Yekgirtu İslam milletvekili Ebubekir Ömer, bir yıldır partilerin defalarca bir araya geldiğini, ancak sorunların çözülmediğini, belirterek, önemli olanın icraatlar olduğunu söyledi.

Ömer hükümetin ön gördüğü toplantıya neden katılmayacaklarını şöyle gerekçelendirdi: “Halkın da bu tür toplantılara güveni kalmadı. Halkın sorunlarını çözecek adımlar atılmalı ve bunun içinde ilk yapılması gereken şey maaşların ödenmesidir. Hükümet yolsuzlukların ve haksız yere bazılarına yüksek meblağlar şeklinde maaş alanların ödenmesinin önüne geçmeli. Bu yapılmadıkça biz sonuçsuz kalacak toplantılara katılmama kararı aldık.”

...