Şehit Avesta’nın eylemi işgalcilere verilen en güçlü cevaptı

Şehit Avesta'nın yoldaşı YPJ savaşçısı Xabûr Canda Înat, şehit Avesta'nın her zaman fedaice davrandığını belirterek, "Şehit Avesta'nın eylemi işgale karşı verilen en güçlü cevaptı” dedi.

Türk devleti 20 Ocak 2018 yılında halkların bir arada ve barış içinde yaşadığı Efrîn şehrine yönelik büyük bir işgal saldırısı başlattı. Karadan ve havadan saldıran işgalci Türk devleti NATO'nun da desteğini arkasına alarak Efrîn gibi küçük bir coğrafyaya ağır silahlarla ve 72 uçakla saldırdı. Bu saldırılara karşı Efrîn halkı ise büyük bir cesaret ve irade ile efsanevi bir direnişe geçti.

Binlerce sivil Türk devletinin vahşi saldırılarının kurbanı oldu. YPG-YPJ savaşçıları bu saldırılara karşı büyük bir öfke, güçlü bir irade, büyük bir cesaret ve fedakarlıkla halkı savundu, binlerce savaşçı direniş savaşında kahraman haline gelerek tarihe iz bıraktı. Bu savaşçılardan biri de 27 Ocak 2018'de Cindirês ilçesine bağlı Hemam köyünde işgalci Türk devletinin tanklarına karşı fedai bir eylem gerçekleştiren şehit Avesta Xabûr'du. YPJ savaşçısı Canda Înat, şehit Avesta Xabûr’un mücadelesine ilişkin ANF’ye konuştu.


Şehit Avesta ile Şehit Roksen Taburunda tanıştıklarını söyleyen Canda Înat, daha sonra birlikte Anti Terör Birliğine katıldıklarını söyledi. 2017 yılına kadar şehit Avesta ile Efrin'de birlikte yaşadıklarını vurgulayan Canda Înat, "Avesta yoldaş kendisi için normal yaşamı kabul etmedi. Heval Avesta her zaman fedailikten bahsediyordu, ‘Heval Zilan’ın yoldaşı olmalıyım’ diyordu. Avesta heval yaşamında zayıflığı kabul etmiyordu. Eleştirilere karşı duyarlıydı ve bir daha olmasına izin vermezdi. Yetişkinlerle yetişkin, çocuklarla çocuk olurdu. Herkesle iletişim kurabiliyor ve onları anlayabiliyordu. Birçok kez birlikte atılımlara katıldık.

Her zaman, “Önderlik özellikle kadınlara çok şey kattı, Önderliğe layık olabilmek için yaşamımda fedai bir insan olmalıyım' derdi. Bu duruşundan kaynaklı fedai eylem gerçekleştirdi. Heval Avesta, yoldaşlarına karşı duyarlı davranırdı. 'Bir arkadaşımız zayıfsa hepimiz zayıfız' derdi. O arkadaş bir seviyeyi geçene ve bazı şeyler o arkadaş tarafından anlaşılana kadar pes etmezdi. Heval Avesta’nın bu noktaya gelmesini sağlayan Rêber Apo’nun felsefesidir. Avesta yoldaşın kişiliğine ilişkin ne konuşursak konuşalım eksik kalır” diye konuştu.

DİRENİŞ YOLUNU SEÇTİ

Şehit Avesta’nın fedai eyleminden de bahseden Înat, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “27 Ocak'ta Avesta yoldaş yaptığı fedai eylemle düşmana ve sürece zamanında cevap verdi. Çünkü Efrîn'e yönelik işgal saldırıları orada birlikte barış içinde yaşayan tüm halklara karşıydı. Düşmanın amacı sadece Efrîn topraklarını işgal etmek değildi, bütün kimlikleri birbiriyle savaştırıp halkı bölmek istiyorlardı. Halk kültürel soykırımla karşı karşıya kaldı. Halkımızı Önderlik paradigmasından uzaklaştırmak istediler ama yapamadılar. Heval Avesta, geri adım atmadan düşmanı kalbinden vurdu ve “Güneşimizi karartamazsınız, bizi Rêber Apo'nun paradigmasından koparamazsınız" diyerek cevap verdi.

İhaneti asla kabul etmeyeceğiz. Bunun için bugün yüzlerce Avestalar ve Beritanlar var, onlar direniş yolunu seçtiler ve bugünün sembolü oldular. Avesta hevalın bu eylemi bizi çok etkiledi, elbette biz de çok üzüldük. Şehit Avesta'nın eylemiyle gurur duyduk ve bu daha güçlü adım atmamızı sağladı. Avesta yoldaşımızın şehit düşmesi bizim için acı vericiydi ama düşmana olan öfkemizi daha da büyüttü. Heval Avesta'nın hayallerini gerçekleştirebilmek, kadınları kölelikten kurtarıp onları direniş ve özgürlük saflarına katmak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Ayrıca heval Avesta ve tüm şehitlerimizin intikamını alacağımızın ve onların takipçisi olacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.”