Kürt Dili Bayramı etkinliklerle kutlandı: Celadet birdi, bin oldu

Kürt Dili Bayramı birçok kentte konser, şiir dinletisi ve atölye çalışmaları şeklinde kutlanırken, Amed’deki etkinlikte konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürtlerin asimilasyona karşı mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

KÜRT DİLİ BAYRAMI

Kürt Dili Bayramı vesilesiyle birçok kentte konser, atölye, dengbêj ve şiir dinletisi düzenlendi. Etkinliklerde Kürtçe’nin önemine dikkat çekildi. 

AMED

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı kapsamında Amed'in Sur ilçesinde bulunan ÇandAmed Konferans Salonu'nda etkinlikler düzenlendi. Amed Kürt Enstitüsü, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER),  Destar Dergisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürt Edebiyatçılar Derneği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından düzenlenen etkinliğin yapıldığı salona, "Her dem Kurdî her der Kurdî" yazılı pankart asıldı. Program öncesi sahneye çıkan çocuklar, "Keleşo" ve "Zimanê Kurdî" stranlarını seslendirdi.

Programa DBP Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Çiğdem Kılıçgün Uçar ile DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da katıldı. 

Program Ömer Şahin'in tek kişilik Mir Celadet Ali Berdirxan'ın hikayesini anlatan "Bedir-Xan" oyunu ile başladı. 

Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Fatmaxan Taşlıtunç yaptığı konuşmada, "Kimse dilinden utanmasın ve dilini konuşsun. Kürt dili çok kadim ve önemli bir dildir. Bu nedenle dilimizle uyuyup, dilimizle sevip, dilimizle konuşmalıyız. Yaşasın Kürt dili" dedi. DEM Parti Dil ve Kültür Komisyon Eşsözcüsü Cemile Turhallı ise, Kirmanckî yaptığı konuşmada Kürt dilinin gelişmesinde Kürt tiyatrosunun önemine değindi. 

BEDIRXAN KÜRT DİLİ VE KÜLTÜRÜNÜ SAVUNDU

Bedirxan ailesi de salondaydı. Aile adına söz alan Fadıl Bedirxanoğlu, katılımcıları selamladı. Kürt dilinin milyonlarca düşmanının olduğunu ve bunu yok etmeye çalıştığını söyleyen Bedirxanoğlu, "Kimse bunu engelleyemedi ve engelleyemeyecek. En başta çocuklarına Kürtçe şarkılar, hikayeler söyleyerek Kürtçe konuşan anneler dilin kaybolmasına izin vermedi. İkinci olarak ise biz Kurdistan medreselerine borçluyuz. Medreselerde Kürt dili eğitim dili oldu. Bu eğitimle de Ahmedê Xanî, Meleyê Cizirî, Feqiyê Teyranlar çıkarak Kürtçe'nin yok olmasına müsaade etmemişti. Üçüncü olarak ise Mir Celadet Bedirxan'ın emeği çoktur. Ondan sonra 1924'de inkar ve imha politikası başlamıştır. Mir Celadet sonrasında varlık yokluk mücadelesine girmiştir. O nedenle elifba ile başlayarak 1932'de Hawar Dergisi'ni çıkarmıştır. Daha ilk sayısında adını da koyarak, ‘bıçak kemiğe dayandı’ diyerek bu halkı birlikte tutan dil, kültür için dergiyi çıkarmıştır. 1933'de ise Mustafa Kemal'e bir mektup göndererek burada da Kürt dili ve kültürünü savunmuştur. Kürt halkı üzerindeki oyunları deşifre etmiştir. Sonrasında Hevn adında bir oyun çıkarmıştır. Gerçekten Celadet Bedirxan anlatmak yetmez" diye belirtti. 

