2024 Newrozu deklarasyonu açıklandı

2024 Newrozu deklarasyonu Amed'de açıklandı. 57'si merkezi olmak üzere yüzlerce merkezde kutlanacak Newroz Bayramı "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla gerçekleştirilecek.

Bu yıl ki Newroz deklarasyonu Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından Amed'de bulunan Dicle Kültür ve Sanat Derneği'nde  açıkladı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, TJA aktivisti Dilan Güvenç'in yanı sıra çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, deklarasyonunun Kürtçesini okudu.  

 Bu yılki Newroz deklarasyonunda şunlar belirtildi:

"Mezopotamya halkları için baharın başlangıcı, yeniliğin müjdecisi olan Newroz, Kürt halkı şahsında yüz yıllardır süren bir direniş ateşine dönüşmüştür. Kürt halkı, tarihin her anında egemenlere, sömürgecilere, işgalcilere ve soykırımcılara karşı büyük mücadeleler vermiş, bedeller ödemiştir. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 'Bizim kavgamız hiçbir ırka, dine, mezhebe veya gruba karşı olmamıştır, olamaz. Bizim kavgamız ezilmişliğe, bilgisizliğe, haksızlığa, geri bırakılmışlığa, her türlü baskı ve ezilmeye karşı olmuştur' sözleriyle Kürt halkının kavgasını tanımlamıştır. Kürt halkının kavgası; dünya halklarının, bütün ezilmişlerin ve zulme uğrayanların kavgasıdır.

Halkımız için yeni bir doğuşun, yaşamın ve özgür bir geleceğin kıvılcımı olan Newroz, bugün başta Ortadoğu halkları olmak üzere tüm dünya halklarının kendini içinde gördüğü, sahiplendiği ve kutladığı gün olmakla birlikte tekçi, milliyetçi ve cinsiyetçi faşist devlet zihniyetine karşı evrensel mücadeleyi temsil etmektedir. 

Demirci Kawa’nın Dehak’a karşı verdiği mücadelenin sembolü olan meşale, asırlar sonra zifiri karanlığın, kötülüğün ve işkencenin olduğu Amed Zindanı’nda Mazlum Doğan'ın elinde yanmıştır, yanmaya devam ediyor. Zekiye Alkan ve Rahşan Demirel’in yükselttiği özgürlük meşalesi, Kürt halkına var olmanın yolunu göstermiş; Newroz’u Newroz, Kürt halkını Newroz halkı yapmıştır. 

Bu direniş ve inançla karşıladığımız 2024 Newroz'u, soykırım kıskacında özgürlük mücadelesi veren bizler açısından tarihi bir önemdedir. Newroz’un direniş mirası olarak tarih sahnesine çıkmasına neden olan zulüm, bugün de sürmekte; Kürt halkının kimliğine, diline, coğrafyasına, doğasına, suyuna, dağına ve taşına düşmanlık giderek artmaktadır. Her türlü soykırım politikalarına karşı Kürt halkının duruşu her geçen gün görkemli bir direnişe dönüşmektedir. Newroz alanları da bu görkemli direnişin en önemli alanlarıdır. Alanları halkların kongresine çeviren ve iradesini beyan eden Kürt halkı, bu yılki Newroz’u 'Abdullah Öcalan’a fiziki özgürlük, Kürt sorununa çözüm' kampanyasının ateşine dönüştürecektir. 

Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigması tüm dünyaya yayılan ve kabul gören Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, aynı zamanda Kürtlerin ve tüm halkların özgürlüğüdür. 25 yıllık İmralı işkence sistemi altında kendisiyle yapılan her görüşmede onurlu bir barışın yolunu gösteren ve bunun için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu belirten Sayın Abdullah Öcalan, mutlak iletişimsizlikle ağır tecrit altında tutulmakta, dünyayla bağı koparılmak istenmektedir. Tam da bu nedenle inançla, kararlılıkla, irade ve ısrarla Newroz meydanları, tecridin paramparça edileceği, onurlu bir barışın savunucusu ve direnişçisi olan Sayın Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanacağı meydanlar olacaktır.

Newroz, direniş ve özgürlük olduğu kadar birliktir, bir olmadır. Dört parça Kurdistan’da ve dünyanın her yerindeki Kürtlerin yegâne talebi ve en kıymetli hayali ulusal birliktir. Ortadoğu’nun ve hatta dünyanın yeniden dizayn edildiği, riskleri ve fırsatları içinde barındıran Üçüncü Dünya Savaşı koşullarında, soykırım eşiğinde, bu birliği sağlamak, ihanete ve işbirlikçiliğe karşı durmak hepimizin sorumluluğudur; halkımıza karşı da borcumuzdur. Newroz bayrağını bugünlere taşıyan tüm kahramanlarımıza ve halkımıza sözümüz; birlik ve özgürlüktür. 

Uluslararası komplonun yıl dönümü olan Ekim ayında başlayan, Kasım’da Gemlik’e uzanan, 1-15 Şubat’ta Kuzey Kurdistan kentlerini boydan boya saran Özgürlük Yürüyüşümüz, 8 Mart meydanlarından aldığı güçle Newroz’da yeni bir aşamaya taşınacaktır. Direniş ruhuyla Özgürlük Newrozu’na giderken, Kurdistan’ın tüm il, ilçe, mahalle ve köyleri başta olmak üzere her yerde 'Rabe Dema Azadî û Serkeftinê Ye' şiarıyla Newroz kutlanacaktır. Bu yılın ilk ateşi, bir dönemin karanlığını üç kibrit çöpüyle aydınlatarak Kürt halkının yoluna ışık olan Çağdaş Kawa Mazlum Doğan’ın topraklarında, Karakoçan’da 15 Mart’ta yakılacak. Aynı gün, Newroz’la sembolleşen Amed surlarında ve İzmir Kadifekale’de de ateşler yakılacak. Sonraki günlerde Van, Batman, Şırnak, İstanbul, İzmir, Mersin gibi kentlerde yükselteceğimiz özgürlük ve demokrasi mücadelesini 21 Mart’ta Amed’de taçlandıracağız. Bu vesileyle tüm Kürt halkını ve Ortadoğu halklarını 2024 Newroz ateşinin kıvılcımı olmaya davet ediyoruz.

  Zaman, tecridi kırıp Önderliğiyle özgürce yaşama zamanıdır.

Zaman, Kürt ulusal birliğini sağlama zamanıdır. 

Zaman, anadilinde kimliğine ve kültürüne sahip çıkma zamanıdır. 

Zaman, işgale, sömürüye ve soykırıma karşı çıkma zamanıdır. 

Zaman, halkların zulme karşı ortak mücadelesini yükseltme zamanıdır.

Zaman, direniş Newrozlarını özgürlük Newrozlarına dönüştürme zamanıdır. 

Newroz Pîroz Be

Newroz Pîroz Bo"