Özerk Yönetim: Rusya garantör rolünü aktif oynamalı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi, Rusya ile yapılan anlaşmalara rağmen Türk saldırılarının sürdüğünü belirterek, Rusya’yı garantör rolünü aktif bir şekilde oynamaya çağırdı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un açıklamalarına yazılı bir şekilde yanıt verdi.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Salı günü yaptığı bir açıklamada Özerk Yönetim’in diyalog konusunda “ciddi olmadığını” öne sürmüştü.

TÜRK SALDIRILARI SÜRÜYOR

Özerk Yönetim, “Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim’de başlattığı saldırılardan bu yana saldırılarına devam etmekte, özellikle ABD ile 17 Ekim’de, Rusya ile de 22 Ekim’de varılan ateşkesin gerekliliklerine uymamaktadır” dedi.

Açıklamada, “Ateşkes ve sözde güvenli bölge gerekçesiyle Til Temir, Eyn İsa ve M-4 yolu başta olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye geneline saldırılar yapılmaktadır. Saldırılar sonucu 350 bin kişi yerlerinden göç etmek zorunda kalmış, yüzlerce sivil şehit ve yaralı olmuş ve bölge demografisi değiştirilmiştir” diye belirtildi.


Lavrov’un açıklamasını hatırlatan Özerk Yönetim, şunları ifade etti: “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi diyaloglara başlamıştır ve QSD’nin sınırdan çekilmesini ön gören ateşkes anlaşmasına bağlı olarak bu çerçevede çalışmalarına devam etmektedir. Bununla birlikte Özerk Yönetim ve QSD, Rusya ile Türkiye’nin üzerinde vardığı Soçi anlaşmasını göz önünde bulundurarak, Rusya’nın da onayıyla Şam ile diyaloga geçmiş ve Suriye ordu güçleri sınır hattında konuşlanmıştır. Özerk Yönetim bu kapsamda çalışmalarını sürdürmektedir. Bununla birlikte Rusya, Türkiye ile askeri polislerinin devriyelerini onaylamış, Suriye’de ulusal diyalog ve çözüme vurgu yapmıştır.

RUSYA GARANTÖR ROLÜNÜ AKTİF YERİNE GETİRMELİ

Ancak ortaya çıkan tabloya göre Rusya, rolünü daha aktif bir şekilde oynamalıdır. Çünkü anlaşmanın pratik gerçekliği uygunluk taşımamaktadır. Bu temelde Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi olarak Şam ile diyalogların gelişimi için tarafımızca tüm tedbirleri aldığımızı ve buna hazır olduğumuzu belirtiyor, her zaman Suriyelilik çerçevesinde çalışacağımızı vurguluyoruz.

Şam ile diyalog gerçekleştirerek attığımız adımlar önemli ve olumludur. Fakat Şam tarafı siyasi diyalog isteyip istemediği konusunda kendini tam olarak netleştirmediği için Rusya’nın garantör rolünü daha aktif getirme çağrımızı yineliyoruz.

TÜRK SALDIRILARI DURDURULMALI, DİYALOGA AÇIĞIZ

Barıştan yana olduğumuzu belirtiyor ve Türkiye’nin saldırılarının durmasını istiyoruz. Hiçbir uzlaşı zemininden geri dönmediğimizi, her diyaloga açık olduğumuzu ve diyaloglara karşı tutumumuzun değişmediği daha önce de dile getirdiğimiz gibi yine dile getiriyoruz. Ayrıca ABD’nin bölgedeki varlığı ve konum değişikliğiyle ilgili hiçbir anlaşmamızın bulunmadığının da altını çiziyoruz.

KOMİTE OLUŞTURULMALI

Tüm bunlarla birlikte bugün bölgede yaşananların meşru savunma temelinde olduğunu, Türk devleti tarafından hedef alınan bölgelerin Rusya-Türkiye anlaşmasının kapsamı dışında olduğunu Rus yönetimi çok iyi bilmektedir. Bu temelde Türkiye’nin Suriye genelindeki uygulamalarının araştırılması için komite oluşturulmalıdır.”