'KÜRTLER ASİMİLASYONA KARŞI DURMAYA DEVAM EDECEK'

Ardından siyasette Kürtçe konuşan HDP Eş Genel Başkanı Cahit Kırkazak ve DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar'a plaket verildi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, rahatsızlığından ötürü etkinliğe katılamayan Kırkazak’ın plaketini vermek üzere sahneye çağrıldı. Burada konuşan Bakırhan, bugünün tarihi bir gün olduğunu söyledi. "Kürtçe’deki eksiklik için büyük utanç halkta değil asimilasyoncu sistemdedir. Emekler, bedeller boşa gitmeyecektir. Celadet Ali Bedirxan bedel verdi, dilimiz için aç kaldı, sürgün edildi ama mücadelesinden geri durmadı. Arkadaşlarımız da aynı bu yolda gidiyor. Celadet birdi, bin oldu. O Şam'da idi, şimdi Wan'da, Amed’de birçok yerde var. Kürtler asimilasyona karşı bugüne kadar durdu bundan sonra da karşı duracaktır. İnşallah önümüzdeki günlerde dilimiz ve birliğimizin üzerinde daha fazla duracağız ve bu topraklarda dilimizi ve siyasi haklarımızı kazanacağız" ifadelerini kullandı. 

ÇİĞDEM KILIÇGÜN UÇAR, ÖDÜLÜNÜ TUTSAK KADINLAR ADINA ALDI

Ardından DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ödülünü alması için sahneye davet edildi. Kirmanckî yaptığı konuşmada, dili anneanesinden öğrendiğini ve onun sayesinde konuştuğunu söyleyen Çiğdem Kılıçgün Uçar, annelerin anadil için önemine ve Abdullah Öcalan'ın Kürt dili için verdiği mücadelenin önemine işaret etti. Çiğdem Kılıçgün Uçar, ödülünü "Şu an cezaevlerinde tecridi kırmak için mücadele eden kadınlar adına alıyorum" diye konuştu. 

Plaket töreninin ardından dengbêjler sahne aldı. Program dengbej dinletisinin ardından son buldu. 

XANA AXPAR

Xana Axpar (Çınar) Belediyesi ve Sanatça Organizasyon öncülüğünde konser düzenlendi. "15'ê Gulanê roşanê ziwanê Kurdkî pîroz bo" pankartının asıldığı konsere Çınar Belediye Eşbaşkanları Semra Akyüz ve Mehmet Şerif Arzu, Çınar Belediyesi meclis üyeleri ile yüzlerce kişi katıldı. Coşkulu anlar yaşanan Jin Ma'nın konserine halk yöresel kıyafetlerle katılırken konser boyunca söylenen ezgilere eşlik ederek halaya durdu. Konser zılgıtlarla sona erdi.

ŞIRNEX

DEM Parti Cizîr belediyesinin düzenlediği “10’uncu Cizre Dil, Kültür ve Sanat Festivali” 4’üncü gününde ilçeye bağlı Sur ve Nur mahallerinde çocuk atölyesi düzenlendi. Etkinliğe belediye eşbaşkanları Güler Yerbasan ve Abdurrahim Durmuş da katıldı. Zarok Ma’nın katıldığı etkinlikte çocuklarla yüz boyama, ritim ve ses gibi çeşitli atölyeler yapıldı. Etkinlik çocukların seslendirdiği  şarkılarla son buldu.

MERSİN

Mersin’de faaliyet yürüten Sanatolia Kültür Merkezi tarafından 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Nuriye Arslan, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin İl Örgütü, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve çok sayıda yurttaş katıldı. Etkinlikte konuşan Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Nuriye Arslan, her insanın ana diliyle var olup, yaşam bulduğunu söyledi. Konuşmanın ardından Nuriye Arslan, Kürtçe şarkı seslendirdi. Etkinlikte dengbêj Ramazan, Jinawaz Erbane grubu, sanatçı Gülhan, Şair Jana Med İnanç, Dengbej Xelil sahneye çıkarak Kürtçe şarkı ve şiirler seslendirdi. Etkinlik, Kürtçe ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.