Van beton yığınına dönüyor
Van’daki mahalle yaşamı, son yıllarda hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri ve yap-satçıların istilasının ardından yok olmaya başladı.
Van’daki mahalle yaşamı, son yıllarda hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri ve yap-satçıların istilasının ardından yok olmaya başladı.
Neredeyse tamamı betonlaşan ve ticari alana açılan Van’da mahalle kültürü, artık şehrin ücra köşelerinde kaldı.
Van’ın bir zamanlar yeşilliği ile bilinen İskele, Cevdet Paşa, Ali Paşa ve Yalı başta olmak üzere neredeyse tüm mahalleleri, artık insanların yoğunlukla uğramak zorunda kaldığı ticari alanlara dönüştürüldü. Tandırı ve bahçesi olan evler de tamamen ortadan kalktı.
Çevre Derneği (Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, 2011 depreminden sonra genetiğiyle oynanan kentte kayyumlarla birlikte tarihine, kültürüne ve neredeyse tüm değerlerine saldırıldığını söyledi. Mahallelerde halkın daha direngen ve politik bir duruşa sahip olmasının, iktidarı rahatsız ettiğini belirten Kalçık, Şırnak, Cizre ve Nusaybin’de yapıldığı gibi Van’da da mahalle yaşamının bu şekilde bitirilmek istendiğini kaydetti. Son yıllarda hayata geçirilen bu uygulama ile mahallelerde yaşayan milyonlarca insanın beton bloklara hapsedilmek istendiğini belirten Kalçık, mahalle yaşamının dramatik bir sonla karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Tarihi evlere sahip, avlu ve yeşillikleri olan Van’ın şimdi sadece bir beton yığını olduğunu söyleyen Kalçık, şunları ifade etti: “Şu anda Van’da ne kent olabiliyoruz, ne de köy olarak kalabiliyoruz. Büyük siteler, betonlar yığınları kuruldu. Ucube binalar toplamı oldu. Van’ın bahçeleri, bostanları tek katlı evlerini anlatırdık ama şimdi kentin içine yerleşmiş 2 bin ahırdan söz ediyoruz.”