Maxmur direnişi üçüncü gününde

Irak ordusunun Maxmur’u izole etme girişimine karşı kamp halkının direnişi üçüncü günde devam ediyor.

Irak ordusu 20 Mayıs sabahı önemli bir askeri ve polisiye güçle Maxmur mülteci kampını tel örgüler ve kulelerle çevrelemek için harekete geçti. Ancak Maxmur halkı, bu kuşatmayı reddederek direnişe geçti.

KAMPIN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI KAPATILDI

12 bin dolayında mültecinin yaşadığı kampın tüm giriş ve çıkışları Irak ordusu tarafından kapatılmış durumda. Kampta çok sayıda ağır hasta bulunuyor. Kuşatma, kamp sakinlerinin yaşamını tehlikeye atıyor. 

Maxmur kampı zaten 17 Temmuz 2019'dan bu yana KDP'nin ağır bir ambargosu altında bulunuyor. Kamp halkının Güney Kurdistan kentlerine girişleri ve dışarıdan kampa temel ihtiyaçların girişlerine izin verilmiyor. Bu ambargodan dolayı şimdiye kadar bir çok kişi hayatını kaybetti. 

Irak ordusunun başlattığı kuşatmaya karşı ise direniş üçüncü gününde de devam ediyor. Kurulan direniş çadırlarında nöbet tutan kamp halkı, Iraklı güçler geri çekilmeden buradan ayrılmayacaklarını belirtiyor.

Direniş nöbetindeki Fatma Cizîrî, “Irak devleti bize haksızlık ediyor, zaten etrafımız hendekler çevrili. Şimdi de tel örgülerle kapatmak istiyorlar” dedi.

ZATEN ÜSTÜ AÇIK CEZAEVİNDEYİZ, DAHA NE İSTİYORLAR?

“Bizden ne istiyorlar?” diye isyan eden Cizîrî, “Onlar burada kaldıkları sürece, biz de kalacağız. Biz mülteci olarak burada yaşıyoruz, bizden ne istiyorlar? Zaten üstü açık bir cezaevindeyiz, bundan başka ne istiyorlar? Kanımızın son damlasına kadar direneceğiz” diye ekledi.

Genç kadın Jiyan Posat, Irak ordusunun kampa girmeye çalıştığını belirterek, “Beş noktada saldırdılar. Buna karşı halk da Irak güçlerinin olduğu her noktada konumlandı. Eşsiz bir direniş var. Gençler ve anneler direniyor” şeklinde konuştu.

GÜÇLÜ DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Posat uluslararası topluma ve Kürt halkına seslenerek, “Biz direniyoruz. Bize destek olmanız gerekiyor.  Özellikle Başûr halkımız, gençler, Birleşmiş Milletler ve Avrupa’daki halkımız bize destek olmalı. Güçlü bir dayanışma olmadan Irak devleti rahat durmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Çatışma yanlısı olmadıklarını ve kamp sakinlerinden iki kişinin Iraklı güçlerce yaralandığını belirten Posat, “Çevremizin tel örgülerle çevrilmesini istemiyoruz. Irak devleti bunu halkın istediğini iddia ediyor. Ama halk işte burada ve istemiyor” şeklinde konuştu.

KORUMAK İSTİYORLARSA, HAVA SALDIRILARINI DURDURSUNLAR

30 yıldır kendilerini koruduklarını ifade eden Posat, “Bizi korumak istediklerini iddia ediyorlar. Onların korumasına ihtiyacımız yok. Eğer korumak istiyorlarsa ilkin hava saldırılarını durdursunlar” diye tepki gösterdi.