Yiğitalp: AKP yeni Berfo analar yaratıyor

Amed'de, kaybedilen Cüneyt Aydınlar için buluşuldu. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, AKP'ye "Siz tarihin çöp sayfalarına gideceksiniz. Biz mücadelemizle tarih sayfalarında yer alacağız" diye seslendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla eylemlerinin 473’üncüsünü yaptı. Bu haftaki eylemde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kaybedilen kadınlar anıldı. Eyleme Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) üyeleri ve HDP milletvekilleri Feleknas Uca ile Sibel Yiğitalp destek verdi. 

KADINLAR ANILDI

İHD binasında düzenlenen eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, insan hakları ve emek mücadelesinde hayatını kaybeden tüm kadınları andı. 'Faili meçhul' cinayetler aydınlatılıp, failleri yargılanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çizen Bilici, “Sizler dosyaları tozlu raflara kaldırabilirsiniz ama bir biz o dosyaları indireceğiz ve hesabını soracağız” dedi.  

HİKÂYESİ

Eylemde 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Cüneyt Aydınlar’ın hikâyesi anlatıldı. Kuzen Fırat Mercan, şunları söyledi: “Üniversite eğitimi için İstanbul’a giden Cüneyt Aydınlar, 20 Şubat 1994 tarihinde Bakırköy İncirli’de bulunan Ömür Durağı’nda Terörle Mücadele polisleri tarafından gözaltına alındı. Bu operasyonda gözaltına alınan 14 kişi gibi Cüneyt de Gayrettepe’deki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. 7 gün kayıt dışı gözaltında tutulduktan sonra 27 Şubat 1994 tarihinde gözaltında kaydı yapıldı."

Mercan, 28 Şubat 1994 akşamı TEM’e bağlı polislerin Aydınlar’ı Çukurcuma Kadirler Yokuşu’na getirdiğini belirterek, “Mahalle sakinleri 30 kadar polis eşliğinde elleri kelepçeli olarak getirilen Aydınlar’ın kanlar içinde olduğunu, bir bacağının kırık olduğunu ve ayakta duramadığını gördüler. Polisler mahalle sakinlerinin yürüyemez halde olduğunu söyledikleri Aydınlar’ın yer gösterme esnasında ‘Dur’ ihtarına uymayarak kaçtığını ve arkasından koşmalarına rağmen yakalanamayıp firar ettiğine dair bir tutanak düzenledi” dedi.

Aydınlar’la birlikte gözaltına alınan 14 kişinin tutuklanıp cezaevine gönderildiğini vurgulayan Mercan, bu kişilerin tutuklandıktan sonra yaptığı açıklamayı aktararak, şunları söyledi: “Bu kişiler 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltına alındığını ve onu 2 Mart 1994 tarihine kadar gözaltında gördüklerini söylediler. Ağır işkence gören Aydınlar’ın 2 Mart 1994 tarihinde kendisine ‘Ölmeye hazır mısın? Ölmeye gidiyorsun’ diyen 6 polis tarafından sürüklenerek bulunduğu hücreden götürüldüğünü ve kendisini bir daha görmediklerini açıkladılar.”

YİĞİTALP: ÇÖZÜMÜ KADINLAR GETİRECEK

HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp, cenazelerin mezarlıklardan çıkarıldığı bir dönemden geçildiğini, oysa hükûmetin Berfo Ana'ya çocuğunu bulacakları sözünü verdiğini hatırlattı. Yeni Berfo anaların yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Yiğitalp, bununla birlikte cezaevinde siyasi tutukluların çok ağır baskılar altında ve yoğun işkence gördüklerini vurguladı. Yiğitalp, şunları dile getirdi: “Siz ne yaparsanız yapın anneler ve kadınlar bu çözümü getirecek. Sizin karanlık oyunlarınıza rağmen getirecek. Kadının bulunduğu yerde asla ölüm yoktur. Kadının bulunduğu yerde yaşam ve mücadele vardır. Biz yeni Berfo anaların olmaması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Siz tarihin çöp sayfalarına gideceksiniz. Biz mücadelemizle tarih sayfalarında yer alacağız. Ölümleri, kayıpları ve bir bütün olarak karanlık sayfaları mahkûm edeceğiz. Kayıpların akıbetini mücadelemizle bulunduğumuz her yerde hesap sormaya devam edeceğiz.” 

Konuşmaların ardından oturma eylemi de yapıldı.