HPG: Zerdeşt Başûrî yoldaşımız şehadete ulaştı

HPG-BİM, Silêmanî’den direniş saflarına katılan Zerdeşt Başûrî isimli gerillanın şehit düştüğünü açıkladı. HPG, son iki gün içinde Medya Savunma Alanları’nın 15’i savaş uçakları ile olmak üzere en az 110 kez bombalandığını bildirdi.

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), yaptığı yazılı açıklamada “İşgalci Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’ndaki güçlerimize ve direniş alanlarına dönük saldırıları devam etmektedir” dedi.

48 SAATTE 110 KEZ BOMBALANDI

Açıklamada şu bilgiler verildi: “Son iki gün içerisinde Medya Savunma Alanları’na yönelik 15 kez savaş uçakları, 2 kes saldırı helikopterleri, 93 kez de obüs ve tanklarla bombardıman gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Şehîd Delîl Batı Zap ve Doğu Zap bölgesindeki direniş mevzilerimize kepçelerle saldırılmıştır. Girê FM Direniş Alanı’nda güçlerimiz ile işgalciler arasında 6 kez temas yaşanmıştır.”

HPG-BİM şu detayları verdi:

Şehîd Delîl Batı Zap bölgesi;

— 6 Haziran saat 07:30’da Girê FM Direniş Alanı’ndaki işgalciler harekete geçerek güçlerimize saldırmış, güçlerimiz de ağır silahlar ile karşılık vererek işgalcilerin hareketini durdurmuştur. Aynı gün saat 09:50’den 12:30’a kadar yine harekete geçen işgalciler ile güçlerimiz arasında 5 kez temas yaşanmış ve işgalcilerin hareketi durdurulmuştur. Daha sonra Direniş Alanı obüs ve tanklar ile 74 kez bombalanmıştır.

İşgalci TC ordusunun gerçekleştirdiği saldırılar;

— 6 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê Amediyê Direniş Alanı ve Doğu Zap bölgesinin Sîda Direniş Alanı 19 kez obüs ve tanklarla bombalanmıştır.

— 6 Haziran’da Doğu Zap bölgesinin Sîda Direniş Alanı 2 kez savaş helikopterleri ile bombalanmıştır.

— 6 ve 7 Haziran’da Garê bölgesinin Girê Sîser, Deriyê Hirçê, Gundê Sêdarê, Girê Dola Mêranê, Gundê Dêreşê alanları 11 kez, Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê Bahar Direniş Alanı Girê Amediyê Direniş Alanları 3 kez, Metîna bölgesinin Girê Çarçel alanı 1 kez olmak üzere toplam 15 kez savaş uçaklarıyla bombalanmıştır.

— İşgalci Türk ordusu 6 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki mevzilerimize, 7 Haziran’da da Doğu Zap bölgesinin Sîda Direniş Alanı’ndaki mevzilerimize saldırıp, kepçe ve kırıcı kepçelerle yıkmaya çalışmıştır.”

ZERDEŞT BAŞÛRÎ ŞEHİT DÜŞTÜ

Açıklamada, 24 Mayıs günü Zerdeşt Başûrî isimli gerillanın şehit düştüğü belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Yüksek ulusal bilinç ile halkımızın özgürlük mücadelesine fedai bir tarzda katılan Zerdeşt Başûrî yoldaşımız, 24 Mayıs 2023 günü Şehîd Delîl Batı Zap Bölgesi’nde şehadete ulaştı. Halkımıza karşı soykırım saldırılarının en çok yoğunlaştığı bir süreçte Silêmanî’den direniş saflarına katılan Zerdeşt yoldaşımız, kabına sığmaz bir devrimci olarak Rojava Özgürlük Devrimi’nden Medya Savunma Alanları’na kadar birçok alanda en ön cephelerde savaşarak bu saldırılara en anlamlı cevabı vermiştir. Fedaice bir katılım gösteren Zerdeşt yoldaşımız Kurdistan’da özgürlüğün bedelsiz olmayacağının bilinciyle tereddütsüz bir katılımın sahibi olarak, tüm Kürt gençlerinin örnek alacağı bir yaşamın sahibi olmuştur.

