Özerk Yönetim'den Süleyman Ahmet’e verilen cezaya tepki

Demokratik Özerk Yönetimi Basın Dairesi, KDP yargısının Gazeteci Süleyman Ahmet’e verdiği cezanın meşru olmadığını belirtti, "Gazetecilik mesleğiyle ilgili tüm uluslararası standartlara ve yasalara aykırıdır" dedi.

ÖZERK YÖNETİM AÇIKLAMA

Rojava'dan Başûrê Kurdistan'a 25 Ekim 2023'te geçerken Sêmalka Sınır Kapısı'nda KDP güçleri tarafından kaçırılan Rojnews Editörü Süleyman Ahmet, 280 gündür KDP zindanlarında tutuluyor. 29 Temmuz'da Duhok Adliyesi'nde gerçekleşen duruşmada KDP yargısı, Süleyman Ahmet'e 3 yıl hapis cezası verdi.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Basın Dairesi, karara tepki gösterdi. Süleyman Ahmet'in KDP yetkilileri tarafından kaçırılmasının hukuka aykırı olduğunun vurgulandığı yazılı açıklamada, "Tutukluluğu, 1971 tarihli Ceza Muhakemesi Kanunu'nun değiştirilmiş 123. maddesine aykırıdır. Bu maddeye göre, tutuklunun 24 saat içinde avukatlarıyla görüşme hakkı vardır" denildi.

Açıklamada şunlar da belirtildi: "Başûr hükümetinin çıkardığı 2003 tarihli 21 sayılı kanunun birinci fıkrasına göre yargılandı. Gazeteci arkadaşımız Süleyman Ahmet, Süleymaniye şehrinde yasal olarak çalışıyordu. Bu nedenle kendisine verilen ceza meşru değildir ve gazetecilik mesleğiyle ilgili tüm uluslararası standartlara ve yasalara aykırıdır."

Açıklamada uluslararası kuruluşlara da Süleyman Ahmet’in serbest bırakılması için müdahale etme çağrısı yapıldı.