Yeşil reçetesiz ilaç satışı

Türkiye’de sadece yeşil reçeteyle satılabilen Lyrica isimli ilaç, Wan’da el altından rahatlıkla satılabiliyor. Wan’da bu kadar yaygın kullanılması uyuşturucu bağımlılığının geldiği noktayı gösteriyor.

Wan’da son zamanlarda İran’dan kaçak yollarla getirilip el altından rahatlıkla satılabilen Lyrica isimli ilaç dikkat çekiyor. Normal şartlarda sadece yeşil reçeteyle satılabilen ve devlet tarafından geri ödemesi olmayan bu ilaca yoğun bir ilgi var. 

ANF’ye konuşan Wan-Colemêrg Tabip Odası’ndan Dr. Gökhan Görken, Lyrica’nın normalde nöröpatik tedavide, şiddetli sinir ağrılarında ve epilepsi hastalarında kullanıldığını hatırlattı. Lyrica hapların psikolojik bir bağımlılık değil, fizyolojik bir bağımlılık yaptığını kaydeden Dr. Görken, şunları söyledi: ”Lyrica uyuşturucu madde bağımlılığı tedavisinde kullanılıyor. Daha düşük bağımlılık oranı var ve diğer bağımlılıkları azaltmak için kullanılıyor. Daha masum ve kontrollü bir ilaç. Maalesef bağımlı hale gelebiliyor. Narkotik bir ilaç değil. Sersemleştirip kafayı rahatlatıyor bu yüzden insanlar kullanıyor. El altından satılmaması, doktor yazmadan verilmemesi gereken bir ilaç. Geri ödeme kapsamında değil, kişi sadece parasıyla alabiliyor. Reçete olması lazım” dedi.

Uzun süre kullanılması bağımlılık yaptığı için önermediklerini belirten Dr. Görken, yavaş yavaş azaltıp kestiklerini söyledi. Dr. Görkem, “3 ve 6 aylık tedavi dışında kullanılmaması lazım. El altından alanlar yüksek dozda kullanıyor. Devlet ödemiyor, doktorlar normal dozun üstünde önermiyor. İran’dan gelen yüksek dozların üstünde ve bu yüzden bağımlı hale gelebiliyor. Hastalarımıza yüksek dozda kullanımı önermiyoruz” diye konuştu.