Zerdeşt yoldaşımız gibi ulusal değerlerine bağlı bir devrimciyi yetiştirerek halkımızın özgürlük mücadelesine kazandıran başta değerli ailesi olmak üzere Başûrê Kurdistan halkımıza ve tüm yurtsever Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz. Zerdeşt yoldaşımız şahsında şehitlerimizin Özgür Önderlik, Özgür Kurdistan hayallerini mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.

Zerdeşt Başûrî yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Zerdeşt Başûrî
Adı Soyadı: Şivan Mihemed
Doğum Yeri: Silêmanî
Anne – Baba Adı: Nîsan – Mihemed
Şehadet Tarihi ve Yeri: 24 Mayıs 2023 / Zap

Kurdistan’da aydınlanmanın ve kültürün en önemli merkezlerinden biri olarak bilinen Silêmanî aynı zamanda geliştirdiği direnişlerle de halkımızın özgürlük tarihinde de önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz Kurdistan’ın parçalanma planlarının yapıldığı 19. yüzyılın başlarından itibaren geliştirdiği serhildanlarla direnişin öncülüğünü yapmaya başlayan Silêmanî kentimiz bu direnişini kesintisiz olarak günümüze kadar sürdürmüştür. Şêx Mahmud Berzencî önderliğinde geliştirilen bu direniş bugün de onun torunları ile Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde kesintisiz bir şekilde sürmektedir. Ülkemiz Kurdistan’ı işgal ederek parçalamak isteyen güçler nasıl ki bu amaçlarına ulaşmak için her türlü katliamı ve insanlık dışı uygulamayı halkımıza reva gördüyse, halkımız da insanlık onurunu korumak ve özgürlüğü sağlamak için her türlü bedeli ödeme pahasına direnişte ısrar etmiştir. Enfal, Helebçe ve daha birçok katliam ve soykırım uygulamaları ile teslim alınmak istenen Başûrê Kurdistan halkımız verdiği yüz binlece şehidin anısına sadık kalmış ve mücadelesini bırakmamıştır. Her ne kadar öncülük yapması gereken kesimler halkımızı her defasında yüz üstü bırakmışsa da halkımız özgürlük umudunu her zaman diri tutmuş ve özgürlüklerine ulaşana kadar mücadele etmek ve savaşmaktan geri durmamıştır.

