Yıldırım: Hükümet Öcalan’ın mesajını çarpıtıyor

HDP Eş Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın açıklamalarını çarpıttığını belirterek, “Kaynak açıklamalarıyla çözüm mözüm yok, sonuna kadar savaş diyor” diye konuştu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit koşullarını protesto etmek amacıyla Amed’de açlık grevine başlayan ve Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile görüşmesi üzerine sona eren açlık grevine katılan Van’ın seçilmişleri halkla bir araya gelerek bayramlarını kutladı.

DBP İl binasındaki bayramlaşmaya HDP Eş Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, DBP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş, DBP Van İl Eş Başkanları Sevinç Şeker, Murat Sarısaç, DBP-HDP PM Üyeleri, açlık grevine katılan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, İpekyolu Belediye Eş Başkanı Beritan Tayan, Gürpınar Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin, Saray Belediye Eş Başkanı Abdülkadir Çalışkan, Muradiye Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Tunç, Van TUYAD-DER Yöneticisi Murat Döner, DBP PM Üyesi Gülcihan Şimşek, HDP-DBP İlçe Örgütleri, Belediye Eş Başkanları, Barış Anneleri, KJA aktivistleri, STK temsilcileri ve halk katıldı.

Bayramlaşma ardından konuşan HDP Eş Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın “HDP Öcalan’ın mesajını doğru okuyamıyor” şeklindeki sözlerine tepki gösterdi.

Birilerinin hala devlet adına ısrarla katliam ve savaş politikasını dayattığını vurgulayan Yıldırım şunları söyledi: “Binali Yıldırım çözüm-mözüm yok diyordu geçen hafta. Şimdi de Sayın Öcalan’ın mesajını çarpıttılar, zihniyetleri mesajı almıyor. O perspektifi alacak ve gereğini yapacak akıl feraset yok bunlarda. Başbakan Yardımcısı Kaynak diyor ki ‘Öcalan mesajında muhatap HDP değil devlettir’ diyor. Oysa Sayın Öcalan’ın mesajında öyle bir şey yok, çarpıtmasınlar. Mesajı okuyacak zihniyetleri yoksa mesajı değerlendirmeyi bıraksınlar. Sayın Öcalan ‘projelerimiz var, 40 yıldır savaşla Kürtleri bitiremediniz bu haliyle değil 80 yıl daha Kürtlerin direnecek gücü var. Eğer doğru ve samimi yaklaşırsanız devlet gelsin ayda çözelim’ diyor.

KCK de bir ay önce aynı yönde bir açıklama yapmıştı. Tüm sorunların çözüm yolu diyalog ve müzakere demişlerdi. Ancak AKP hükümeti ve devlet tüm bu çabaları araçsallaştırdı, istismar etti. Devlet hükümet çözüm adımlarını araçsallaştırmamalı, ciddi olmalı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, bu durumu çarpıtarak farklı bir şekilde ifade ediyor. Halkımız şunu bilmeli. Mevcut AKP ve Saray zihniyeti bu ülkede iktidar olduğu sürece çözümün muhatabı yoktur. Bu zihniyet var oldukça çözüme şans tanımayacak. Veysi Kaynak’ın söylediği ‘Çözüm mözüm yok sonuna kadar savaşı dayatacağız’ diyor. Biz de halkımızla bu mesajı veriyoruz. Biz tüm Kürt demokratik kurum ve kuruluşları şu noktada hiçbir tereddüt yaşamıyoruz. Kürt sorununda çözüm müzakeredir. Ancak buna şans tanınmadığı sürece, teslimiyet dayatılırsa tarihimizin en görkemli direnişini sergileyecek güçteyiz. Onlar topyekun savaşı başlatsa da bizim 40 yıllık mücadele geleneğimiz muazzam bir direniş imkanları, kültürü geliştirmiştir. Onların her türlü saldırı, yıkmalarına karşı direnecek güçteyiz. Bu konuda hiç kimsenin tereddüttü olmasın.”

...