Cizre bölgesinde halklar Abdullah Öcalan için alanlara çıktı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve tehditlere karşı Kuzey ve Doğu Suriye’nin Cizre bölgesindeki birçok merkezde protesto eylemleri düzenlendi.

İki yılı aşkın bir süredir hiçbir haber alınamayan, sağlığı ve yaşamından endişe edilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için Cizre bölgesinde onbinlerce kişi alanlara çıktı.

Qamişlo ve Hesekê kantonlarında yer alan dokuz merkezdeki eylemlerde, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi.

QAMIŞLO

Qamişlo kent merkezinde bu amaçla yapılan yürüyüş Soni Kavşağı’nda başladı. Ş. Rubar Qamişlo Kavşağı’nda doğru yapılan yürüyüşte “Bê Sêrok Jiyan Nabe” sloganı dinmedi.

Yürüyüş ardından PYD Cizre Bölgesi Parti Meclisi Eş Başkanı Mistefa Ehmed, eylemciler adına yaptığı konuşmada, Abdullah Öcalan’ın insanlık ve demokrasiyi temsil ettiğini belirterek, onun şahsında halkların iradesinin kırılmak istendiğini kaydetti.

Ehmed, “İşgalci Türk devletinin politikalarına karşı devrimci mücadele devam edecek” dedi.

Mistefa Ehmed, “Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesi özgürlüğün tek yoludur. Bugün Kürt, Arap, Çerkez, Süryani ve Türkmenlerin meydanlarda Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve demokratik ulus projesinin inşası için haykırdığını görüyoruz” diye ekledi.

HESEKÊ

Hesekê’deki yürüyüş için Til Hecer Mahallesi İtfaiye Kavşağı’nda binlerce kişi toplandı.

Asuri Kilisesi Kavşağı’nda bir açıklama ile eyleme son verildi. Hesekê Kantonu Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Faruq Tozo, “Komplocuların amacı özgürlük ve demokrasi hareketlerini imha etmektir. İşgalci Türk devleti Önder Abdullah Öcalan’ın fikirlerini kendi sonu olarak görüyor. Ancak mücadelemizi yükselterek imha politikasını boşa çıkaracağız” şeklinde konuştu.

Hesekê Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Zozan Gul, “Önderliğimizin yaşamı tehlikeye girerse, dünyayı cehenneme çevireceğiz. Önderliksiz yaşam olamaz, Önderliğimiz etrafında ateşten çember oluşturacağız” ifadelerini kullandı.  

DÊRIK

Derik’te binlerce kişi Özgürlük Meydanı’ndan çarşı merkezine kadar yürüdü.

Yürüyüş boyunca “Bê serok jiyan nabe" ve "Azadiya Rêber Apo azadiya gelan e" sloganları atıldı.

Yürüyüş ardından bir konuşma yapan PYD Üyesi Hisên Elî, "Halkların düşmanları iyi bilmeli ki Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesi temel ilkemizdir. Önderliğin fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Aynı eylemde konuşan Kongra Star Üyesi Şadiya Yûsif, uluslararası toplumun İmralı işkence ve tecrit sistemi karşısındaki sessizliğine tepki göstererek, mücadeleyi yükselteceklerini vurguladı.

TIL BIRAK

Til Birak ilçesindeki yürüyüş Ali ekmek fırını önünde başladı. İlçe merkezine kadar devam eden yürüyüşte "Azadî û edalet ji Rêber Abdullan Ocalan re" pankartı açıldı.

İlçe merkezinde İlçe Meclisi Üyesi Yemame Mehmûd tecride karşı uluslararası sessizliği kınadı.

Mehmûd,  “Önderliğin fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadeleyi yükseltelim” çağrısını yaptı.

Til Birak Eğitim Komitesi Üyesi Mihemed Zêdan, “Kalemimizle Önderliğimiz üzerinde yürütülen özel savaş politikalarına karşı duracağız” şeklinde konuştu.

TIL TEMIR

Til Temir ilçesinde Şehit Aileleri Meclis binası önünde başlayan yürüyüş Şehîd Sîdar Mahallesine kadar sürdü.

Bu eylemde birer konuşma yapan Til Temir Meclisi Eş Başkanı Mihemed Seîd ve Kongra Star Yöneticisi Ayhan Yûnis, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecride ve tehdit mektuplarına tepki gösterirken, mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

DIRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê ilçesindeki Hac Sultan Camii önünde bir araya gelen halk, ilçe merkezine kadar yürüdü. PYD Dirbesiye İlçe Örgütü Eş Başkanı Mihemed Xelef, “Önderliğimizin sağlığına karşı uzanacak her eli keseceğiz. Bedeli ne olursa olsun Önderliğimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kongra Star üyesi Hojîn Hêrez de bir konuşma yaparak tecride karşı sürekli alanlarda olacaklarının mesajını verdi.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê’de Şehid Xebat Meydanı’nda İlçe Meclisi tarafından bir açıklama yapıldı.

Girkê Legê Okul Yönetimleri Eş Başkanı Lema Hisên Kürtçe, İlçe Meclisi Sağlık Komitesi Üyesi Ebdurezaq Şehade El Salim de Arapça konuşma yaptı. 

Açıklamada yıllardır süren mutlak tecrit ve isimsiz tehdit mektupları kınanırken, uluslararası sessizliğe de tepki gösterildi. Açıklamada Kuzey ve Doğu Suriye halklarına Önder Abdullah Öcalan etrafında kenetlenme çağrısı yapıldı. 

ŞEDADÊ

Hesekê Kantonu’nda ise Şedade’de bir yürüyüş düzenlendi. Bu yürüyüşe Hol, Deşîşa, Mergede, Şedadê ilçelerinden halklar katıldı. İlçe Meclis binası önünde başlayan ve ilçe merkezinde son bulan yürüyüşte konuşan Kongra Star Üyesi Emîr Seed halkların özgür iradesinin teslim alınamayacağını belirtti.

PYD Üyesi Fadil El Ehmed, “Gün Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlama günüdür” diyerek mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

TIL HEMÎS

Til Hemis İlçesinde Kültür Merkezi önünde aynı amaçla bir açıklama yapıldı. PYD İlçe Eş Başkanı Xalib Sedûn, Lozan antlaşmasının yüzüncü yıl dönümünde Abdullah Öcalan’a tehdit mektuplarının gönderildiğine dikkat çekerek, “Bu da Önderliğin yaşamının tehlikede olduğunu gösteriyor. Önderliği yönelik baskılar aynı zamanda Kuzey ve Doğu Suriye halklarına yöneliktir. Uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarına tecride karşı durmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.