Böylesi köklü bir direniş geleneğinin olduğu Silêmanî’de yurtsever bir ailede dünyaya gelen Zerdeşt yoldaşımız, ailesinin ve yakın çevresinin tarihsel direniş mirası ve kültürü ile büyümüştür. Zerdeşt yoldaşımızın değerli ailesi çocuklarını ulusal değerlerle yetiştirerek onların Kurdsitani olmalarını sağlamış, bu anlamda yurtseverlik görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmiştir. Bundan dolayı Zerdeşt yoldaşımızın yüreği her zaman Kurdistan’ın dört bir yanında gelişen özgürlük mücadeleleriyle olmuştur. Yaşadığı Başûrê Kurdistan alanında siyasal sistemin halkımızın özgürlük ihtiyacına cevap olmadığını görmüş, bundan dolayı arayış içerisine girmiştir. Bu arayışları sonucunda Önder Apo gerçekliğini görmüş ve etkilenmiştir. Özellikle Önder Apo’nun yurtseverlik ve özgürlüğe getirdiği yeni tanımlardan etkilenmiştir. Yine Önderliğimizin, halkımızın ancak demokratik sosyalist bir felsefeyle özgürlüğüne kavuşacağını belirtmesi ve bunun mücadelesini adım adım geliştirmesinden etkilenmiştir. İlkel milliyetçi yaklaşımların halkımızın özgürlük ve demokrasi talebini karşılayamadığını gören Zerdeşt yoldaşımız, giderek Önderlik felsefesinde daha da derinleşmiştir. Önderlik felsefesinde derinleştikçe mücadele etme azim ve kararlılığı daha da artan yoldaşımız, işgalci Türk devletinin Girê Spî ve Serêkaniyê alanlarına yönelik geliştirdiği işgal saldırıları üzerine tarihi bir kararlaşmaya ulaşarak Rojavayê Kurdistan’a geçmiş ve Serêkaniyê direnişinde yer almıştır. Her Kürt gencinin geliştirmesi gereken bu duruşu tereddüt etmeden gösteren Zerdeşt yoldaşımız, işgalci Türk devletinin Kürt çocukları ve kadınlarına yönelik gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırılarına birebir şahitlik etmiştir. Bunun için yüreğinde büyük bir öfke ve kin birikmiş ve mutlaka soykırımcı Türk devletinden hesap sorması gerektiğine kanaat getirmiştir. Bunun da en etkili bir şekilde Kurdistan dağlarında gerilla saflarına katılmakla mümkün olduğu sonucuna varmış ve yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katılır katılmaz destansı direnişlerin yaşandığı ve Türk ordusuna ağır darbelerin vurulduğu Avaşîn alanına geçmiştir. Savaşın en yoğun yaşandığı bir süreçte büyük bir cesaret ve fedakarlıkla savaş tünellerinde ve hareketli timler şeklinde direnen yoldaşlarının yanında olmuştur. Belli bir düzeyde olan savaş tecrübesini bu direniş zamanlarında daha da artırmış, düşmana karşı geliştirilen birçok eylemde yer almayı başarmıştır. Cumalî ve Çavrêlerle aynı mevziyi paylaşan Zerdeşt yoldaşımız bu değerli komutanlarımızın engin tecrübelerinden faydalanmış, samimi ve dürüst yoldaşlık duygusunu paylaşmıştır. Cumalî ve Çavrêlerin şahsında gelişen fedai savaş tarzına şahitlik eden Zerdeşt yoldaşımız, şehit yoldaşlarına layık olmak için fedailikte derinleşmeyi esas almıştır. Avaşîn alanında büyük bir fedakarlıkla yürütülen direnişte sıcak savaşın yanı sıra savaş tünellerinin yapımında da yer alan Zerdeşt yoldaşımız emekçi ve fedakar özellikleriyle tüm yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmıştır. Savaş sürecinde gerillacılık sanatında uzmanlaşmanın önemini daha iyi anlayan Zerdeşt yoldaşımız; hem ideolojik hem de askeri anlamda kendisini daha fazla yetkinleştirmek için askeri uzmanlaşma eğitimlerine dahil olmuştur. Şehîd Rêzan Amed yoldaştan sabotaj branşında eğitim alan Zerdeşt yoldaşımız, eğitimdeki her anını şehit yoldaşlarına layık olabilmenin derin yoğunlaşmasıyla geçirmiştir. Keskin zekası ve yaptığı yoğunlaşmalarla kısa sürede kendisini sabotaj branşında yetkinleştirmiştir. Aynı zamanda aldığı ideolojik eğitimlerle de kendini tamamen adamayı esas almıştır. Bunu en iyi Hêzên Taybet çalışmalarında gerçekleştirebileceğine inanan Zerdeşt yoldaşımız Hêzên Taybet çalışmalarına dahil olmuştur.

Kalıbına sığmayan bir devrimci olan Zerdeşt yoldaşımız, Hêzên Taybet çalışmalarına geçer geçmez hemen savaşın en yoğun yaşandığı bölgelere geçmek istemiş ve bunun için ısrarcı olmuştur. Bu bölgede gelişen tarihi direnişe katılan Zerdeşt yoldaşımız yaptığı katkılarla öncü bir Apocu militan olmayı başarmıştır. Savaş tünellerinin hazırlanmasından, düşmana karşı gerçekleştirilen etkili eylemlere katılmaya kadar nerede hangi işin yapılması gerekiyorsa Zerdeşt yoldaşımız orada olmuştur.

Fedailiği tüm hücrelerine kadar hisseden ve yaşayan Zerdeşt yoldaşımızın erken şehadeti yoldaşları olarak her ne kadar bizleri derinden üzmüşse de anısına bağlılığın gereği olarak mücadelesini daha fazla büyütmeyi esas alacağımızı ve Zerdeşt yoldaş şahsında tüm fedai şehitlerimize bir kez daha söz veriyoruz.”