İşgalcilere direnen Efrînliler: Onlar toprağımızdan çıksın!

İşgalci Türk devleti, Sixuneke alanında halkın köyünü terk etmesi için saldırılarda bulunuyor. Halk ise "Efrîn'i bırakmayacağız. Asıl onlar topraklarımızdan çıksın" mesajını verdi.

Efrîn’in Şerewa ilçesine bağlı Sixuneke köyü, Lelun Dağı'nın ortasında yer alıyor. Efrîn merkezden 18 kilometre uzaklıkta olan köyün batısında, 3 kilometre uzaklığında Kimare köyü, güneyinde, 3,5 kilometre uzaklığında Zırneite köyü, doğusunda, 4 kilometre uzaklığında Aqibe ve 3,5 kilometre uzaklıkta Basıle köyleri, kuzeyinde ise 4 kilometre uzaklıkta Dermışmış ve Gobele köyleri bulunuyor.

Köy toplam 120 haneden oluşuyor ve Türk devletinin Efrîn işgalinden önce 900 kişi bu köyde yaşıyordu. Köy, geçimini hayvancılıkla sağlıyordu. Köydeki bazı ailelerin zeytin ağaçları da bulunuyordu.   

Türk devletinin 18 Mart 2018'de Efrîn'i işgal etmesiyle, yüz binlerce Efrînlinin Şehba ve Şerewa alanına göç etmesiyle, Sixuneke, Efrîn bölgeleri ile Şerewa arasında sınır görevi görüyor. Türk devletine ait çetelerin işgalinde olan Kimare ile karşı karşıya olan Sixuneke'de yaşayan halk, köylerini terk etsin diye sürekli olarak bu alan obüs ve havanlarla bombardımana uğruyor. Bu nedenle köy halkının bir bölümü köyü terk etmek zorunda kalarak Şerewa'nın bazı köylerine ve Şerewa'ya bağlı Ziyaret köyünde kurulan Veger kampına yerleşmek zorunda kaldı. Şu anda köyde 98 aile yaşıyor. Bu ailelerden 11'i Efrîn işgalinden sonra göç etmek zorunda kalan Efrînli aileler.

İşgalci Türk devletinin saldırılarından dolayı köy halkı elindeki tüm hayvanlarını ucuza satmak zorunda kalmış. Batısı, yüz metre uzaklığı tümden mayınlarla döşenmiş. Bu nedenle köy halkı ne zeytinliklerine gidebiliyor ne de hayvanlarını otlatabiliyor. Zaten çeteler, köy halkının zeytinliklerine de el koymuş durumda.

Yine Sixuneke'ye 4 kilometre uzaklıkta bulunan Kimare, Cilbil ve Şera ilçesine bağlı Meryemin köyünde üç parçadan oluşan duvar örülüyor.

Duvarın en yoğun yapıldığı Cilbil'de şimdiye kadar 20 ev yıkılmış. Şêxberakat’tan Efrîn ve Ezaz’a kadar uzatmayı hedefledikleri duvarın asıl amacı; Efrîn’i tümden bölgeden koparmak.

Sixuneke'de yaşayan köy sakinleri bu durum karşısındaki kaygılarını dile getirirken, yine saldırılar ne şekilde olursa olsun köylerinden çıkmayacaklarını belirtiyor.

'SİVİLLER ZARAR GÖRÜYOR'

İşgalci Türk devletinin havan saldırılarında 3 havanın evine isabet ettiği Ehmed Hesen, köylerinin sürekli olarak bombalandığını, köyde yaşayan sivil insanların zarar gördüğünü belirtiyor. Hesen, şunları ifade etti:

"Sürekli köyümüz havanlarla bombalanıyor. Artık evlerimizde kalamıyoruz korkudan. Hepimiz sivil insanlarız. Biz bu köyde doğduk ve bugüne kadar bu köyde yaşadık. Ama şimdi Türk devleti sürekli olarak köyümüzü bombalıyor, evlerimizde rahat kalamıyoruz. Köyümüz ile Efrîn arasına duvar örüyor. Efrîn'i tümden bölgeden koparmak istiyor. Türkiye’nin amacı Suriye’yi parçalamak ve işgal etmek. Ama Suriye rejimi dahil, tüm uluslararası devletler buna sessiz kalıyor, sadece izliyorlar."

'ASLA KÖYÜMÜZÜ TERK ETMEYECEĞİZ'

Sixuneke'de doğup büyüyen Mewlude Hesen de Türk devleti ve çeteleri tarafından sürekli olarak köylerine yapılan bombardıman nedeniyle evlerinde rahat kalamadıklarını belirtti. Hesen, "Efrîn de Suriye’nin bir parçası, Türk devleti Suriye’yi parçalıyor. Ama onlar ne yaparsa yapsın biz topraklarımızı terk etmeyeceğiz" dedi.

Ayten Mehmo, "Sürekli olarak havan toplarıyla köyümüz bombardıman ediliyor, karşımıza duvar örüyorlar, onların amacı Efrîn’i bizden almak, ama biz Efrîn’i bırakmıyoruz. Onlar bizim topraklarımızdan çıksın" diye konuştu.