Türk ordusu Xeregol'da tutunamadı

Türk ordusunun Xeregol tepesine yönelik operasyonunun ilk üç gününde 60 asker öldürüldü. Türk ordusu, tüm savaş araçlarını kullanmasına rağmen tepeyi alamadı.

Türk ordusu Colemêrg'ın (Hakkari) Çelê (Çukurca) ilçesine bağl Xeregol tepesine 16 Ekim’de başlattığı operasyonda büyük bir hezimet yaşadı. Asker cenazelerini bile bombalayıp parçaladı. Bu hezimete yol açan direnişi geliştiren gerillalardan bazıları, ANF’ye konuştu.

HPG gerillalarından Çalak Ciwanro'nun anlatımına göre; operasyonun ilk günü 40’a yakın asker sevkiyatı oldu. Gerilla da buna uygun tedbirler aldı. Türk savaş uçakları, akşamdan sabaha kadar tepe ve çevresini bombaladı. Helikopterler indirme yapmaya başladı. Gerillalar, indirme yapmaya çalışan helikopterlere müdahale etmeye başlayınca çekilmek zorunda kaldılar. Türk tarafı, bunca hava bombardımanı, top atışı ve taramanın ardından rahatlıkla tepenin alınacağı yönündeydi. Fakat umdukları gibi olmadı. Operasyonun başladığı günden itibaren vuruşu gerilla yaptı. Çatışmalar çok yoğundu. Askerler neye uğradıklarını anlamadan karşılaştıkları manzara karşısında şaşkındı. Tüm gerillalar, askerlerin bulunduğu mevzilere fedai ruhla saldırıyordu. İki üç günde 60 üzerinde Türk askeri öldürüldü.

ASKER CENAZELERİNİ BOMBALADI

Sağ kalabilenler kaçtı, ölenlerin bir bölümünün cenazeleri kaldı. Türk ordusu, cenazelerin kaldığı alanı tank ve diğer ağır silahlarla vurarak parçaladı. Gerillanın vurduğu asker mevzilerini de bombalayan Türk ordusu, birçok yaralı askeri de bu bombalamalar sonucu öldürdü.

RONİ'NİN BÜYÜK DİRENİŞİ

Operasyon sırasında sadece bir gerilla şehit düştü. Onlarca kez uçakların yoğun bombardımanıyla birlikte askerler tepeye doğru gelmeye başladı. Roni, tepeye gelmek isteyen askerlere karşı kahramanca savaştı. Daha sonra keşif uçakların fark etmesiyle yapılan bombardımanda şehit düştü.

ASKERLER PANİK HALİNDEYDİ

Gerilla Reber Roboskî, bir yıldan fazladır Zap’a bağlı Xeregol tepesinde görevli. Türk ordusunun bu bölgede operasyon yapacağını bildiklerini, Eriş karakoluna asker sevkiyatı takip ettiklerini ve buna göre hazırlıklı olduklarını söyleyen Reber Roboskî'ye göre; operasyona katılan askerler şaşkındı, panik halindeydi. Konuşmalarında ‘bunlar nereden ateş ediyorlar’, ‘burada hepimiz öleceğiz’ şeklinde birbirlerine bağırıp çağırıyorlardı. Birlerine bağırıyor çağırdıklarını” İfade etti.

TEPEYİ ALAMADAN ÇEKİLDİ

Tepeyi almak istediler ama gerillanın direnişiyle karşılaşan geri çekilmek zorunda kaldılar. Çatışmaların yoğunluğu olduğu son gün tepenin hakim olduğu son silsileye yönelmek istedi ama burada Roni fedai bir ruh göstererek engelledi. Gerilla Roni, orta otomatik BKC silahına hakimdi. Tek başına büyük bir rol oynadı.

Türk ordusu bütün teknik donanımına ve konvansiyonel savaş araçlarını sınırsız kullanmasına rağmen gerillanın taktik zenginlikteki yaratıcılığı ile inanç ve iradesinin sağlamlığı karşısında zafer naraları atamadı. Askerler kendi aralarında konuşmalarında bile bunca yoğun bombardımana rağmen gerillanın halen nasıl savaştığını sorguluyordu. Kesintisiz eylemlerle üzerlerine üzerlerine yürüyen gerillalar, her ileriye gelmek istediklerinde 3-5 kişilik timlerle vurdu.

ÖNCE DEŞİFRE ETMEK İSTEDİ

Rojhat Kobanê de her türlü operasyona karşı tedbir ve hazırlıklarının olduğunu teyit ediyor. Kobanê'ye göre; sabaha karşı 04.00’te operasyonun startının verilmesinin öncelikli amacı, operasyon gücü ile gerillanın temasıyla birlikte yerlerin deşifresin sağlayıp hava gücüyle imha etmekti. Planları tutmadı. Askerler gelince ilk teması gerilla yaptı ve ilk vuran gerilla oldu. Türk tarafının planı, daha ilk saatlerde bozuldu. Böylece sahada kalan askerlerini vurmakta bile beis görmedi. Askerler “keskin nişancı var, kaçın buradan, bu tepeyi alamayız” diye bağırışıyordu.

Türk işgal güçleri, Kürdistan gerillası karşısında çıkmazdadır. Bu çıkmazı paralı askerlerle gidermek istedi ama olmuyor. Erdoğan diktatörlüğündeki devlet, tüm olanaklarını seferber etti ama Güney Kürdistan sınırlarındaki Xeregol tepesini alamadı.