Özerk Yönetim, işgali ve tüm etkilerini ortadan kaldırmaya çağırdı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî’ye yönelik işgal saldırılarının yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Türk devletinin işgal saldırılarına son vermeye ve tüm etkilerini ortadan kaldırmaya çağırıyoruz” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yaptığı yazılı açıklamada, “Türk devletinin Suriye topraklarındaki işgali ve müdahalesi uluslararası ve bölgesel toplumun yanı sıra tüm Suriye halkı tarafından görülüyor. Türk devleti, Suriye krizi başladığından bu yana Osmanlı ve Misak-ı Milli’yi tekrardan canlandırmak için bölgeyi Türkleştirmeye çalışıyor. Siyasi ve askeri pazarlıklar, terörist gruplar ve çeteleri kullanarak, etnik ve iç savaş çıkarmak istiyor. Öte yandan, Suriye krizine çözüm olan demokratik projeleri ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bunun için de 9 Ekim’de Serêkaniyê ve Girê Spî’yi işgal etti. Yolsuzluk, katliam ve talan yapan çete grupları aracılığıyla bölgenin tarihini, kültürünü ve etnik yapısını bozmaya çalışıyor” diye belirtti.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi:

“Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’de yüzbinlerce kişiyi göçerterek yerlerine çete ailelerini yerleştirdi. Türk devleti bununla demografik değişim yapmak, bölgeyi QSD ve Uluslararası Koalisyona karşı yenilen çete grupları için güvenli bir yere dönüştürmek istiyor.

Özerk Yönetim olarak Sêrekaniye ve Gire Spî’nin işgalinin 3. yıl dönümünde işgal altındaki bölgeleri vahşi teröründen ve çetelerinden kurtarıp, Türk devletini savaş ve insanlığa karşı suçlarından yargılayana kadar tüm alanlarda mücadelemizi güçlendireceğiz.

Türk devletinin SİHA’larla Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları, her türlü yasaklı silahı kullanması, korku ve fitne yaratması işgal siyasetinin devamıdır.

Trump döneminde özellikle ABD’nin uluslararası politikalarının belirsizliği olmasaydı bu işgal olmazdı. Çünkü ikiyüzlü bir siyaset ve uluslararası kurallara ve insan standartlarına aykırı siyasi ticaret yapıyordu. Sonuç olarak, bölge halkı Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle terörle mücadele ediyor, bu siyasetin bedelini bugün ve gelecek için ödüyorlar.

Başta Uluslararası Koalisyon, garantör devletler olmak üzere uluslararası toplumu ahlaki ve yasal sorumluluklarını yerine getirmeye, hızlıca harekete geçmeye, Türk devletinin işgal saldırılarına son vermeye ve tüm etkilerini ortadan kaldırmaya çağırıyoruz. Ayrıca Türk devletinin işgal siyasetine karşı net bir tutum sergilemeli ve halkın güvenli dönüşünü garanti etmelidir. Bölgede işgalci olan Türk devleti, uluslararası terörle mücadelemizi zayıflatıyor ve Suriye’deki krize kalıcı çözümler bulmasını da engelliyor.”