Tevgera Azadi Kürt, Arap ve tüm halkları işgale karşı ayağa kalkmaya çağırdı

Tevgera Azadî, Türk devletinin Kurdistan Bölgesi topraklarına yönelik saldırıları ve giderek tırmanan tehditlerine karşı herkesi tavır almaya çağırdı.

Son günlerde Güney Kurdistan’a yoğun bir askeri yığınak yapılması ardından yazılı bir açıklama yapan Tevgera Azadî, “Irak halklarının tarihi boyunca işgal hiçbir zaman kabul edilmemiştir. 22-23 Haziran tarihleri arasında Türk ordusuna ait yüzlerce zırhlı araç, tank ve binlerce asker PKK’nin varlığını bahane ederek Kurdistan Bölgesi ve Irak topraklarına geçiş yaptı. Bu tehlikeli gelişme özünde Güney Kurdistan topraklarının daimi olarak işgali ve ele geçirilmesi için yapılan bir plandır” dedi. 

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Yurtsever siyasi güçler ve Irak halkları, federal hükümetin tepkisizliğini ve KDP ile Barzani ailesinin işgalci Türk devletiyle olan işbirliğini reddetmeli ve kınamalıdır. Türkiye’nin yaptığı uluslararası hukukun ve Irak topraklarının egemenliğinin ihlalidir. Bu hareket yurttaşların yaşamını ve güvenliğini tamamen tehlikeye atmaktadır.

Iraklı parlamenterler Irak halkı için ettikleri yemine sahip çıkmalıdır. Aksi durumda ülkenin, yurttaşların ve toprakların egemenliğini nasıl koruyacaklar? Irak Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Iraklı yetkililer Türk devletinin açıkça gerçekleştirdiği ihlaller karşısında büyük bir sınav veriyor. Çünkü Türk devletinin bu işgali için hiçbir gerekçe gösterilemez.

Bu işgale karşı çıkan ve insanları savunanlar, Şengal ve Êzidilerin de imdadına yetişen ve onları katliamlardan koruyan HPG gerillalarıdır.

Irak halkları ve hükümeti; Erdoğan hükümetinin, çetelerinin ve işbirlikçilerinin Irak topraklarının ve halklarının parçalanması için DAİŞ’i nasıl desteklediğini unutmamalıdır. Her ulustan ve bileşenden oluşan Irak halkları bu saldırıların kurbanı oldu.

Irak hükümeti uluslararası hukuk yoluyla Türk devletine karşı şikâyette bulunup DAİŞ çeteleri ve işbirlikçilerini kayıt altına alacağı yerde, büründüğü sessizlikle kendi topraklarında gerçekleştirilen yıkıma ve işgale ortak oluyor.

Bizler Irak hükümetinin sessizliğini ve KDP’nin Türk ordusuyla yaptığı işbirliğini kınıyor, işgale karşı çıkmayı ahlaki ve tarihi bir görev olarak görüyoruz.

Bu temelde Türk devletinin insafı altında yaşamak istemeyen tüm tarafları, egemenliğe ve halkın onuruna sahip çıkmaya çağırıyoruz. Birlik olarak halkın yanında durun, işgali ve ihaneti yenilgiye uğratın. Kürt, Arap ve tüm bileşenleriyle halkımız, ülkelerinin egemenliğine yönelik ihlallere ve işgale karşı ayağa kalkmalıdır.”