İradeli, umutlu ve dinamik bir gençlik için örgütlenme

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi Üyesi Bahoz Cûdî, özel savaş politikalarına karşı iradeli, umutlu ve dinamik bir gençlik yaratmayı esas aldıklarını belirterek toplumun eğitilmesi için gençliğin eğitilmesinin önemli olduğunu belirtti.

ROJAVA'DA GENÇLİK

2006’dan bu yana örgütlü olan Suriye Devrimci Gençlik Hareketi, Devrimci Halk Savaşı stratejisi ile örgütlenirken, özel savaş politikalarına karşı mücadele etmek amacıyla son 2 yılda 34 eğitim devresi açtı.

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi; Demokratik Gençlik Birliğinden, Suriye Devrimci Gençlik Hareketi’ne kadar Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Çerkes, Asuri ve Türkmen gençlerle doğrudan diyalog halinde. Hareketin üyeleri Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim Bölgesi’nde kültürden sanata, edebiyata, spora kadar yürütülen tüm etkinliklere aktif bir şekilde katılıyor ve eğitimle özel savaş politikalarına karşı mücadele veriyor.

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi Üyesi Bahoz Cûdî, Kuzey-Doğu Suriye’deki gençlik örgütlenmesine ilişkin ANF’ye konuştu.

Rojava’da devrimci gençlik örgütlenmesi nasıl gelişti?

Apocu gençlik, 2006 yılında Demokratik Gençlik Birliği olarak kuruldu ve 2011 yılına kadar faaliyet gösterdi. BAAS rejimi döneminde de gençlik aktifti. Halkların baharıyla, gençlik daha örgütlü olmalı kararlaşmasına ulaşıldı. Bu doğrultuda 2011 yılında çalışmalara hız verildi ve 2011 yılı sonu Kobanê’de olağanüstü bir kongre gerçekleşti. Bu kongre, BAAS rejimi döneminde yapıldığı için gizlice örgütlendi. Ortadoğu’da devrim havası, Rojava’da da derinden hissediliyordu. Bu olağanüstü kongre, gençliğin güçlü örgütlendirilmesi ile devrime bir hazırlıktı. Kongrede, gençlik devrimde rolünü nasıl oynayacak ve topluma nasıl bir öncülük yapacak konuları tartışıldı. Rojava Devrimi’nin başlamasıyla toplumda öncülük rolünü oynayan gençlik, Rojavayê Kurdistan Gençlik Birliği adıyla öz savunmayı güçlendirdi. Diyebiliriz ki YPJ-YPG-QSD gençlik faaliyetlerinin örgütlendirilmesiyle oluştu. Gerçekleşen devrimin büyütülmesi ve korunması gençlik kazanımıydı. 2012 yılında gerçekleşen toplantıyla Devrimci Gençlik Hareketi olarak örgütlendi.

Devrimin büyümesiyle gençliğin örgütlenmesinin de gözden geçirilmesi gerekiyordu. Dolayısıyla büyüyen devrimde aktif bir gençlik ihtiyacı doğuyordu. 2015 yılında Rimelan’da gerçekleşen 1. kongreyle Rojava Gençlik Birliği (Yekîtiya Ciwanên Rojava) olarak örgütlenen gençliğin, komün ve meclis sisteminin inşa edilmesinde nasıl bir rol oynayacakları esas gündem maddesiydi. Ayrıca o dönemler yoğun bir savaş ortamı yaşanıyordu. Kobanê direnişi destan yazıyordu. Gençlik hareketinin bu hamlelere katılımın yoğun sağlandığı bir dönem de yaşandı. 2018 yılında tekrar Rimelan’da gerçekleşen 2. kongrede, Suriye Devrimci Gençlik Hareketi (Tevgera Ciwanên Şoreşger) adıyla yeni bir hamle başlatıldı. Suriye Devrimci Gençlik Hareketi adıyla örgütlenerek, Suriyeli gençlere hitap etme sürecine girdi. Rojavayê Kurdistan gençliğiyle sınırlı kalmaktan ziyade Ermeni, Süryani, Asuri, Türkmen olan Suriye’de yaşayan gençliği de devrimle bütünleştirme hamlesi başlatıldı. 21 Temmuz 2021 yılında 3. kongre gerçekleşti. 

Hareket, Demokratik Gençlik Birliği’nden Suriye Devrimci Gençlik Hareketi’ne kadar Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Çerkez, Asuri ve Türkmen gençlerle doğrudan diyalog halinde oldu. Suriye Devrimci Gençlik Hareketi Üyesi Bahoz Cûdî, Kuzey ve Doğu Suriye’deki gençlik örgütlenmesine ilişkin ANF’ye konuştu.

Kuzey ve Doğu Suriye’de kültürden sanata, edebiyata, spora, eğitim faaliyetlerine kadar örgütlüsünüz. Kısaca yürüttüğünüz faaliyetlere değinebilir misiniz?

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim Bölgesi’nde kültürden sanata, edebiyata, spora kadar yürütülen tüm etkinliklere Suriye Devrimci Gençlik Hareketi üyeleri aktif bir şekilde katılıyor ve öncülüğünü yapıyor. Toplumun eğitilmesi için gençliğin eğitilmesi oldukça önemli. İradesiz, umutsuz ve karamsar bir gençlik yaratılması için içten ve dıştan ciddi şekilde özel savaş politikalarına maruz kaldık. Bu durumlara karşı eğitimle iradeli, umutlu ve dinamik bir gençlik yaratmayı esas aldık. Dolayısıyla gençlerin eğitilmesine ağırlık verdik.

