'Şirnex doğası rant kapısı haline getiriliyor'

Gabar Dağı’nda sondaj kulesinin devrilmesine dair açıklama yapan Şirnex Barosu, “Şirketler, Şirnex'in yaşam alanlarını rant kapısı haline getirdi. İş güvenliği de hiçe sayılmakta" dedi.

Şırnex Barosu, Gabar Dağı bölgesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na ait petrol arama sahasında sondaj kulesinin devrilmesine dair yazılı açıklama yaptı. Gabar Dağı'ndaki rant odaklı doğa tahribatına dair daha önce kapsamlı çalışma yaptıklarını belirten baro, bu konuda ulusal ve uluslararası kamuoyunu sık sık bilgilendirildiğini aktardı.

'EKOLOJİK YAŞAM TAHRİP EDİLİYOR, İŞÇİ SAĞLIĞI-GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILIYOR'

Açıklamada, "Günlük 100 bin varil petrol hedefiyle yapılan çalışmalar bölgedeki ekolojik yaşamı tahrip etmekte, bu çalışmalara katılan işçilerden insanüstü bir çalışma hedefiyle işçi sağlığı ve iş güvenliği hiçe sayılmakta. İşçilerin yaşamının tehlikeye atılmakta olduğu bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Yıllar içerisinde çeşitli holding ve şirketler, ‘bölgeye yatırım yapmak’ kılıfı altında Şırnak bölgesinin yaşam alanlarını kendileri için birer rant kapısı haline getirmişlerdir. Cudi ve Gabar yerleşkesini bir enkaz alanı haline getiren çalışmaların yaratmış olduğu ekolojik tahribatın bölgeye verdiği zarar  ileride bölgede yaşam alanlarını kısıtlayacak, bölge habitatını bozacak ve bizleri nefes alamayacağımız bir ortama doğru sürükleyecektir” denildi.

Doğa talanına karşı başvuruların sonuçsuz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu konuda ilgili tüm kurum, kuruluş ve dernekler ile adli ve idari açıdan yapmış olduğumuz başvurular sonuçsuz kalmıştır. İşin daha vahim boyutu bölgede valilik dahil tüm kurumlara bu konuda yapmış olduğumuz yazılı ve sözlü görüşme taleplerimize cevap verme gereksiniminde dahi bulunulmamıştır. Bizler bölgemizde süregelen bu doğa katliamına karşı sesimizi yükseltmeye ve mücadelemizi her ne pahasına olursa olsun sürdürmeye devam edeceğiz” denildi.


Şırnak Valiliği, 27 Nolu Petrol Sahası’nda meydana gelen kazada, 3 işçinin enkaz altında kaldığını ve bunlardan 2’sinin yaralı olarak kurtarıldığını, 1 işçiyi kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.