Birinci Rojava Enternasyonalist Konferansı yapıldı

Rojava’da bulunan bütün enternasyonalist yapı ve kurumların katılımıyla Birinci Rojava Enternasyonalist Konferansı düzenlendi. Konferansta yeni dönemin yol haritası belirlendi.

Birinci Rojava Enternasyonalist Konferansı Hazırlık Komitesi, dünyada büyüyen kriz ve savaş ile derinleşen sistem krizine dikkat çekerek, tüm sistem karşıtı güçlere, Dünya Halklarının Demokratik Konfederalizmi çerçevesinde mücadele çağrısında bulundu.

Birinci Rojava Enternasyonalist Konferansı yapıldı. Toplantının ardından Hazırlık Komitesi tarafından paylaşılan sonuç bildirgesi şöyle:

Bugün tüm dünyada krizler artmakta ve emperyalist bir savaş sürmektedir. Bu kriz Asya, Afrika, Latin Amerika ve Ortadoğu'da zaten vardı. Avrupa kıtasında da Ukrayna ve Rusya arasında savaşla beraber bu kriz daha da görünür oldu. Görünen o ki; bu savaş ve krizler daha da artacak ve çelişkileri daha fazla dünyaya yansıyacak. Bu kriz, sadece iktidar güçleriyle sınırlı değil. Bu savaşın amacı kadın, ekolojist, devrimci hareketler, genç, anarşist ve halk örgütlerinin direniş dalgasını ezmek ve imha etmektir.

DİRENİŞ, ENTERNASYONAL BİÇİME BÜRÜNÜYOR

Bugün büyük bir sistem krizi var ve gittikçe derinleşmektedir. İnsanlık, bugün özgürlük, sınıf, demokrasi ve ekoloji sorunlarıya yüz yüze kalmıştır. Halkları, kültürleri, kadınları, gençleri, işçileri, ülkeleri ve doğayı yok eden sisteme karşı aralıksız bir direniş yürütülmüş. Spartaküslerin direnişinden Bruno’ya kadar, cadı avlarından Zapata, Mandela ve Rosalara kadar, 21. yüzyılda da Abdullah Öcalan önderliğinde Arîn, Ronahî ve Bagerlerin öncülüğüyle günümüze kadar gelmiştir. Bugün dünyada gittikçe büyüyen bir direniş var ve bu direniş enternasyonal bir biçime bürünmekte. Tüm dünyadaki faşist, gerici ve ırkçı saldırılara karşı da en büyük cevap halkların enternasyonal öz savunma örgütlülüğüdür. Sorun küresel bir düzeydedir, bu yüzden direniş ve mücadele de enternasyonal ve küresel olmalıdır.

DEMOKRATİK KONFEDERALİZM ZEMİNİNDE DEVRİM

İktidar sistemi, bugün direnişçi kişi, hareket ve çevrelere karşı değişik metodlarla savaş sürdürmekte. Özgürlük mücadelesinin savaşçı ve öncülerini esir almakta, şehit etmekte, hareket ve direnişleri kriminalize etmekte, yarattıkları çizgiyi liberalize etmekte, kültürleri asimile etmekte, iradelerini kırarak umudu boğmaya çalışmakta. Buna karşı bugün Kürdistan’da Demokratik Konfederalizm zemininde devrim olmakta ve tüm dünyada kadın, ekolojist, kültür direnişi, ezilen halklar ve sistem karşıtı bütün kimlikler, hareketler büyümekte. Latin Amerika’da yeni sosyalizm dalgası, Rojava Devrimi gibi umut vermekte, kadın ve ekoloji radikalizmi, kapitalist sisteme karşı mücadele cesaretini artırmakta. Kürdistan ve Filipinler’deki gerilla direnişleri gibi, Zapatista hareketi Meksiko’da halk özgürlük mücadelelerini bütün dünyaya işgalcilik ve sömürgeciliğe karşı devrimcilikle yapmakta.

