‘Önderliğin fiziki özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceğiz’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo'nun yıl dönümüne ilişkin konuşan Efrînliler, Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999 yılında Uluslararası Komplo sonucu esir alınmasının üzerinden 25 yıl geçti. Yaklaşık 3 yıldır ağır bir tecrit altında olan Kürt Halk Önderi Öcalan’ın Kürt halkı ve tüm Ortadoğu için önemli bir lider olduğunu söyleyen Efrînliler, Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için herkesin çalışması yürütmesi gerektiğini vurguladı.

Sûreya Hebeş: Önder Apo her zaman anılarımızda, hayallerimizdedir. Önder Apo’ya karşı yapılan Uluslararası Komplo, şu anda Önderlik yolunda yürüyenlerin duruşuyla boşa çıkarılacak. Hem Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanacak hem de toplumumuz özgürleşecektir. Bu topraklar bizim varlığımızdır, sevdamızdır.

Hêvîn Reşîd: Rêber Apo, yaşamı yaratan ruh gibidir. Rêber Apo felsefesi ve ideolojisiyle bir tarihtir. Kadınlar onun felsefesiyle kölelik zincirlerini kırıyor ve bu temelde özgür bir yaşama büyük adımlar atıyor. Önder Apo’nun paradigması Ortadoğu'nun şu anda yaşadığı tüm krizlerin ve sıkıntıların çözüm yoludur.

Hacer Silêman: Önderlikten bahsedildiğinde ilk önce aklıma biz kadınların özgürlüğü için verdiği mücadele geliyor. Ortadoğu kadınları olarak ölü kadınlardık ve kişiliğimizle özdeşleşmemiz Rêber Apo’nun düşünce ve felsefesinin tanınmasıyla, kadınların iradesini ortaya çıkarmasıyla oldu. Çocuklarımızı büyütürken onlara Önderlik yolunda yürümelerini tembih ettik.

Nûrî Şêxo: Önder Apo bizim düşüncemiz, varlığımız ve canımızdır. Ona olan sevgimiz her şeyin üstündedir ve onun fiziki özgürlüğü için her şeyi yapacağız.

Zeyneb Minle: Başkan Apo’yu tanıdığımızda tüm dünyayı tanımış olduk. Kurdistan'daki varlığımızı tanıdık. Kadın haklarının ne olduğunu biliyor muyduk? Başkan Apo gözümüzü, kulağımızı açtı. Her şeyi görmemizi anlamamızı sağladı. Bu yüzden onsuz yaşam olmaz diyoruz. 

DÜNYANIN BARIŞA İHTİYACI VAR

Arif Şêxo: Önder Apo’ya yönelik komplo bizim için çok büyük bir üzüntüydü. Çünkü dünyanın, özellikle Ortadoğu'nun, Kurdistan'ın barışa ihtiyacı vardı ve Önder Apo buna öncülük edecek bir liderdir. Bundan dolayı Önderliğe yönelik Uluslararası Komplo gerçekleştirildi. 25 yıldır zindanda olan Önderlik, son 3 yıldır da ağır bir tecrit altında. Bu durum artık utanç verici bir hal aldı.

Emil Qehreman: Önder Apo’yu anlatmaya kelimeler yetmez. Önder Apo özellikle kadınları karanlıktan aydınlığa çıkardı. Önderlik Kürt halkının lideri olduğunu söylüyordu ama artık onun tüm halkların lideri olduğu, fikirleri ve felsefesinin tüm dünyaya yayıldığı açıkça görülüyor.

Receb Xelîl Mistefa: Rêber Apo yaşamın, demokrasinin ve özgürlüğün inşasıdır. Artık Önderlik gibi birinin dört duvar arasında yaşaması kabul edilemez. Kimse peygamberler için kendini yakmadı ama Önderlik için kendini yakan yüzlerce kişi oldu. Bu nedenle Önder Apo sıradan bir kişi değil.

Xedîce Elo: Rêber Apo Suriye'de ve Ortadoğu'da büyük işler başardı, bu nedenle ona büyük bir sevgiyle bağlıyız. Bu yüzden şehit anneleri olarak onun için ne kadar çalışırsak çalışalım, Rêber Apo’ya borçlu olacağız.

Hesen Bavê Şîlan: Önderlik denilince akla özgürlük, insanlık, direniş ve umut geliyor. Önderliğin yaşamın umudu olduğunu söyleyebiliriz.