Özerk Yönetim işgalin yükü altında

İşgalci Türk ordusunun Efrîn bölgesinin ardından üç yıl önce işgal ettiği Serêkaniyê ve Girê Spî halkının yaşadığı kampların tüm yükü Özerk Yönetim’in sırtında.

Türk ordusunun işgal ettiği Serêkaniyê ve Girê Spî’den göç etmek zorunda kalanlar, üç yıldır Özerk Yönetim tarafından kurulan kamplarda veya tahsis edilen yerlerde yaşamak zorunda kalıyor. Kampların giderleri de büyük oranda Özerk Yönetim tarafından karşılanıyor. İşgal altındaki iki kentte ise son üç yılda insan kaçırma, tecavüz, cinayet, hırsızlık ve demografik değişim gibi insanlık dışı suçlar eşliğinde Türkleştirme siyaseti yürütülüyor.

Toprakları işgal edilen halk, göçe maruz kaldı ve Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi Özerk Yönetimi tarafından başta Hesekê’de olmak üzere bölgedeki okullara yerleştirilmeye başlandı. Özerk Yönetim, 2020’de göçmenler için Serêkaniyê ve Waşokanî Kampı’nın inşası için çalışmalar başlattı. Girê Spî halkı için de Reqa’da bir kamp kuruldu. Bu kampların çoğu masrafını üstlenen Özerk Yönetim, yardım örgütlerinden de destek aldı fakat birçok yardım kuruluşu Rojava halkına sırtını çevirdi.

WAŞOKANÎ KAMPI

Hesekê kentinin batısında 24 Ekim 2019’da inşa edilen kamp, Til Temir’e 13 km uzaklıkta. Bin 987 çadırın bulunduğu ve 2 bin 355 ailenin yaşadığı kamp nüfusunun yüzde 50’si çocuklardan oluşuyor. Kampın toplam nüfusu 16 bin 306 kişi.

SERÊKANIYÊ KAMPI

Türk devletinin Serêkaniyê’yi işgal saldırılarının ardından okullarda kalan göçmenler için Özerk Yönetim, Waşokanî Kampı’nın ardından 1 Ağustos 2020’de Serêkaniyê Kampı’nın inşasına başladı. Şu anda 2 bin 793 çadırın bulunduğu kampta, 2 bin 395 aile yaşıyor. Toplam nüfusu 13 bin 729 kişi olan kamptaki 154 çadır ise mutfak olarak kullanılıyor.

TÜM YÜK ÖZERK YÖNETİM’DE

Kuruluşundan bu yana her iki kampın da tüm yükü Özerk Yönetim’e bırakılmış durumda. Ekted, NRC, IRC, AŞNA, Heyva Sor a Kurd, KRC, UPP, Selam Merkezi, SP, Plomond, Jiyan Merkezi, Nûjîn Merkezi gibi yardım kuruluşlarının kısmi yardımları göçmenlerin ihtiyacını karşılayamıyor.

GÖÇMENLERİN İHTİYAÇLARI

Sağlık: İki kampta da klinik ve sağlık ocakları bulunuyor. Bu sağlık kuruluşları kısıtlı imkanlarından kaynaklı sadece acil vakalara müdahalede bulunabiliyor. İlk müdahaleden sonra hastalar Heyva Sor a Kurd’a bağlı acil sağlık ekipleri tarafından çevredeki hastanelere sevk ediliyor. İki kampın da tıbbi malzeme, eczane, laboratuvar ve sağlık elemanlarına ihtiyacı var. Salgın için kampta bir yer inşa edilmiş, ancak hiçbir yardım kuruluşu tam teşekküllü hale getirilmesi için yardımda bulunmuyor.

Barınma: Toplamda 4 bin 780 çadırın bulunduğu kamplarda, çadır yetersizliğinden kaynaklı birden fazla aile aynı çadırda yaşamak zorunda kalıyor. Kamp yönetimi tarafından uluslararası yardım kuruluşlarından çadır talebi yapılmasına rağmen şu ana kadar kampların barınma ihtiyacı karşılanmış değil.

Eğitim: Özerk Yönetim kısıtlı imkanlarına rağmen göçmen çocukların eğitim ihtiyacı için de seferber oldu. Kampta öncelikle eğitim ihtiyacı çadırlarda karşılanırken ardından küçük okullar inşa edilmeye başlandı. Bu okullarda 6 bini aşkın öğrenci eğitim görüyor. Yer sorunundan dolayı eğitimden mahrum kalan çocuklar var. Eğitim gören öğrenciler de okul malzemelerine ihtiyaç duyuyor. Başta sıra olmak üzere defter, kalem, yazı tahtası vb. malzemelere ihtiyaç var.

Altyapı: Kampın zemininden kaynaklı çadırlar uygun şekilde inşa edilemezken ışıklandırma, elektrik ve gider sorunlarından dolayı göçmenler büyük sorun yaşıyor.

İŞ OLANAKLARI

Özerk Yönetim kurumları, kampta bulunan işsiz göçmenler için iş olanakları yaratıyor. Onlarca göçmen kurumlarda çalışmaya dahil edilirken, kamptaki işsizliğin de asgari seviyeye indirilmesi için projeler geliştiriliyor.

İŞGALİN SONUÇLARI

Kuzey ve Doğu Suriye Serêkaniyê Göçmen Komitesi’nin tespit ettiği Girê Spî ve Serêkaniyê işgalinin üç yıllık bilançosu şöyle:

* Ekim 2019'daki işgalinden bugüne kadar 68'i kadın, 42'si çocuk olmak üzere 511 kişi tutuklandı.

* 185 kişi kaçırıldı.

* 325 kişiye işkence yapıldı.

* En az 5 kişi işkence altında katledildi.

* 48'i 13 yıl ile müebbet hapis cezası arasında değişen hapis cezasına çarptırılan olmak üzere 92 tutuklu Türkiye'ye sevk edildi.

* 11'i kadın 56 kişi katledildi.

* 11 kişi idam edildi.

* 2 bin 500 göçmen aile asıl sakinlerin yerine yerleştirildi.

* 55 Iraklı DAİŞ ailesi, Serêkaniyê’de el konulan evlere yerleştirildi.

* İşgalden sonra işgal altındaki iki bölgede 5 bin 500'den fazla ev ve bin 200'den fazla dükkana el konuldu.

* 55 köy, asıl sakinlerinden tahliye edildi.

* Bir milyondan fazla dönüm (100 bin hektar) araziye el konuldu.

* En az 72 patlama meydana geldi; aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 145 sivil yaşamını yitirdi, 300'den fazla kişi yaralandı.