Van'a özel uygulamalar vardı

HDP Van Milletvekili Temel, Van’da çok özel uygulamalarla karşı karşıya kalmalarına rağmen birinci parti olduklarını ama 4 puanlık kayıp üzerinde durduklarını söyledi.

Van’da seçimleri değerlendiren HDP Van Milletvekili adayları Bedia Özgökçe Ertan ve Tayyip Temel, 24 Haziran seçimlerinin galibinin HDP olduğunu söyledi.

Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının en ağır yaşandığı Van'da, Cumhurbaşkanlığı ve 27'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri baskı ortamında gerçekleşti. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) aldığı sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararı başta olmak üzere devlet güçleri ve AKP’lilerin seçim günü baskı ve engellemelerine rağmen kentte seçmenin yüzde 82'si sandık başına giderek oy kullandı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Van'da HDP yüzde 59.32 ve HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yüzde 58.38 oy aldı. Tüm engelleme ve hilelere rağmen sandıkta AKP’ye fark atan HDP'nin Van Milletvekillerinden Bedia Özgökçe Ertan ve Tayyip Temel, seçimleri ANF’ye değerlendirdi.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, üç yıldır devam eden ve OHAL ile birlikte şiddetlenen baskıyı hatırlatarak, baskın seçim kararıyla birlikte iktidarın bütün plan ve stratejisini HDP'nin baraj altında bırakılması üzerine kurguladığını söyledi. Onca hile, baskı ve devlet imkanlarının seferber edilmesine rağmen HDP'nin seçimin galibi olduğunu kaydeden Özgökçe Ertan, "Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu kadar yüksek bir baraj bizim için uygulanmaya devam etti ancak biz barajları aştık” dedi.

RAKİBİMİZ DEVLETİN KENDİSİYDİ

“Biz faşizme karşı, kocaman bir devlet organizasyonuna karşı direndik" diyen Özgökçe Ertan, şunları ifade etti: "Kürt halkının iradesini kırmaya çalıştılar. Barajı aşarak demokrasiye sahip çıktığımızı gösterdik. Kürt sorununun çözümü konusunda halkın HDP’ye çok net güvendiği ortada. Eşit olmayan koşullarda, zulme rağmen Kürt halkı tercihini HDP’den yana yapıp taleplerinde ısrarcı olduğunu ortaya koydu. Asla moralimiz bozuk değil. Mücadeleyi bu eksende sürdüreceğiz. Kürt sorunu olduğu yerde duruyor ve çözüm bekliyor.”

VAN’A ÖZEL UYGULAMALAR VAR

HDP Van Milletvekili Tayip Temel, baskın seçim kararı alanların organize almakta zorlanmalarına rağmen temel hedeflerinin HDP’yi OHAL zemininde gafil avlamak olduğunu hatırlattı. Nitekim bir çok HDP'li vekilin, il ve ilçe yöneticileri tutuklu olduğunu anımsatan Temel, şunları paylaştı: "HDP’yi baraj altında bırakıp nitelikli çoğunluğu sağlamak istediler. Bütün müdahalelere rağmen yüzde 12 oy aldı. Van’da çok özel uygulamalar var. Van kendi inisiyatifi ile yürüttüğü bir çalışma vardı ama vekillerinin yarısı yargılanıyordu ya da sürgündeydi. Belediye eşbaşkanlarımız, belediye yöneticilerimiz tutukluydu.

CİDDİ MÜDAHALELER VARDI

Van’da büro açılışını bile bin bir zorlukla yaptık, miting alanlarımıza canlı yayın araçları bile sokulmadı. Van’daki müşahitler ve görevliler ağır baskı altındaydı. Çok ciddi müdahaleler oldu. Buna rağmen HDP birinci parti oldu. Sandık başına gitmeyen 100 bin seçmen var. Buna dair şikayetler alıyorduk. Bunun bizim seçmen olduğu ortadadır. Tespit edilen usulsüzlükler var. 4 puan eksiklik olması üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir durum ve bu durum, 1 vekil kaybetmemize neden oldu. Üzerinde duruyoruz.”