Özerk Yönetim: Şengal Katliamı’nı soykırım olarak tanıyın

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Şengal Katliamı’nın Êzidi halkını hedef alan bir soykırım olduğunu, uluslararası toplumun da bu katliamı soykırım olarak tanıması çağrısında bulundu.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, 3 Ağustos Şengal katliamının 10’uncu yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Şengal’de Êzidi halkına yönelik gerçekleştirilen katliamın amacının, bir toplumu yok etmek ve kültürünü soykırıma uğratmak olduğu belirtildi. Êzidi halkının tarihi boyunca çeşitli zulüm ve baskılarla karşılaştığına dikkat çekilerek, 74’ü aşkın fermanla karşılaştıklarının altı çizildi. Ancak, büyük bir trajediye rağmen, kahraman Êzidi halkının çocuklarının intikamını almak için yaralarını sardığı ve kısa sürede örgütlenerek Şengal’in DAİŞ çetelerinden özgürleştirilmesi amacıyla Şengal Direniş Birlikleri’ni (YBŞ) kurduğu vurgulandı.

Şengal katliamı şiddetle kınayan Özerk Yönetim, DAİŞ çetelerinin insanlık dışı uygulamalarının uluslararası anlaşmalar ve insan haklarına aykırı olduğunu belirterek, uluslararası topluma ve tüm insan hakları örgütlerine, DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014'te Şengal'de gerçekleştirdiği katliamın soykırım olarak kabul edilmesi çağrısında bulundu.