YRK’den İran’a ‘ateşkese uyun’ uyarısı

Son dönemlerde İran devlet güçlerinin özgürlük gerillasının üstlendiği alanlara yönelik hareketlilik içinde olduğunu bildiren YRK komutanlarından Şiyar Şevger “Ateşkese uyuyoruz, aynı durumu İran devletinden de bekliyoruz” dedi.

Doğu Kurdistan Savunma Birlikleri (YRK) komutanlarından Şiyar Şevger, Türk ve İran devletlerinin işgal saldırılarına ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulundu. Kurdistan’ın dört parçasında Kürt halkına yönelik saldırıların aralıksız bir şekilde devam ettiğine dikkat çeken Şevger, İran, Türkiye ve Irak’ın Kürt özgürlük hareketlerinin silahsızlandırılması konusunda anlaştığını söyledi.

Rojhilat (Doğu) Kurdistan’ında örgütlenen PJAK’a yönelik İran ve Türkiye’nin ortak mücadele kararı aldığına dikkat çeken YRK komutanlarından Şevger devamla şöyle konuştu:

“İran istihbaratının PJAK ile ilgili alacağı bilgileri Türk devletiyle paylaşması ve Türk devlet güçlerinin bu bilgiler çerçevesinde saldırılar gerçekleştirmesi konusunda anlaşma sağlandı. Bu duruma karşı tavrımız nettir; eğer devrimci mücadele yürütme iddiasında olan bir hareket kalıp silahlı mücadeleden vazgeçerse bu, onun için ölüm anlamına gelir. Şu anda içinde bulunduğumuz yüzyılda askeri ve savunma gücüne sahip değilse, iradesi ve özgücüyle toplumunu koruyamıyorsa yürüttüğü devrimci mücadelenin de hiçbir anlamı yoktur.”

ROJHILAT’TA HAVA HAREKETLİLİĞİ ARTTI

Son dönemlerde Rojhilat sahalarında hava hareketliliğinin arttığına dikkat çeken YRK Komutanı Şevger, “Alanlarımızda her gün keşif uçakları dolaşıyor, toplanan bilgiler KDP ve İran’ın aracılığıyla Türk devletine aktarılıyor, ardından da bize yönelik saldırılar gerçekleşiyor. Ancak Türk ve İran devletleri bu saldırılarda bir sonuç elde etmiş değil ve Apocu hareketimiz karşısında yenilgi yaşıyorlar” diye konuştu.

Rojava, Başûr, Bakur ve Rojhilat’ta yoğun ve topyekûn saldırıların yaşandığını kaydeden Şevger, “Bizler bu yoğun saldırılara karşı büyük bir cesaret ve inançla direniyoruz ve direnmeye de devam edeceğiz” dedi.

Geçtiğimiz yıl Rojhilat ve İran’da ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla gerçekleşen ve dünyada yankı bulan serhildanı hatırlatan Şevger, şu değerlendirmeyi yaptı: “Zulüm ve zorba rejimine karşı halkımız Beluci, Azeri, Fars ve Arap halkıyla birliktelik temelinde ortak bir mücadele yürüttü. Halkımızın Önder Apo’nun fikir ve felsefesiyle içinde yer aldığı mücadelede birçok bedel de ödendi.”

ATEŞKESE UYUYORUZ, İRAN DEVLETİ DE UYMALI

Sön dönemlerde İran sömürgeciliğin bir hareketlilik içinde olmasına rağmen kendilerinin ateşkes çerçevesinde hareket ettiklerini söyleyen Şevger, “Ateşkese uyuyoruz, aynı durumu İran devletinden de bekliyoruz. Biz ülkemiz, halkımız ve ezilen halklar için mücadele ediyoruz ve bir savunma gücüyüz. Diyalog ve çözümden yanayız, savaştan yana değiliz. Ancak halkımıza yönelik bir saldırı yaşanırsa bunu karşılıksız bırakmayacağız” dedi.

İran rejimine “Türk devletinin oyun ve tuzaklarına gelmeyin" çağrısı da yapan Şevger, son günlerde Merîwan’da İran devlet güçlerinin saldırılarının yaşandığını belirterek şöyle konuştu: “Aynı biçimde Kosalan’da da bazı saldırılar gerçekleşti ve orada bazı tepelere yerleşme niyetleri var. Ancak unutmasınlar; bizler gerillayız ve Kurdistan’ın her yerindeyiz. Onlara göre bazı tepeleri ve noktaları alırlarsa gerilla orada artık kalamaz. Bu tepelerin alınması hatadır, sömürgeci faşist İran devleti ateşkesi fırsata çevirmemeli. Şu anda arkadaşlarımız saldırmamak için kendilerini zor tutuyor.”

GERİLLA ALANLARINDAN UZAK DURUN

Son dönemlerde kirli bir siyasetin devreye girdiğini ve bazı gerçeklerin tersyüz edilmeye çalışıldığını ifade eden YRK komutanlarından Şevger şu hususlara dikkat çekti: “Şöyle diyorlar; ‘İran sömürgeciliğine karşı savaşmayın’. Biz diyalog yoluyla sorunları çözmeye çalışıyoruz. Ancak bazı yerel güçler kirli bir siyaset yürüterek halkı bize karşı soğutmaya çabası içinde. Bundan dolayı halkımız bu siyasete karşı dikkatli ve duyarlı olmalı.”

Düşmanın yerleşmek istediği yerlere karşı Kürt halkının harekete geçerek buna geçit vermemesi gerektiğini kaydeden Şevger, İran devletinin paramiliter güçleri Besiç ile yerli işbirlikçi güçlere de, “Gerilla alanlarından uzak durun, özgürlük mücadelesine zarar vermekten kaçının ve gerillanın peşine düşmeyin” çağrısında bulundu.

ŞEHİT ERDAL AMED DİRENİŞ SEMBOLÜYDÜ

YRK komutanlarından Şiyar Şevger, 4 Haziran 2023 günü Gelale köyü kırsalındaki Asos Dağı’nda Türk devletinin insansız hava araçlarıyla düzenlediği hava saldırısında şehit düşen özgürlük gerillası Erdal Amed'i (Hesen Mihemedî) de andı. Erdal Amed’in 2013 yılında Merîwan’dan özgürlük hareketine katıldığını hatırlatan Şevger, devamla şöyle konuştu:

“Daha önce bir Kürt yurtseveri olan heval Erdal, İran devlet güçlerine esir düşmüştü ve ağır işkencelere rağmen tek kelime çıkmamış, serbest bırakıldıktan sonra da PJAK saflarına katılmıştı. Heval Erdal, halkımıza baskı ve zulüm cenderesine almak isteyen faşizme karşı bir direniş sembolüydü. Onun anısını yaşatmak için mücadeleyi daha da büyütme sözü veriyoruz. Merîwanlı gençler de onun bu mücadele mirasına sahip çıkmak için onun izinden yürümeli ve silahını yerde bırakmamalı.”