Zilan’ın doğası da katlediliyor

Cumhuriyet tarihinin büyük katliamlarından birini yapıldığı Zilan Vadisi’nin şimdi de doğası katlediliyor. HES inşaatıyla hem doğaya hem nüfus yapısına saldırılıyor.

AKP-MHP hükümeti, Kürdistan coğrafyasını talan edip insansızlaştırma adımlarına devam ediyor. Van’ın Erciş ilçesinin Zilan Vadisi’nde de bu amaçla HES inşaatı yeniden başlatıldı.

Kuzey Kürdistan’da yapılan HES ve barajlar nedeniyle doğal yaşam büyük tahribata uğradı. Vadilerdeki binlerce endemik bitki ve hayvan çeşidi yok oldu, tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Yüzlerce köy ve mezra su altında kaldı. Binlerce insan göçe zorlandı.

Van’ın Erciş İlçesi sınırları içinde bulunan Zilan (Geliyê Zilan) bölgesinde 2014’te başlatılan Hidroelektrik Santrali (HES) köylülerin itirazı üzerine 2015’te Danıştay kararıyla durdurulmuştu. Buna rağmen salgınının olduğu bir dönemde sesiz bir şekilde inşaat çalışması yeniden başlatıldı. Hızlandırılmış bir şekilde geceli-gündüzlü yüzlerce işçi ve iş makinesiyle çalışılıyor.

Zilan Vadisi’nde 13 Temmuz 1930’da yapılan katliamda resmi kaynaklara göre 15 bin, resmi olmayan kaynaklara göre ise 50 bin insan katledildi. Katliamdan sonra 45 köy yakılıp, yıkıldı. Devlet, Zilan bölgesindeki köylülerin elindeki toprakları zorla aldı, binlerce insan sürgün edildi. Türk devletinin el koyduğu topraklara, Afganistan ve Orta Asya’dan getirilen Kırgız/Özbek kırmaları yerleştirildi.