Merkezi ve kantonlara bağlı olan akademilerimiz bulunuyor. Zaten Rojava’da açılan ilk akademimiz Şehit Baz Mordem Akademisi idi. Şu an merkezi akademi olarak Şehit Garzan Efrîn, Arap gençliği için Şehit Botan Kobanê, basın akademisi olan Şehit Rênas Avesta Akademisi ve Devrimci Halk Savaşı Akademisi olan Şehit Erdal Şahin Akademisi var. Son iki yılda Şehit Garzan Efrîn Akademisi’nde 10 devre, Şehit Botan Kobanê Akademisi’nde 9 devre, Şehit Rênas Avesta Akademisi’nde 8 devre ve Şehit Erdal Şahin Akademisi’nde 7 devre eğitim örgütlendirildi.

10 Ekim 2023’te küresel çapta başlatılan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesine Kuzey ve Doğu Suriye halkları da katıldı. Suriye Devrimci Gençlik Hareketi’nin hamleye katılım düzeyini değerlendirir misiniz?

Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması ve işgal saldırıların sonlanması amacıyla başlatılan ‘Werin Cenga Azadiyê’ hamlesi ‘Cenga Azadiyê Serbixin’ adıyla sürdürüldü. Öncelikle “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesinin anlam ve önemine ilişkin 7 kanton ve kantona bağlı olan il ve beldelerde seminerler verildi. Qamişlo’dan Dêrîk’e kadar uzanan 3 günlük uzun yürüyüş gerçekleştirildi. Hesekê’de merkezi bir yürüyüş yapıldı. Tüm gençlerin bir araya gelmesiyle Özgürlük Sosyolojisi okundu. Okumanın ardından Ekim ayında Kuzey-Doğu Suriye’yi kapsayan bir sempozyum gerçekleştirildi. Bu sempozyumda Özgürlük Sosyoloji tartışıldı ve ‘Genç Başladık, Genç Başaracağız’ diyen Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için güçlü hamleler gündeme geldi.

Var olan hamlede gençlik nasıl bir rol oynamalı gibi alt başlıklar altında güçlü gündem maddeleri tartışıldı. “Gençlik Ruhuyla Komploya Karşı Özgürlük Savaşını Kazanın” sloganıyla ‘Önderlik ve Gençlik’ konferansları Kuzey-Doğu Suriye merkezli ve Reqa (Reqa, Tebqa, Minbic ve Dêrazor gençleri), Şehba, Hesekê ve Kobanê’de gerçekleşti. Önder Apo’nun biyografisine yer verilen broşürler dağıtıldı. Önder Apo’nun demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasını merkezine alan ve sağlıklı bir toplumun yaratılmasında atılacak adımlar ‘Toplumsal Cinsiyetçilik’ adıyla bir çalıştay aracılığıyla tartışıldı. Küresel çapta devam eden hamle, Suriyeli gençler tarafından da ara vermeden sürüyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’den ziyade Kurdistan ve Ortadoğu’da gençler, yurt dışına göç ediyor. Kuzey ve Doğu Suriye gençliğinin yurt dışına çıkma, yani göç politikalarına karşı nasıl bir mücadele yöntemi geliştirdiniz?

Rojava Devrimi’ne düşman olan birçok devlet ve kesim var. Dolayısıyla özel savaş ve göç politikası, Suriye gençliğine dönük titizlikle yürütülüyor. İşgalci güçler bölgeyi boşaltmak ve dinamik güç olan gençleri göçertmek istiyor. İşgalci güçler de biliyor ki, dinamik ve devrime öncülük yapacak güç, kadınlar ve gençlerdir. Bu yüzden gençlere dönük ince eleyip sık dokunan politikalarla karşı karşıya kalıyoruz. Uyuşturucu maddelerinin de gençler içerisinde yaygınlaştırılması işgalci güçlerinin eliyle yapılıyor. Amaçsız ve yurtseverlik duygusundan uzak bir gençlik yaratmak istiyorlar. Bağımlılığa ve göçe karşı Suriye Devrimci Gençlik olarak bilinçlendirme faaliyetlerine yoğunluk veriyoruz. Eğitim materyallerimizde bu konulara oldukça yer veriyoruz. Bu doğrultuda düşman gerçekliğine ilişkin farkındalık yaratmak amacıyla yılda yüzlerce genç eğitiliyor.

“Ez Naçim” ve “Welat Welatê Me Ye”, “Tolhildan Soza Me Ye” hamleleri de yürütüldü. Kuzey ve Doğu Suriye topraklarında yüzlerce kahraman genç geçti, büyük rol oynadı ve yüzlerce şehit verdi. Bunların büyük çoğunluğu da gençlerdi. Şu an öz savunma güçleri arasında yer alanların büyük çoğunluğu gençlerden oluşuyor. Gençler, devrimin kazanımlarını korumak için topraklarına karşı olan görev ve sorumluluklarını gönüllü bir şekilde yerine getiriyor. Bazı gençler, devrime düşman olan güçler ve bireyler tarafından göçertiliyor olabilir ama yüz binlerce genç devrim sahasının her bir kurum ve kuruluşunda aktif bir şekilde yerini alıyor, öncülük yapıyor.