KONFERANS, ENTERNASYONAL ŞEHİTLERE ADANDI

Rojava Devrimi’nin 10. yılını karşılarken devrimin yarattığı kazanımların değerlendirilmesi için Rojava’da bulunan bütün enternasyonalist yapı ve kurumlarla ‘Enternasyonalist ruhla, Rojava Devrimi’nin onuncu yılını karşılamaya’ şiarıyla başarılı bir şekilde Birinci Rojava Enternasyonalist Konferansı’nı düzenledik. Şehit Ronahî, şehit Avaşîn, şehit Dilsoz, şehit Bager, şehit Lêgerîn, şehît Sara, şehit Andok, şehit Paramaz ve şehit Partizan şahsında bütün enternasyonal şehitleri saygıyla andık. Şehitlerin hayallerini yerine getirme sözüyle, konferans bütün enternasyonal şehit ve direnişçilerine adandı.

ÖZGÜRLÜK ARAYIŞI HİÇ EKSİLMEDİ

Konferans açılış konuşması, Kürdistan, Ortadoğu ve dünyadaki siyasi durum değerlendirmesiyle devam etti. Enternasyonal tecrübelerin ilerlemesi üzerinden paneller düzenlendi. Konferansta yapılan değerlendirmelerde, Sovyetler Birliği’nin yıkılışından sonra bunun ‘tarihin sonu geldi’ diyen kapitalist modernitenin sosyalizme karşı kendince ilan ettiği başarının da boş çıktığı görüldü. Bunun tersi bir durum olarak kapitalist modernite son 30 yılda daha fazla yıkım sürecinin içine girdiği görülmüş ve kendisiyle beraber toplum ve doğayı da yıkmıştır. Geçen yüzyılda her ne kadar devrimci hareketler bir düzeye kadar tasfiye edilmiş olsalar da, özgürlük arayışı hiç eksilmemiştir. Bu esasta bugün Latin Amerika, ABD, Asya, Afrika, Avrupa ve Ortadoğu’da kadın ve gençlerin öncülüğüyle toplumlar ayakta ve zulme, emek hırsızlığı ve sömürgeciliğe karşı baş kaldırmışlar. Tarihin demokratik nehri durmadan akmakta ve canlıdır.

SON 10 YILDA YENİ BİR SAYFA EKLENDİ

Rojava Devrimi'nin gelişimiyle beraber ezilen halkların mücadele tarihine son 10 yılda yeni bir sayfa eklendi. Bu devrimin on binlerce şehidi, bu yeni sayfayı kanlarıyla yazıp başta Kürt halkı olmak üzere tüm dünya ezilen halklarının 21. yüzyılda kendi kaderlerini kendi elleriyle belirleyeceklerini ve binlerce yıldan bu yana süregelen mirasa sahip çıkacaklarını belirtti.

TÜM SİSTEM KARŞITI HAREKETE İLHAM VERİYOR

Kürdistan’da Özgürlük Mücadelesi, 50 yıla yayılan tecrübesiyle bugün yeryüzündeki tüm sistem karşıtı hareketlere ilham ve güç oluyor. Tüm emperyalizm, sömürgecilik, işgal, ataerkil sistemine, talancılığa karşı Dünya Halklarının Demokratik Konfederalizmi altında bir araya gelip, enternasyonal yeni bir özgürlük mücadelesi kurmamız gerekiyor. Gericilik ve faşizme karşı devrim ışığını arttıralım, virüs gibi tüm insanlığa bulaşan liberalizme karşı radikal mücadeleyi büyütelim ve komünal, eşit, onurlu ve özgür bir yaşamın ağlarını örelim.

