‘Topraklarımızda maden, HES, baraj istemiyoruz’

Pasûr’da maden şirketlerinin köylerde numune almasına tepki gösteren yurttaş Recep Aslanhan, “Topraklarımızda maden, HES, baraj istemiyoruz. Toprağımızı terk etmek zorunda kalmak istemiyoruz. Karşısında durmaya devam edeceğiz” dedi.

ÇEVRE KATLİAMI

Amed’in Pasûr ilçesinde bulunan Hasandin Yaylası, tahmin edilen demir ve krom rezervleri nedeniyle İzmir merkezli bir şirkete ait sondaj araçları, askerler eşliğinde bölgeye getirildi. Bölgeye askerler eşliğinde gelen bir maden şirketinin sondajla numune alması köylerde yaşayan yurttaşların tepkisine neden oldu. Özellikle Nêrçik, Şînas, Dimilyan, Hêlin, Beyrok, İnika köyleri olası bir maden çalışmasında ilk etkilenecek köyler arasında yer alıyor. 

SU KAYNAĞIMIZ KESİLECEK

Nêrçik köyünde yaşayan Recep Aslanhan, bölgede arıcılık yaptıklarını ve geçim kaynaklarının da arıcılık olduğunu belirtti. Aslanhan, “İlçe kaymakamı bir buçuk ay önce Nêrçik, Şînas, Dimilyan, Beyrok mahalle muhtarlarıyla maden aramasına ilişkin toplantı yaptı. Biz bunu duyunca muhtarlar aracılığıyla da böyle bir şeye izin vermeyeceğimizi ve kabul etmediğimizi söyledik. Buna rağmen şirket askerlerle birlikte bölgeye geldi. Askerlere de şirket temsilcilerine de bunu kabul etmediğimizi ilettik. Eğer böyle bir çalışma olursa bunca yıllık yaşamımız yerle yeksan olacak. Emeklerimiz, doğamız talan olacak. En kötüsü de burada hiçbir canlı kalmayacak. Hasandin Pasur’un en yüksek dağıdır. Suyumuz çoktur. En fazla su bu bölgede var. Saniyede bin litre içme suyu elde edebiliyoruz. Yani su kaynağımız da kesilecek. Herhangi bir dinamit patlamasında ya da sondaj çalışmasında sularımıza zehir karışacak” diye belirtti. 

PASÛR’DA YAŞAM KALMAYACAK

Tüm geçim kaynaklarının bölgede olduğunu belirten Aslanhan, köylerini terk etmek istemediklerini ifade ederek, “Geliyê Godernê Barajı diğer bölgedeki köyleri etkiliyor ama o da birçok köyü yok edecek. Eğer bu maden çalışması olursa o da onlarca köyün boşaltılmasına neden olacak. Ondan sonra da Pasur’da yaşam kalmayacak. Tarım bitmiş zaten bari var olanı korusunlar. İthal ürün getirmek yerine, bu maden baraj işlerini durdursunlar bölge halkını desteklesinler. Ülkede yerli tarım kalmadı. Hayvanlarımıza verecek saman bulamıyoruz. Oysaki yeterli tarım olsa, ithal gelmese hiç birşey, samanı da buluruz, bölgeyi de zenginleştiririz. Topraklarımız yok ediliyor. Biz bunu istemiyoruz. Neden bu zenginlikler yok edilmek istenir? Biz yıllardır burada bu şekilde yaşıyoruz. Topraksız, hayvansız, betonlar arasında yaşamayı bilmiyoruz. Herşey bir yana doğamız yok olacak” diye konuştu. 

ŞİRKETLERİN MENFAATİ İÇİN TOPRAKLARIMIZI SATIYORLAR

Aslanhan, son olarak şunları ekledi: “Eğer bu çalışma olursa tüm bölge halkı göçe zorlanacak. Planlanan madenden bütün ilçe etkilenecek. Amaç buradaki yaşamı yok etmek. Birkaç şirketin menfaati için topraklarımızı satıyorlar. Bizi buradan sürgün etmeye çalışıyorlar. Topraklarımızda maden, HES, baraj istemiyoruz. Toprağımızı terk etmek zorunda kalmak istemiyoruz. Karşısında durmaya devam edeceğiz. Tüm halkımızın ve duyarlı insanların da bu konuda yanımızda olmasını, sesimizi duyurmasını istiyoruz.”