ENTERNASYONALİST ALAN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK

Konferansımız enternasyonal mücadelenin rolünü geniş bir biçimde ele aldı. Devrimin savunulması ve geliştirilmesinde enternasyonal mücadele halklar arasında kardeşliğin köprüsü olma rolünü oynamıştır. Konferansımızdaki tartışmalarda devrimin 10. yılının özgür yaşam umudunun başarısı olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Kuşkusuz, özgür yaşam umudunun savunulmasına enternasyonal mücadele alanı stratejik bir öneme sahiptir. Yeni dönemde de devrim değerlerinin savunulmasında ve özgür yaşam umudunun yaygınlaştırılmasında enternasyonalist alan üzerine düşen rolü başarıyla yerine getirecektir.

UMUDUN VE ÖZGÜRLÜĞÜN ADASI OLDU

Bu temeller üzerinde gelişen tartışma ve değerlendirmeler büyük bir güç ve duygu kaynağına neden olmuştur. Kapitalizmin tüm insani değerleri ayaklar altında aldığı bir dönemde, Rojava umudun, aydınlığın, özgürlüğün, eşitliğin, arkadaşlığın ve sevginin adası olmuştur. Konferans, devrim savunmasının enternasyonal mücadele ittifakıyla kesinleştirecektir. Çünkü devrimcilerin en büyük silahı enternasyonalizmdir. Bizler, konferans bileşenleri olarak da enternasyonal ittifak ve mücadeleyle Rojava Devrimi'ni savunup büyüteceğiz.

KADIN DEVRİMİ, ÇAĞIN DEVRİMCİLİĞİ

Konferans, aynı zamanda devrim savunmasına kadının rol ve öncü misyonuna dikkat çekti. Konferans, Kürdistan'da kadın öncülüğünde gelişen kadın devriminin, çağın devrimciliğini gerçekleştirdiği tespitini yapıp, bileşenleri de 21. yüzyılın cins çelişkisinin çözüme kavuşturulduğu bir yüzyıla dönüştürülmesi için kadının direniş kültürünü ve jineolojiyi kendileri için bir ölçüt ve yol haritası olarak koydu.

Bu çerçevede konferansımızda işgalcilik, sömürgecilik, ataerkil sisteme karşı enternasyonal mücadelenin büyütülmesi, Dünya Halklarının Demokratik Konfederalizmi'nin ve enternasyonalist çalışmalarının geliştirilmesi için ortak planlamalar belirlendi.

İŞGALİN SONLANDIRILMASI İÇİN KARARLILIK

Konferansımız, İmralı tecridine karşı Rêber Apo'nun direniş tutumunun selamlayıp, başta Rêber Apo'nun fiziki özgürlüğü olmak üzere, tüm özgürlük tutsaklarının özgürlüğü için mücadeleyi büyütme kararlılığını belirtmiştir.

Aynı zamanda Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî gibi işgal altındaki alanların kurtarılması için gerekli mücadele kararlılığını göstermiştir. Bu çerçevede 'RiseUp4Rojava' ve 'WomenDefendRojava' kampanyalarının daha da büyütülmesi için gerekli tartışmalara yapılmış, aynı zamanda tüm dünyada yaygınlaşan faşizm dalgasına karşı Uluslararası Anti faşist bir cephenin kurulması gerektiği sonucuna varılmıştır.

SİSTEM KARŞITI HAREKETLERİN MERKEZİ

Konferansımız, aynı zamanda Rojava'nın yeni dönemde dünya anti sistem hareketlerin merkezi haline gelmesi için gerekli misyonu oynaması gerektiği sonucuna ulaşmıştır. Bu çerçevede, konferansın yarattığı kararlılık ve coşkuyla, tüm dünya devrimci, sosyalist, anarşist, feminist, ekolojik, demokratik hareket ve örgütlere 'Rojava'ya gelin' çağrısını yapıyoruz. Gelin, hep beraber Rojava Devrimi'nin 10. yılını, büyüme ve yayılma nedeni yapalım. Dünya Halklarının Demokratik Konfederalizmi çatısı altında bir araya gelip, özgürlük mücadelesini büyütelim. Beraber geleceğin umudunu büyütelim. Beraber kadın devriminin ruhuyla dünyayı güzelleştirelim.”